Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Fejér megye az árvízkárosultakért
Fejér megye az árvízkárosultakért Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2010. június 24.

ImageA Fejér Megyei Önkormányzat és a pázmándi Szép Nap Közhasznú Egyeasület jótékonysági koncertet szervez a megyei árvízkárosultak megsegítésére a martonvásári Brunszvik-kastélyban, július 9-én, pénteken 20 órakor. Az est fővédnökei: Dr. Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Védnökök: Dr. Bedő Zoltán, az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet főigazgatója, valamint Kiss Gábor, Martonvásár polgármestere.

 

A fellépő művészek: Budai Ilona népdalénekes, Papadimitru Athina színművész, Trokán Péter színművész, Császár Angela színművész, Bobory Zoltán előadóművész, a Misztrál együttes, Heinczinger Miklós - Nemes Levente Temüdzsin formáció, Tolcsvay Trió (Czipó Tibor, Egri László, Tolcsvay Béla), Százszorszép Néptáncegyüttes.

Az est háziasszonya Csűrös Csilla lesz.

Fakultatív programként a Beethoven Múzeum 19 órától fogadja a látogatókat. Támogató jegyek 3000 Ft-ért a helyszínen megvásárolhatók, illetve elővételben kaphatók a Fejér Megyei Önkormányzat épületében lévő Tourinform irodában (Szfvár, Piac tér 12-14.), valamint Martonvásár Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán (Martonvásár, Budai út 13.)

Image
.

- Hihetetlen nagy összefogásra van szükségünk - kezdte a jótékonysági koncert sajtótájékoztatóját dr. Balogh Ibolya. - Magyarországon a természet olyan katasztrófákat okozott, amelyek megoldása a társadalom kezében van. Nemzeti összefogás szükséges! - hangsúlyozta a megyei közgyűlés elnöke. - Fejér megyében is nagyon komoly károkat okozott az árvíz. Vannak települések, amelyek sem önerőből, sem állami támogatással nem képesek helyreállítani a károkat. Ha jó idő lesz és levonul a víz, még nincs vége a megpróbáltatásoknak. Akkor kezdődik a második forduló. A házak ugyanis, amelyeket elöntött az ár, nem fogják bírni és megroggyannak, netán összedőlnek. A mezőgazdasági károkat pedig még nem is említettük! - jelentette ki dr. Balogh Ibolya.

 - Ez a koncert egy olyan nagyszerű esemény lesz, amelyben jó szándékú emberek, igényes háttérrel, nemes ügyben fognak össze mások megsegítésére. A Fejér Megyei Védelmi Bizottság a legfrissebb információkkal rendelkezik "árvízügyben", így mindenki, aki hozzájárul belépőjével a koncert bevételéhez, megnyugodhat, hogy adománya a legjobb, legmegfelelőbb helyre kerül – emelte ki a megyei védelmi bizottság elnöke. Dr. Bedő Zoltán, az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet igazgatója elmondta, "az agrárkutatókhoz a vidéki emberek, gazdák, farmerek állnak a legközelebb, akik most a legjobban szenvednek az árvíz következményeitől.

Image
.

A búza pedig "a mi gyerekünk", ami most vízben áll és rohad, s amely a gazdák egzisztenciáját jelentette volna. A Magyar Tudományos Akadémia is társadalmi összefogást kezdeményezett, országos szinten, s több mint 110 millió forint gyűlt már össze az országos felhívás eredményeként. Dr. Pálinkás József, az MTA elnöke pedig azonnal, egy telefonhívás után elvállalta a Fejér megyei jótékonysági koncert fővédnökségét, dr. Balogh Ibolya mellett."

Tolcsvay Béla, előadóművész, Fejér megye díszpolgára tájékoztatása szerint a Szép Nap Közhasznú Egyesületet azért jött létre, hogy az emberek figyelmét és idejét kulturáltan a természet felé fordítsa. Eddig Pázmándon - ahol egy évtizede telepedett le a művész - s a Pilisbe szerveztek kirándulásokat, melyekre az ország különböző pontjairól hívnak résztvevőket, hogy megismertessék velük megyénk szépségeit.

Image
.

A jótékonysági koncertről szólva Tolcsvay Béla elmondta: "Balogh Ibolyát megkeresve, azonnal beindult a gépezet. Sose gondoltam volna, hogy Beethoven szobránál muzsikálhatok egyszer, ilyen csodálatos környezetben. Sajnos, ez a szomorú aktualitás adja az apropót... Hiszek abban, hogy nagyon sokan meghallják a hangunkat, jönnek és segítenek. Meg kell mutatnunk, hogy tudunk segíteni egymáson!"

Tóth Andrásné, a Martonvásári Nyár Egyesület elnöke kifejtette, településükön háromoldalú rendszer állt fel az árvízkárosultak megsegítésének "szabályozására": Sok kisnyugdíjas 500-1000 forintos anyagi támogatásából már 50-50 ezer forintot juttattak Bakonycsernye és Edelény károsultjainak, mások tárgyi adományokkal, például gumicsizmával segítenek. A harmadik csoport pedig egy család felkarolása és folyamatos támogatása mellett döntött.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >