Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Vigyázat! Ismét trükkös tolvajok Fejér megyében!
Vigyázat! Ismét trükkös tolvajok Fejér megyében! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. július 05.

ImageAz elmúlt időszakban ismételten megnövekedett a becsapott, „trükkösen” meglopott emberek száma megyénkben. A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bűncselekmények áldozatává válásának tekintetében különös figyelmet kell fordítani az időskorú állampolgárok védelmére, hiszen a bűnelkövetők gyakran kihasználják kiszolgáltatott helyzetüket, jóindulatukat és jóhiszeműségüket. Az idős emberekre a legnagyobb veszélyt a vagyon elleni bűncselekmények jelentik: elsősorban a lopás zseblopás, betöréses lopás, besurranásos lopás, trükkös lopás, csalás, sikkasztás és rablás.

 

A FM RFK Bűnmegelőzési Szolgálattól megtudtuk, hogy az Enyingi Rendőrőrs folytat büntetőeljárást ismeretlen személyek ellen lopás miatt. A két ismeretlen, még június 29-én délelőtt keresett fel otthonában egy 89 éves enyingi hölgyet, akinek azt mondta, hogy az EON dolgozója. Miután az egyik megnézte a villanyórát kérte, hogy had üljön le valahova, mert sok írnivalója van. Ekkor a sértett bekísérte az előszobába. A másik férfi közölte, hogy átmegy a szomszédba. Miután végzett az írással a férfi közölte, hogy tízezer forint többletfizetése van, melyet szeretne részére kifizetni, de mivel csak 20.000.- Ft-os bankjegye van, adjon neki vissza belőle.

A hölgy átadott neki egy tízezrest, ám ezen egy kis szakadás volt és emiatt az ismeretlen férfi kérte, hogy cserélje ki. Ekkor a sértett bement a lakásba, és egy zárt szekrényből, ahol a spórolt pénzét tartotta kivett egy másik tízezrest. Az időközben visszaérkező tettestárs felszólította a hölgyet, hogy mutassa meg a garázsa villanykapcsolóit is, mert amennyiben rosszak, az EON most ingyen kicseréli.

Mialatt a garázsba mentek az első tettes az előzőleg már látott helyről eltulajdonította a sértett 2.000.000 forintnyi készpénzét és kb. 60.000 forint értékű arany ékszerét. A házba visszaérkező sértett már csak azt látta, hogy a férfi kifut a kertjéből és ekkor már futott utána a társa is.

Ugyancsak egy szolgáltató, mégpedig a vízművek munkatársának kiadva magukat, három ismeretlen férfi, a sértett figyelmét elterelve tulajdonított el 97.000 forintot egy dunaújvárosi idős asszonytól.

Szintén Dunaújvárosban károsított meg egy ismeretlen férfi és nő egy időskorú hölgyet, aki szőnyegvásárlás ürügyén engedte be az ismeretleneket otthonába. Ajánlások a trükkös lopások megelőzése érdekében: A trükkös lopások elkövetési módszerére jellemző, hogy az elkövető valamilyen ürüggyel bekérezkedik a lakásba, elvonja a házigazda figyelmét (pl. kér egy pohár vizet), illetve valamilyen módon megpróbálja eltávolítania a szobából, majd összeszedi az értékeket, és sietősen távozik a lakásból.

Az ál víz- és gázóra leolvasók a „mérőkészülékek leolvasásának”, a szerelők a „házban tapasztalt rendellenességek” elhárításának ürügyén jutnak be a lakásba, ahonnan a sértett figyelmének elterelésével különféle értékeket tulajdonítanak el. Túlfizetés ürügyén nagyobb papírpénzből kérnek vissza, és így figyelik ki, honnan veszik elő a sértettek a pénzt.

Az álügynökök különféle kedvezőnek tűnő üzletek felajánlásával bírják rá az idős embereket a lakásba való bejutásra, majd eltulajdonítják az értékeket. Az álrendőrök módszerére jellemző, hogy a kihozott nyugdíj bemutatását kérik arra hivatkozva, hogy a bankjegyek hamisak, ezért azokat lefoglalják, és megígérik, hogy az ellenértéket később postán kiküldik.

A Rendőrség az alábbiakat kéri Olvasóinktól:

Ne engedjen be senkit a lakásba - még akkor se, ha hivatalos szerv vagy vállalat képviselőjének mondja magát -, akinek személyazonosságáról nem győződött meg hitelt érdemlően! A rendőrkapitányság, vállalat, közmű szolgáltató felhívásával ellenőrizze le, hogy valóban azokkal van-e dolga, akiknek mondják magukat! Amennyiben társasházban lakik és valamilyen közmű probléma van, arról a gondnoknak mindenképpen tudnia kell.

· Bejárati ajtajára szereltessen megfelelő biztonsági zárakat!

· Ha csengetnek, ellenőrizze, ki keresi, használjon széles látókörű optikai kitekintőt!

· Ajtaját ne tárja ki idegennek! Gondolja át indokolt-e az idegen jövetele, miért kér iratot, értéket, pénzt öntől! Kérjen igazolványt, ellenőrizze azt, illetve a megadott telefonszámot, közben ne engedje be az idegent!

· Ne tartson otthon 100.000,- Ft feletti összeget, tegye inkább bankba!

· Az értékekeit ne hagyja elől, zárja el, lehetőleg lemez- vagy pénzkazettákba! Ha rajtakap egy besurranó tolvajt, a helyzetet mérlegelve gondolja át, hogy szembeszáll-e vele.

· Legyen jó viszonyban szomszédjaival, ha Ön is figyelmet szentel nekik, ők is jobban fognak figyelni, ha segítségre volna szüksége.

· A besurranásos lopásokat jellemzően családi házaknál és földszinti lakásoknál követik el, ezért célszerű rácsot felszerelni a földszinti ablakokra, a bejárati ajtót pedig zárva tartani akkor is, ha otthon tartózkodik!

· A kapu, bejárati ajtó zárjában soha ne hagyja benn a kulcsot! A kiskaput akkor is tartsa zárva, amikor otthon tartózkodik!

· A ház ablakait, melléképületeit tartsa zárva, ha elmegy otthonról! Otthonának kulcsait ne rejtse el az ajtó közelében, az elkövetők ismerik a „dugi” helyeket!

· Ajtóérintkező segítségével a belső folyosón elhelyezett bim-bam csengő működtetése jelzést adhat arról, hogy valaki belépett a házba.

· Aki rosszullétre hivatkozik, számára hívjanak mentőt vagy irányítsák a közeli orvosi rendelőbe.

· A pénzváltás ürügyével próbálkozót a legközelebbi üzletbe, pénzintézetbe küldjék.

 
< Előző   Következő >