Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Félmilliárdos energetikai fejlesztés a megyei kórházban
Félmilliárdos energetikai fejlesztés a megyei kórházban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. augusztus 09.

ImageA Fejér Megyei Szent György Kórház több, mint félmilliárd forint értékű, épületenergetikai fejlesztést, korszerűsítést valósíthat meg, egy nyertes pályázat révén. – tájékoztatta a médiát dr. Szabó László stratégiai igazgató. A beruházás megvalósítására az intézmény az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez nyújtott be pályázatot 2009 októberében. A Bíráló Bizottság a pályázatot 416 millió Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte 2010 áprilisában, majd 2010. augusztus 2-án aláírásra került a fentieknek megfelelő támogatási szerződés.

 

Csathó Barna kommunikációs referenstől megtudtuk, hogy a beruházás összes költsége 559 millió Ft, és megvalósítása esetén évenként 47 millió Ft megtakarítás érhető el. A 143 millió Ft nagyságrendű önrészt a Fejér Megyei Önkormányzat biztosítja.

--- Fejleszteni kell az infrastruktúrát

A Fejér Megyei Szent György Kórháznak – mint a Közép-Dunántúl legnagyobb kórházának – továbbra is a regionális szerepkört kell megcéloznia. A kórház hagyományai, jelenlegi helyzete, humán erőforrás állománya egyértelműen azon irányba mutat, hogy a régió meghatározó egészségügyi intézménye legyen, illetve maradjon. Ehhez kell fejlesztenie elsősorban az egészségügyi ellátást kiszolgáló infrastruktúráját is.

E célt szolgálják azon pályázatokon való részvételek, amelyek keretében elsősorban új, korszerű épületek megvalósítását tervezik. Ebben a struktúrában azonban továbbra is számít az ún. III. ütemben épült tömb - a Hotel-Diagnosztika-Szakrendelő - épületeire. Ezen nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején épült épületeknél elsősorban az energetikai korszerűsítést kellett megcélozni.

--- Szakrendelő

1989-ben épült, LIFT-SLAB technológiával. 4 szintes, a belső aula köré fűzött rendelőkkel. Az épület jól funkcionál, belső elrendezése még hosszú távon, korszerűen kiszolgálhatja a járóbeteg ellátást. Az épület kritikus pontjai a külső nyílászáró szerkezetek, a rosszul szigetelt redőnyszerkezeti tokokkal. Az épület hőszigetelése nem felel meg az érvényben levő jogszabályban rögzített követelményeknek, helyiségeinek fűtése nem szabályozható. A lapos tető hőszigetelése és vízszigetelése szintén komplett cserére szorul.

 --- Diagnosztika

Az épület funkciója sokrétű, helyet ad a központi műtőblokknak, az intenzív osztálynak, központi fizikoterápiának, sürgősségi blokknak, központi labornak, radiológiának, pathológiának, informatikának, a központi sterilizálónak. Az épület szerkezetének kritikus pontjai megegyeznek a szakrendelő épületénél ismertetettekkel. Ezeken kívül még klímarendszere is elavult, energiapazarló.

--- A kórházi pályázat célja

A Szakrendelő és Diagnosztika épületenergetikai fejlesztése a kiírás adta lehetőségek közül a legkedvezőbb támogatási konstrukció választásával. Az ablakcserékkel, a külső hőszigeteléssel, a fűtés szabályozhatóságával és a légtechnikai rendszerbe építendő hővisszanyerőkkel a két épületnél a meghatározott hőátbocsátási követelmények teljesíthetők, és jelentős az energiaköltség megtakarítás elérése.

--- Energetikai fejlesztés lehetősége

A kórház, mint költségvetési szerv, a Fejér Megyei Önkormányzat tulajdona a szűkös egészségügyi finanszírozás anyagi lehetőségei miatt csak az uniós pályázati lehetőségek kihasználásával tudja a több százmilliós fejlesztéseket megvalósítani. A pályázathoz az önrészt a tulajdonos biztosítja, amelyet közgyűlési határozatban rögzített.

--- Tervezett műszaki megoldások az energetikai célok eléréséhez:

-- Építészet:

- Homlokzatképzés: A jelenlegi téglaburkolatú paneleket hőszigetelni kell. Szakrendelő épületnél 1450 m2, Diagnosztikánál 2550 m2

- Tető utólagos hőszigetelése: Szakrendelő épületnél 1260 m2, Diagnosztikánál 3160 m2 )

- Nyílászáró cserék: Ablakok, ajtók, üvegfalak, tetőfelülvilágítók:424 egység

-- Épületgépészet:

- Tervezett fűtési kialakítás: A fűtési rendszert úgy kell kialakítani, hogy az alkalmas legyen a belső hőmérsékletszabályozásra, így lehetőséget biztosítson az energia-megtakarításra. Ezért a radiátorokat a szabályozhatóság érdekében termosztatikus radiátorszelepekkel és visszatérő csavarzattal kell ellátni.

- Légtechnika rendszer hővisszanyerése: A diagnosztika épületben levő 20 önálló légtechnikai rendszerbe – az elszívó és befúvó légkezelőkbe – hővisszanyerő kalorifereket kell beépíteni oly módon, hogy a hővisszanyerő kalorifer mindig a leghidegebb levegővel találkozzon. A megoldással jelentős hőenergia takarítható meg.

A kórház a beruházás megvalósítására az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez nyújtott be pályázatot 2009 októberében. A Bíráló Bizottság a pályázatot 416 milló Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte 2010 áprilisában, majd 2010. augusztus 2-án aláírásra került a fentieknek megfelelő Támogatási Szerződés. A beruházás összes költsége 559 millió Ft, és megvalósítása esetén évenként 47 millió Ft megtakarítás érhető el.

A 143 millió Ft nagyságrendű önrészt a Fejér Megyei Önkormányzat biztosítja. Jelenleg a kivitelező kiválasztásához szükséges közbeszerzési pályáztatás előkészítése folyik. A projekt megvalósítását a kórház saját, helyi tapasztalatokkal rendelkező menedzsmentjének irányításával végzi. Feladatuk, hogy a fűtési időszakba is benyúló kivitelezés időtartama alatt is folyamatosan biztosított legyen a kórház működése és a betegellátás.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >