Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Fogadalmi szentmisét tartottak a Székesegyházban
Fogadalmi szentmisét tartottak a Székesegyházban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. augusztus 16.

ImageSzent István országfelajánlásának évfordulóján fogadalmi szentmisét koncelebrált Spányi Antal megyés püspök Takács Nándor nyugalmazott püspökkel, valamint az egyházmegyéből érkező papsággal együtt a Székesegyházban. A szentmisén a hagyománynak megfelelően jelen voltak a közélet személyiségei: a megye, a honvédség, a rendőrkapitányság és a katasztrófavédelem, és a helyi média vezetői is.

 

Egyházmegyénk minden részéről érkeztek hívek és plébánosok a Székesegyházba Szent István ország-felajánlásának évfordulóján. Ekkor újította meg ugyanis a megyés főpásztor hazánk felajánlását Szűz Máriának, ahogy azt Szent István király is tette 1038-ban, a halála előtti napon.

Image
.

 

Image
.

Image
.

 
Image
.

Szent István, miután utolsó fiúgyermekét, Imrét is elvesztette, országát, életművét a halála előtti napon a Boldogságos Szűz Mária oltalmába ajánlotta. Spányi Antal szentmisén megemlékezett Nagyboldogasszony napjáról.

Image
.

 
Image
.

Mint mondta: A dogmát csak 1950-ben hirdette ki XII. Piusz pápa, de az egyház a tanítást kezdetektől elfogadta igaznak. Szent István országfelajánlása után Magyarország Mária országa lett, azaz Regnum Marianum, népe pedig Mára népe. 1777-es alapításakor egyházmegyénk védőszentje a Mennybe fölvett Mária lett.

Image
.

 

Image
.

Image
.

 
Image
.

„A keresztény ember szemét Máriára emelve tudja, mit jelent Isten akarata szerint élni. Látja benne azt, aki ismeri Isten akaratát, mert figyel rá, aki engedelmeskedik, mert kedve telik az istenes életben, és aki másokra is szeretettel figyel, mert a másikban nem vetélytársat, hanem testvért, Isten gyermekét látja. Ennek a Máriának oltalmában él és hal a hívő magyar ember csaknem egy évezrede.” – mondta a megyés főpásztor beszédében.

Image
.

 

Image
.

Image
.

 
Image
.
 

 A szentmise végén Mons. Ugrits Tamás atya beszélt az elkövetkező imádságról, majd a megyés főpásztor letérdelve a fejereklye és a tabernákulum előtt Máriát megszólítva kérte továbbra is égi közbenjárását, és a térdelő templomi sokaság előtt újra fölajánlotta országunkat, családjainkat.

Image
.

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

  

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >