Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Győry Terézre emlékeztek Perkátán Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. július 26.

ImageGyőry Teréz emlékműsort rendeztek Perkátán, a két évvel ezelőtt felújított Harangláb mellett. A litániát követően a köszöntőt L. Simon László országgyűlési képviselő mondta, aki méltatásában azt hangsúlyozta, hogy mennyi mindent tett Perkátáért, az itt élő emberekért, és a katolikus egyházért Győry Teréz. Az elmúlt hatvan évben nem eset szó szinte sehol sem a grófnőről, pedig Perkáta mai képének kialakulásában óriási szerepe volt. Nemcsak az emléke halványodott meg napjainkra, hanem a családhoz és az egyházhoz kapcsolódó épületek, emlékművek, szobrok, keresztek, tárgyak is mind-mind feledésbe merültek. Némelyik azóta romba is dőlt.

 

Jelentős károkat szenvedett a Győry kastély, a kápolna és azok a szobrok, keresztek is, amikért a grófnő annyit küzdött. Nem mindenki felejtette el azonban, a perkátai emberek összefogásának, hagyománytiszteletének és a szépérzékének köszönhetően, rengeteg csodálatos emlék újulhatott meg, nyerhette vissza eredeti formáját az elmúlt néhány évben.

Image
.

Az ünnepségen a szabadegyházai citerások zenéltek, majd a zichyujfalui mazsorett csoport lépett fel és a rendezvény zárásaként az adonyi rézfúvós zenekar játszott.

Image
Fotó: Fidesz-KDNP Fejér 4 VK országgyűlési képviselői kabinet
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >