Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Indiai lótusz-ünnepen járt a Székesfehérvári Kertbarát Klub
Indiai lótusz-ünnepen járt a Székesfehérvári Kertbarát Klub Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. augusztus 09.

ImageA Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjébe szervezett kirándulást a Székesfehérvári Kertbarát Klub, hogy az érdeklődők részt vehessenek a szent indiai lótusz ünnepén. Az út során Jankovics Ilona, a klub vezetője ismertette a Füvészkert történetét és fő látványosságait, majd az ismertető után a klubtagok egy tesztet töltöttek ki, amelyből nem hiányzott a tudomány mellől a humor sem. A három hibátlan tesztet cserepes orchideával jutalmazták.

 

Jankovics Ilona meglátása szerint a nagyon jó hangulatú kiránduláson sokat tanultak a résztvevők a Lótusz (Nelumbo nucifera) kapcsán a hindu mitológiáról, jógáról,vegetáriánus étkezésről és Indiáról is. A Lótusz vízinövény és levelének van egy speciális tulajdonsága, amit lótusz-effektusnak védtek le 1998-ban.

Image
.

A fogalom a levél víztaszító és öntisztuló képességét jelenti, mivel a víz nem tapad rá a levélre, hirtelen lepereg, és a szennyeződéseket is eltávolítja. A levelet mikroszkópikus dudorok teszik víztaszítóvá. Az effektus felfedezése előtt úgy vélték, hogy minnél simább a felület, annál könnyebben tisztítható. Ma már nanaotechnológiás apró dudros felülettel ellátott szélvédőket, edényeket, útjelzőtáblákat állítanak elő.

A résztvevők együttes véleménye szerint a kirándulás igazi közösséggé kovácsolta a székesfehérvári kertbarátokat. A következő klubtalálkozó augusztus 18.-án lesz. Ennek témája a komposztálás, mivel a Gaja Természetvédő Egyesülettel karöltve Feketehegy-Szárazréten komposztálókat fognak a háztartásokba kihelyezni, hogy kevesebb legyen a kommunális hulladék.

Image
.

Az autóbuszt Szigli István önkormányzati képviselő, a klub fő támogatója biztosította a csapat számára, aki egy kezdeményezője is volt a kertbarát klub tevékenységének, s helyet biztosított a gyűlések számára a Feketehegy-Szárazréti közösségi házban.

Kapcsolódó cikkeink:

 http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=6443&Itemid=31

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=5956&Itemid=31

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=5617&Itemid=31

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >