Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Az eddigi támogatások alapos áttekintésére van szükség Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz/ MTI   
2010. július 05.

ImageFarkas Flórián miniszteri biztosként felügyeli július 1-től a roma támogatásokat - jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő. Nagy Anna tájékoztatása szerint a miniszteri biztos a romák társadalmi integrációjának elősegítése érdekében az integrációs programok végrehajtását felügyeli majd, s feladatai közé tartozik többek között annak felülvizsgálata, hogy 2002-2010 között milyen roma és egyéb integrációs programokra mekkora forrásokat fordítottak, ezeket hogyan használták fel, a programok mennyire voltak eredményesek és szabályosak, átláthatóak és hatékonyak.

 

Részt vesz azon programok bírálatában, értékelésében, monitorozásában amelyek a romákat érintik. Javaslatot dolgoz ki a 2011-2014 közötti időszakra, hogy milyen romaspecifikus programokat kell megvalósítani.  

Emellett összegyűjti, feldolgozza és a kormány számára előterjeszti az önkormányzati, a civil és a gazdasági szereplők romákra vonatkozó javaslatait. A feladatai közé tartozik még, hogy kezdeményezze az ellenőrzésre jogosult szerveknél a cigány önkormányzatok működésének felülvizsgálatát, közreműködik a romáknak támogatásokat nyújtó közalapítványok átalakításánál. A biztos működését a közigazgatási miniszter irányítja, neki tartozik beszámolási kötelezettséggel is.

Ez a terület olyan fontos és érzékeny terület, amely az eddigi kormányoknál is szimbolikusan vagy papíron jelen volt, de még nagy elmaradások vannak - mondta. Hangzatos programok indultak, de nemhogy javult volna, hanem sok területen romlott a helyzet - mutatott rá a kormányszóvivő. A kormányszóvivő elmondta, hogy Farkas Flórián munkájáért semmilyen díjazást nem fogad el.

Image
fotó: Pelsőczy Csaba

Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár kiemelte, hogy az eddigi támogatások alapos áttekintésére van szükség. Felidézte az Állami Számvevőszék vizsgálatát, amely szerint tíz év alatt 120 milliárdot fordítottak a magyarországi cigányságra, de ténylegesen ennek mindössze tíz százaléka érkezett meg. Ilyesmi még egyszer nem fordulhat elő - szögezte le az államtitkár.

Kiemelte: a roma politika hitelességének helyreállításához, a többség megnyeréséhez szükség van a tényfeltárásra. A roma integráció egy olyan feladata a kormánynak, amit a többség támogatása nélkül nem lehet megvalósítani. A kisebbség felzárkózása a többségnek elemi érdeke, nemzeti ügy - fogalmazott Balog Zoltán. Szólt arról is, hogy a közmunka- és a képzési programok összekötését tervezik. Az államtitkár kitért arra, hogy az ellenzéki létben a Fidesznek a legfontosabb partnere a cigánypolitikában a Lungo Drom volt, s ez a jövőben is így lesz.

Farkas Flórián miniszteri biztos arról beszélt, hogy az év végére komplex, a cigányság beilleszkedését segítő programot szeretnének letenni a kormány asztalára. Mint elmondta: szorosan együtt kíván működni a Balog Zoltán vezette államtitkársággal munkája során. Segíteni szeretné a társadalmi megbékélést - mondta, s kitért arra is, hogy munkáját a cigánysággal kapcsolatos eddigi programok tüzetes átvizsgálásával és hatáselemzésével kezdi majd.

A társadalmi megbékéléshez fontos, hogy a cigányság túltámogatottságának mítosza enyhüljön - fogalmazott a biztos. Az nem fordulhat még egyszer elő, hogy ha kormányzat indít egy programot, akkor a támogatások ne érjenek célba - mutatott rá. Szólt arról, hogy a cigány szervezetek, az akadémia, a munkaügyi hivatalok, az oktatási intézmények, az önkormányzatok és a civil szervezetek képviselőivel haladéktalanul felveszi a kapcsolatot, s újból országjárásba kezd.

Konzultálni kíván a történelmi egyházakkal is, nekik szerinte oroszlánszerepük lesz a cigány-nem cigány társadalmi megbékélésben. Farkas Flórián - aki a megbízást élete legfontosabb feladatának nevezte - hangsúlyozta: a Lungo Dromon keresztül a cigányság támogatását élvezi leendő munkájában. Hozzátette: ugyanakkor "nem a rang a fontos, hanem a feladat.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >