Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Jogerős ítéletig előzetes letartóztatás
Jogerős ítéletig előzetes letartóztatás Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz / MTI   
2010. július 23.

ImageÁder János a jogerős ítéletig fenntartaná az előzetes letartóztatást, és szigorúbban büntetné a tisztességtelenül eljáró, nagy áruházláncokat; a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján új közbeszerzési törvény megalkotását is szükségesnek nevezte. A Fidesz-frakció befogadta a javaslatokat.

 

Áder János - miután megbeszélést folytatott Lázár Jánossal, a Fidesz frakcióvezetőjével - kifejtette, első javaslata szerint az előzetes letartóztatás mindaddig fennmaradna, amíg a büntetőeljárás jogerősen nem fejeződik be. Indoklásképpen elmondta, jelenleg még a legsúlyosabb büntetési tétellel fenyegetett bűncselekmények elkövetői esetében is, ha négy éven belül nem fejeződik be a büntetőeljárás jogerős ítélettel, akkor ki kell engedni az előzetes letartóztatásban lévőket. Így azonban sok esetben meghiúsul az eljárás eredményes befejezése - tette hozzá.

A második javaslatával kapcsolatban az EP-képviselő azt mondta: a jelenleg hatályos "polcpénztörvénynél" gyorsabban és szigorúbban büntetné, ha a nagy, kereskedelmi üzletláncok különböző jogcímeken kisebb-nagyobb összegeket levonnak a kölcsönösen kialkudott beszállítói árból.

Image
Fotó: Fidesz

Áder János célja - mint mondta - a hazai termelők védelme, kiszolgáltatottságuk csökkentése és a multinacionális kereskedő cégek tisztességtelen piaci magatartásának visszaszorítása. Hangsúlyozta, javaslata EU-konform.

Kezdeményezése szerint az érintett jogcímekre hivatkozva legfeljebb három százalékot tarthatnának vissza, igényelhetnének vissza az üzletláncok. Ha megsértenék e jogszabályt, az okozott kár kétszeresét kellene megtéríteniük, illetve a nettó árbevétel 5-15 százalékának megfelelő termékpálya-felügyeleti bírságot lehetne kiszabni az adott céggel szemben, ami minimum százezer, maximum kétmilliárd forint lenne. Legfeljebb 30 napra pedig be is lehetne zárni az adott üzletet.

A tervek szerint a három szankció egyidejűleg is alkalmazható lenne. A politikus végül javaslatot tett egy új közbeszerzési törvény megalkotására a hazai kis- és középvállalkozások segítése, a bürokrácia csökkentése, valamint az eljárás egyszerűsítése és gyorsabbá tétele érdekében. Áder János hozzáfűzte, a javaslatokat nem egymaga készítette, hanem szakemberekkel konzultálva alakították ki azokat.

A tájékoztatón Lázár János közölte: a képviselőcsoport befogadta ezen javaslatokat, azokról szakmai egyeztetés kezdődik a nyáron. A kormány jogalkotási programjával összhangban vannak, legkésőbb január 1-jén pedig hatályba is léphetnek - tette hozzá.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >