Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A lakosság "megszavazná" az egészségügyi dolgozók béremelését
A lakosság "megszavazná" az egészségügyi dolgozók béremelését Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. július 16.

ImageA lakosság 88 százaléka támogatná az egészségügyi dolgozók díjazásának növelését, ezen belül a felnőtt magyarok 31 százaléka helyeselné az 50 százalékosnál magasabb béremelést is. - derül ki a Szinapszis Kft. legújabb kutatásából, amelyet a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából készített.

 

Az utóbbi években egyre többet kerül terítékre a külföldre vándorló orvosok és egészségügyi szakdolgozók ügye, az ország elhagyók és hivatásukat külföldön gyakorlók leginkább az anyagi juttatásokkal indokolják döntésüket. Háromszéki Zsolttól, a WEBBeteg Kft. munkatársától megtudtuk, hogy az egészségügyben dolgozók javadalmazásának kapcsán a WEBBEteg most arra volt kíváncsi, hogy a lakosság körében mennyire támogatott a dolgozók béremelése, hiszen az egészségügy olyan közügy, amely mindenkit érint élete valamely szakaszában.

--- Támogatott béremelés - Szolidáris 30 évesek

A megkérdezettek jelentős többsége, 88 százaléka eltérő mértékben ugyan, de támogatja az egészségügyi dolgozók béremelését, és csupán 4 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem tartaná méltányosnak a fizetések növelését. A legtöbben (a megkérdezettek 37 százaléka) 20-50 százalékos emelkedést tartanának méltányosnak, ugyanakkor 11 százaléknyian a jelenlegi fizetések több mint dupláját tartanák méltányosnak.

A korosztályos megoszlás tekintetében elmondható, hogy a fiatal felnőttek (18-25) körében a legnagyobb az elutasítottsága a béremelés gondolatának (10 százalék), 27 százalékuk szerint pedig legfeljebb 20 százalékos béremelés lenne méltányos a szektorban dolgozók számára. A 65 év felettiek 26 százaléka (tehát az átlagosnál magasabb arányban) támogatta ugyanezen, mérsékeltebb béremelést, ugyanakkor mindössze 3 százalékuk mondta azt, hogy egyáltalán nem támogatná a béremelés gondolatát.

Az egészségügyben dolgozók béreinek emelését a 26-35 év közöttiek támogatják leginkább (93 százalék), 42 százalékuk 20-50 százalék körüli emelést javasol. Az 55-65 év közöttiek közt a legmagasabb azok aránya, akik a legmagasabb, akár 100 százalékot meghaladó béremelést is méltányosnak tartanak, az ő körükben ezt a lépést 14 százaléknyian támogatják, az összes megkérdezett 11 százalékos támogatásával szemben.

--- A leginkább a fővárosiak támogatják az emelést

Elmondható, hogy a megkérdezettek közül a fővárosiak támogatták legnagyobb arányban az egészségügyi dolgozók béremelését. A budapestiek 92 százaléka egyetértett a bérnövelés gondolatával, míg az ország keleti illetve nyugati régiójában 86-87 százalékos ez az érték.

Jelentős különbség figyelhető meg településtípus alapján is: a fővárosiak közel 40 százaléka legalább 50 százalékos béremelést tartana indokoltnak, míg a községbeli lakosoknál ez az arány 10 százalékkal alacsonyabb (28 százalék).

Érdemes megjegyezni, hogy a támogatottság mértékét nézve nem volt lényeges különbség aszerint, hogy a megkérdezettek szenvedtek-e valamilyen krónikus betegségben, holott a krónikus betegek esetében sűrűbb az orvos-beteg találkozás, mint egészséges társaik esetében. Ugyanígy nem befolyásolta jelentősen a véleményeket a megkérdezettek képzettsége sem.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >