Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
31 ország hallgatói a KJF és a Balassi Intézet Nyári Egyetemén Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. augusztus 08.

ImageHetedik alkalommal rendezi meg a Kodolányi János Főiskola és a Balassi Intézet a Hungarológiai Nyári egyetemet 2010. július 19. és augusztus 13. között. Magyarország turisztikai szempontból két legismertebb pontján, Budapesten és Székesfehérváron, négy héten keresztül tanulnak a jelentkezők magyart mint idegen nyelvet és országismeretet, előadásokon, kulturális és országjáró programokon.

 

„2003-ban indult útjára a magyar nyelv és kultúra ápolására a Balassi Intézet és a Kodolányi János Főiskola Nyári Egyeteme.” – nyilatkozta honlapunknak Tóth Bence marketing titkár – „A program egyre népszerűbb a diákok körében, az idei évben közel háromszor annyian jelentkeztek, mint az előző években. Ezúttal a világ 31 országából érkeztek hallgatók: az EU 15 tagállama mellett Dél-Koreából, Egyiptomból, Mongóliából, Indonéziából, Tajvanról, Vietnámból, Japánból, Jemenből és az Egyesült Államokból, hogy a Magyar Ösztöndíj Bizottság támogatásával magyarul tanuljanak.”

A Hungarológiai Nyári Egyetemek között az egyik legrangosabb rendezvényként tartják számon a Balassi Intézet és a Kodolányi Nyári Egyetemét. Garay Melinda, a Balassi Intézet tanszékvezető programigazgatója szerint ez nem véletlen, hiszen a többi nyári egyetemtől a képzést a gyakorlatorientáltság és az élményszerűség különbözteti meg. A három részből álló Nyári Egyetemen, a nyelvi képzés mellett hungarológiai előadásokon és kulturális programokon is részt vesznek a hallgatók.

Horváti Éva a Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Intézetének igazgatója, a program szervezője szerint a komplexitás különlegessége a képzésnek: nem pusztán egy magyar nyelvtanfolyamon vesznek részt a hallgatók; hiszen amit az elméleti órákon megtanulnak, azt a gyakorlati foglalkozások során megtapasztalhatják. A négy hét alatt a magyar kultúra és civilizáció rejtelmeibe változatos előadásokon neves oktatók avatják be a diákokat.

A magyar nyelvi képzést kiegészítő hungarológiai előadások keretében a résztvevők tanulmányozhatják Magyarország történelmi fordulópontjai mellett a zene-, film- és képzőművészet, valamint többek között a hamisítatlan magyar folklór sajátosságait. A magyar királyok és városaik sokszínűségét, valamint a Közép-Kelet európai határok XX. századi változásait Dr. Lőrinczné Bence Edit mutatja be, Bárdos Csaba a magyar film, Szabó Gabriella Eszter a magyar zene történetébe avatja be a külföldi hallgatókat.

A Kodolányi János Főiskola 15 éves „TáncolKodó” Néptánc Együttese Hahn Kakas István vezetésével különböző tájegységek táncaira tanítja a résztvevőket. Természetesen nem maradhat ki a színes program palettából a magyar gasztronómia és borkultúra megismerése sem. A képzés alatt maradandó élményeket szerezhetnek a hallgatók az előadások témájául szolgáló magyar kultúráról a budapesti városnézés, múzeumlátogatás, dunai sétahajózás, a szentendrei Skanzen meglátogatása és a bortúra alkalmával.

Az évek során érkezett rendkívül pozitív visszajelzések, valamint a visszatérő résztvevők bizonyítják, hogy a Kodolányi János Főiskola és a Balassi Intézet Nyári Egyeteme méltó közvetítője a magyar nyelvnek és kultúrának.

Hallgatói vélemények a Nyári Egyetemről

„Azért tanulok magyarul, mert édesanyám magyar és emiatt szerencsére beszélem is a nyelvet. Az egyetemi magyar tanárom hívta fel a figyelmemet erre a lehetőségre, és mivel amúgy is szerettem volna Budapestre jönni kihasználtam a lehetőséget. A nyári egyetemen könnyebben meg tudom ismerni a magyar nyelvet és az ország történetét, kultúráját. Azt vettem észre, hogy más nemzetiségű magyarul tanulókkal közösen sokkal könnyebben megy a tanulás, mert össze tudjuk hasonlítani egymás véleményét és tanulási módszerét. A tanárok kivétel nélkül segítőkészek és motiváltak, örülök, hogy a nyári egyetemen játékos-relaxációs részeket is alkalmaznak.”

Sofia Simoncelli, 19 éves, Olaszország

„Ismerőseim magyarországi nyelv kurzusokkal kapcsolatos tapasztalatuk alapján döntöttem el, hogy ezen a nyáron a Balassi Intézetben fogok magyar nyelv nyelvkurzuson részt venni, mivel decemberre már tervezem a felsőfokú nyelvvizsgát magyar nyelvből. Szakmailag felkészült és segítőkész tanárom vidám, izgalmas óráin a nyelvtani gyakorlást a szókincsbővítéssel kiválóan összehangolja. A tanulás mellett élvezem a kiegészítő programokat is, ami kirándulásoktól és a számomra hasznos témákat feldolgozó hungarológiai előadásoktól áll össze. Ezek közül eddig a legérdekesebbnek a székesfehérvári kirándulásunkat találtam, aminek keretében a Tihanyi apátságot is meglátogattuk. A kurzuson való részvételemet nagyon fontos lépésnek tekintem a karrierem építéséhez.”

Bohaciakova Martina, 18 éves, Szlovákia

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >