Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Csaknem 900 000 forintnyi árvízsegély
Csaknem 900 000 forintnyi árvízsegély Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2010. augusztus 09.

ImageA megyei önkormányzat és több más szervezet közös segélygyűjtő akcióinak lezárásáról és eredményéről adtak tájékoztatást a Megyeházán... - A Fejér Megyei Közgyűlés elnökén, dr. Balogh Ibolyán kívül eljött a Címerterembe a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubjának elnöke, Szalai Gábor nyugállományú őrnagy, a Fejér-megyei Nyugdíjasok Közhasznú Érdekvédelmi Szervezetének vezetője, Kucziné Faddi Éva, az "Életet az Éveknek" Fejér Megyei és Székesfehérvári Egyesülete első embere, Rubina Sándor, az Alba Volán Zrt. képviseletében Kereki Lajos, főmunkatárs, továbbá Tolcsvay Béla.

 

Mint ahogy dr. Balogh Ibolya emlékeztetett rá, az árvizek nagyon sok embert, családokat, sőt egész településeket sodortak kilátástalan helyzetbe, olyanba, aminek a megoldására önerőből képtelenek. Ők nem számíthatnak másra, mint az állam és embertársaik segítségére. Sok helyütt - például Bakonycsernyén, ahol nemrég járt -, még ma is ott magasodnak a homokzsákok halmai, és az árkok, átereszek még most is teleszaladnak vízzel egy-egy nagyobb zápor, zivatar nyomán...

A megyében az árvizek összesen körülbelül nyocszázhetven milliós kárt okoztak - folytatta -, amiből csupán százhetven millió körüli összeget tesz ki a védekezés költsége, a többit a megsemmisült, megrongálódott javak. Hogy az államnak a költségvetés mai helyzetében a vis major keretből milyen mértékű pótlásra jut, az kérdéses. De addig mindenképpen el kellene jutni rövid idő belül, hogy az önkormányzatok a jövőben hozzá juthassanak azokhoz a forrásokhoz, amelyekből védműveiket, területeiken a megfelelő vízelvezetést – záportározókat, árkokat, átereszeket, ezek karbantartását stb. - meg tudják valósítani.

Image
Fotó: fejer.hu

Ezután röviden összefoglalta a gyűjtés történetét, elmondva, hogy június elején a Fejér Megyei Nyugdíjasok Közhasznú Érdekvédelmi Szervezete azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy regionális kulturális találkozójuk idején - amit június 18-án, a Megyeháza Dísztermében kívántak megrendezni - adománygyűjtést is folytathassanak az árvizeket leginkább megszenvedett megyei települések javára.

Ehhez természetesen hozzájárult, sőt, elnöki kezdeményezésére a gyűjtést kiterjesztették, az önkormányzat munkatársai több más szervezettel, intézménnyel és magánszeméllyel egyeztetve a további pénzbeni adományokhoz gyűjtődobozokat helyeztek el a nagyobb közforgalmú megyei intézményekben és más, csatlakozó helyeken, a felajánlott tárgyi adományok gyűjtéséről és tárolásáról pedig a Megyeházán gondoskodtak. Időközben, június végén Tolcsvay Béla kereste meg egy jótékonysági hangverseny gondolatával, ennek nyomán pedig a pázmándi Szép Nap Közhasznú Egyesülettel, a Martonvásári Önkormányzattal, az MTA Kutatóintézetével és a Martonvásári Nyár Egyesülettel együttműködve a jótékonysági koncert meghirdetésre, majd július 9-én a martonvásári Brunszvik kastély parkjában megtartásra is került.

Július 19-én végül a több szálon futó gyűjtés lezárásra került - folytatta az elnök asszony -, a mérleg szerint a legjelentősebb anyagi hozzájárulásokat a Honvéd Nyugállományúak Klubja (210 000 Ft), a Fejér Megyei Nyugdíjasok Közhasznú Érdekvédelmi Szervezete és az "Életet az Éveknek" Nyugdíjas Klub (153 000 Ft) és az Alba Volán Zrt. (50 000 Ft) adta - utóbbiak személyszállítással is kivették a részüket a védekezésből -, az egyéb helyeken kihelyezett gyűjtődobozokból pedig összesen 49 700 Ft gyűlt össze.

Tárgyi adományból több mint 50 zsák ruhaneműt és cipőt, néhány háztartási gépet, valamint egy platónyi bútort szállítottak el július 29-én a teherkapacitásukat felajánló fehérvári tűzoltók. Végül, de nem utolsósorban pedig a „Fejér megye az árvízkárosultakért” segélykoncert bevétele további 413 000 Ft-tal gyarapította a kasszát. Meghallgatva a megyei védelmi bizottság és mások véleményét a megyében esett károk mértékéről és fajtáiról, a szervezők úgy döntöttek, hogy a tárgyi adományokat az azokra sokkal inkább rászoruló Edelénybe és Felsőzsolcára juttatják el, ez történt meg július végén, a pénzbeni adományokat pedig - mindösszesen tehát 875 700 Ft-ot - két településnek, Igarnak és Bakonycsernyének adják, az önkormányzatok rendelkezésére bocsátva az összegeket - fejezte be dr. Balo9gh Ibolya a tájékoztatást.

Néhány mondatot Szalai Gábor is fűzött az elhangzottakhoz, elmondva, hogy klubjuk voltaképpen már a megye felhívása előtt beindította a maga gyűjtését. "Nagyon érzékenyek a tagjaink az ilyesfajta problémákra - mondta -, tehetségéhez mérten gyakorlatilag mindenki adakozott, a fejenkénti átlagosan ötszáz forintokból gyorsan összejött a kétszázezer forint, amihez később aztán még húszezer jött, így ma valójában 220 000 forint a teljes eredményünk.

Kucziné Faddi Éva és Rubina Sándor szintén azt emelte ki, hogy tagságuk szinte egy emberként helyeselte a gyűjtés beindítását. Azt pedig minden pártoló, közreműködő szervezetnek és személynek köszönik, ha segítették ennek sikerét.

Kereki Lajos elmondta, hogy mivel az Alba Volán a megye minden településén ott van, a cég különösen érzékeny az azokon élők gondjaira."Bár a vállalatnak számos anyagi és gazdálkodási nehézséget kell legyőznie, igyekszik a társadalmi felelősségvállalásból minden alkalommal kivenni a részét" - tette hozzá.

Végezetül Tolcsvay Béla beszélt, aki azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a megye a legtermészetesebb módon állt a karitatív célú koncert megszervezése mellé, és ahhoz minden segítséget megadott. "Rendkívül fontos, hogy ebben az erősen anyagi szemléletű világban legyenek ilyen és hasonló példák az emberi összefogásra. Kell, hogy mindenki érezze, akinek van, annak segítenie kell azokon, akik szűkölködnek" - fejezte be.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >