Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Járjuk körbe Magyarországot: A zalaszántói békesztúpa
Járjuk körbe Magyarországot: A zalaszántói békesztúpa Nyomtatás E-mail
Írta: Fazekas Krisztina   
2010. július 23.

ImageA Balatonfelvidéki Nemzeti Park Kovácsi-hegy erdejének egyik pontján, Zalaszántó határában, a közel 50 méteres bükkös zöldjébe burkozva egy szentély fehérlik. A szentély egy buddhista sztúpa, mely bár nem az egyetlen Magyarországon, de kétségkívül a legnagyobb, nem csak hazánkban, hanem egész Európa szerte. Bár a fotó kicsit csalóka, a zalaszántói békesztúpa magassága egy 10 emeletes panelépület magasságával vetekszik, szélessége pedig 24 méter. A buddhista szentély 1992-93-ban épült, mely belsejébe az építésekor növényi magvakat, buddhista iratokat és tibeti könyveket is helyeztek. A békesztúpát a XIV. Dalai Láma, Tendzin Gjatso avatta fel 1993-ban.

 

A zalaszántói békesztúpát hátulról közelítettük meg és nem is változtattunk a fotók sorrendjén, mert valahogy azt érezzük, így a jó. Az első feltöltött fotón is jól látszik, hogy a békesztúpa hármas tagolódású.

Image
.

Image
.
 

Az első szint az éberség 4 alapját, a második szint a 4 helyes törekvést, a harmadik szint a 4 erőhöz vezető utat szimbolizálja. Ahogy elérjük a zalaszántói békesztúpa elejét, láthatjuk, hogy a három szint között lépcső helyezkedik el, így mindegyik szintre fel lehet menni, a szinteket körbe lehet járni (nyíllal jelölik a megfelelő haladási irányt).

Image
.

 
Image
.

A Buddha szobor a sztúpa kupolájában kialakított bemélyedésben található. A kupola tetején egy négyszögletes alakzat, a „harmika” található, ez a világ csúcsán élő istenek lakhelye. A kupolából pedig antennaszerűen nő ki a „világfa törzse”, mely a világtengely (yasti) jelképe.

Image
.

 
Image
.

Zalaszántón van még egy látnivaló, a 2005-ben teljes felújításon átesett Kotsy-vízimalom.

Zalaszántó GPS koordinátái: 46.8832 / 17.2272

Image
Fotó: Fazekas Krisztina
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >