Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Emlékévvel és szoborral tisztelegnek Wekerle Sándor előtt
Emlékévvel és szoborral tisztelegnek Wekerle Sándor előtt Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. július 19.

ImageWekerle Sándor halálának 90. évfordulója alkalmából Wekerle-emlékévet hirdettek 2011-re Móron. Hazánk egykori miniszterelnökének, pénzügyminiszterének tiszteletére egy emlékművet is felállítanak, s komplett ünnepségsorozatot szerveznek. A programokat a napokban alakult Wekerle Emlékbizottság fogja rendezni a móri önkormányzat támogatásával.

 

„Évek óta tervezzük, s kötelezettségünknek érezzük az emlékév és az emlékmű létrehozását, mivel Wekerle Sándor városunk szülötte.” – nyilatkozta a honlapunknak Fenyves Péter, Mór polgármestere.

Image
Törő Gábor és Fenyves Péter

Az elképzelés pedig jövőre meg is valósulhat, hiszen kerek évfordulóra kerül sor: a közkedvelt politikus 1921-ben hunyt el. A Wekerle Emlékév előkészítésére a napokban megalakult egy 21 tagú emlékbizottság is. Ennek elnöke Törő Gábor országgyűlési képviselő lett, aki lapunknak elmondta: a program-sorozat elindítását a Móri Városvédő és Szépítő Egyesület kezdeményezte, ő pedig örömmel állt e mozgalom élére.

A bizottság tagjai már alá is írtak egy szándéknyilatkozatot arról, hogy kezdeményezik, hogy Wekerle Sándor-emlékévvé nyilvánítsák Móron 2011-et, s méltó módon emlékezzenek meg a politikus munkásságáról. A rendezvények első állomásaként idén novemberben, Wekerle Sándor születésnapján egy jótékonysági estet tartanak, amelyet jövő februárban egy városi vetélkedő követ Wekerle munkásságáról az általános és középiskolások számára, júniusban pedig egy tudományos konferenciát szerveznek életművéről.

Image
.

Az emlékév csúcspontja augusztus 26. lesz, a politikus halálának évfordulója, amikor ünnepi megemlékezést tartanak, s az Erzsébet téren, nem messze egykori szülőházától felavatják emlékművét. Fenyves Pétertől megtudtuk, hogy e téren voltak egykoron elhantolva a szovjet hadsereg katonái, mivel a tér északkeleti oldalán helyezkedett el az egykori pártközpont.

A móri önkormányzat – teljesen önerőből, több, mint tíz millió forintot felhasználva, Dmytro Tkac ukrán nagykövet támogatásával – e maradványokat nemrégiben áthelyeztette a régi temetőbe, ahol több orosz katonát is elhangoltak egykoron. Sőt, még egy síremléket is állítottak számukra. Így lehetőség nyílt arra, hogy civil kezdeményezésre, az önkormányzat segítségével „felszabadulhasson” az említett tér, s felállíthassák Wekerle Sándor szobrát.

Image
Az alakuló gyűlésen...

A kőalapzatú, egészalakos bronzszobrot Nagy Benedek móri szobrászművész keze nyomát dicséri majd. A művész az előtanulmányokat már el is készítette, s jelenleg dolgozik a gipszmintán. Az emlékmű költsége 27,5 millió forint, amelyet pályázatokból és adománygyűjtésből szeretnének összegyűjteni.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >