Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Megújul a Jégcsarnok hűtési és fűtési rendszere
Megújul a Jégcsarnok hűtési és fűtési rendszere Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. július 14.

ImageAz európai uniós pályázaton nyert, vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően a napokban elindulnak az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnok korszerűsítésére irányuló munkálatok. A teljes rekonstrukciót követően a csarnok energiatakarékos, a környezetszennyezést jelentős mértékben csökkentő, megújuló energiaforrást hasznosító rendszert kap. A pályázatról és a korszerűsítésről Ocskay Gábor szakosztály-igazgató, valamint a kivitelező ELKÁ Épületgépész Kft. igazgatója, Kiss Zoltán tájékoztatta a sajtó munkatársait kedden a Hiemer-ház sajtótermében.

 

Hagymásy Andrástól megtudtuk, hogy Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a KEOP-2009-4.1.0 kódú európai uniós pályázaton „Székesfehérvár, Alba Volán SC jégcsarnok korszerűsítése és energiaracionalizálása megújuló energiahasznosítással” című projektre 2009. október 19-én 85.430.210 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.

Ocskay Gábor a jelenlegi állapotok ismertetésekor beszámolt arról, hogy a jégcsarnok termikusenergia-ellátása a szomszédos hűtőházból érkezik. Fűtés az épület kommunális és egyéb helyiségeiben van, de maga a csarnok jelenleg csak indirekt módon fűtött. A tervezett légtechnikai rendszerrel a nézőtér és a lelátók temperált frisslevegő ellátást kapnak.

Jelenleg nincs a csarnokban szárító szellőztetés sem. A jégkészítés, a jégfenntartás technológiájából adódóan oly mértékű pára-, illetve nedvesség-lecsapódás jelentkezik a belső ívelt tetőfelületeken, amely a tetőszerkezet károsodását okozza.

A korszerű, a versenysport számára is megfelelő minőségű jégfelület előállítása jelen körülmények között rendkívül nehéz és költséges feladat. Az korszerűsítés során önállóvá váló energetikai rendszer, a talajhő-hasznosítás, a tervezett légtechnikai rendszer az eddigi üzemeltetési költségek drasztikus csökkenését és az épület állagmegóvását eredményezi.

Kiss Zoltán, a kivitelező ELKÁ Épületgépész Kft. igazgatója elmondta, hogy a projekt megvalósulásával a csarnok jelenlegi, hőszigetelés nélküli tetőszerkezetét speciális szárító légtechnikai rendszerrel látják el, mely megoldja az épület páramentesítését. A fűtést és hűtést megújuló energiaforrással, azaz talajhőt hasznosító hőszivattyús rendszerrel oldják meg. Így a nézőtér is – a szárító légtechnikai rendszer hatására – temperáló alapfűtést kap majd.

Ocskay Gábor kiemelte, hogy a korszerűsítés nemcsak a klub számára jelent komoly előrelépést, de mindenkit érint, akik megfordulnak a jégcsarnokban: a játékosokat, az oktatásokon résztvevő gyermekcsoportokat (10 -15 000 fő/év), a korcsolyázó közönséget (30- 40 ezer fő/év), és a hoki meccsek évi 60-70 ezer fős nézőközönségét.

Kapcsolódó cikkünk:

 http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=3636&Itemid=35

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >