Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kormány prioritásként tekint az orvosi alapellátásra
Kormány prioritásként tekint az orvosi alapellátásra Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz / MTI   
2010. augusztus 04.

Image"A kormány prioritásként tekint az alapellátás megerősítésére, ennek keretében támogatni fogják a fiatal orvosok praxishoz jutását, és vonzóvá teszik a háziorvosi életpályát." - válaszolt levélben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője Gyenes Géza jobbikos képviselőnek, aki az alapellátási vállalkozások támogatásáról kérdezte Réthelyi Miklóst.

 

Gyenes Géza nemrég juttatta el az MTI-hez a miniszterhez írt levelét, amelyben emlékeztet: az előző Fidesz kormány támogatást nyújtott azoknak a vállalkozó háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak, valamint a fogászati alapellátást nyújtó fogorvosoknak, akik az önkormányzatok eredeti kötelezettségei közül a külön jogszabályban meghatározott szakmai minimumfeltételek közé tartozó eszközök beszerzését, illetve folyamatos pótlását szerződésben átvállalták, valamint azoknak, akik saját tulajdonú ingatlanban működtek közre az önkormányzatok egészségügyi alapellátással kapcsolatos kötelezettségeiknek teljesítésében.

Image
Fotó: Fidesz

A támogatással a kormány egyfelől mentesítette az önkormányzatokat az alapellátás fejlesztésével kapcsolatos kötelezettségeik teljesítése alól, másfelől lehetővé tette, hogy mégse maradjanak el a rendelői eszközpark szükséges fejlesztései. Mint írta: ezektől a lehetőségektől fosztotta meg az alapellátást az MSZP-SZDSZ-kormány, amikor a támogatásról szóló rendeletet 2005-ben hatálytalanította. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy a kormány visszaállítja-e a korábbi rendeletet.

Válaszlevelében a miniszter azt írta: a rendelet hatályon kívül helyezésével a támogatás nem szűnt meg teljesen: a hatálya alatt megkötött hitelszerződésekre vonatkozó finanszírozás jelenleg is folyik. Ma 93 körzet részesül az eszközök beszerzésére és 334 praxis a feladat ellátásához szükséges ingatlan biztosítására felvett hitel támogatásában. Ezen kívül az elkövetkező években is rendelkezésre állnak olyan uniós források, amelyekhez pályázati úton juthatnak hozzá az érdekeltek.

Hangsúlyozta: a területi ellátási kötelezettséggel működő praxisok jelenlegi finanszírozási formája az úgynevezett duális finanszírozás, amelyben a működőképesség feltételeinek biztosítása a praxisokat fenntartó önkormányzatok feladata, a társadalombiztosítási források pedig a működés költségeinek fedezetéül szolgálnak.

Ezt erősíti meg az uniós források felhasználásnak gyakorlata is, miszerint a működéshez szükséges eszközökre és az ingatlanra vonatkozó pályázatok az önkormányzati feladatok biztosítását segítik.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >