Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kitüntetéseket nyújtottak át az ünnepi közgyűlésen
Kitüntetéseket nyújtottak át az ünnepi közgyűlésen Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. augusztus 20.

ImageDr. Ágoston Béla ny. főorvos (posthumus), Kovács Ferenc mesteredző és Schulz István okl. építészmérnök –(posthumus) kapta meg idén a Székesfehérvár Díszpolgára kitüntető címet. Pro Civitate díjban dr. Kuchár Ferenc főorvos, Hugóné Alba Regia, a Nyugdíjas Egyesület volt vezetője, Pap László ny. tanár –(posthumus), Tölgyesi Ferencné igazgató és Ujházi Péter festőművész részesült. A kitüntetéseket az ünnepi közgyűlésen vehették át a díjazottak.

 

Dr. Ágoston Béla ny. főorvost Dr. Cser-Palkovics András méltatta a következőképpen:

„Élt ebben a városban egy nagyszerű művész, élt ennek a városnak a javára, önzetlen, igazi városát szerető emberként, hűséges nemzetszeretettel egy nagyszerű ember, Bory Jenő. Ki örökül hagyta számunkra életművét, azt a jelképpé lett épületét, ami ma minden fehérvárit büszkeséggel és megálmodója, létrehozója iránt szeretettel, nagyrabecsüléssel kell, hogy eltöltsön, és az elmúlt években a nagyapa álmát méltó magasságokba menekítő unoka hihetetlenül áldozatos munkájának köszönhetően, el is tölt.

Image
A kórus gyönyörűen énekelt

Ma e szavak után mindenki ebben - az általa rajongásig szeretett városban - tudja, hogy Ágoston Béláról van szó. Szándékosan hagyom el ebben a mondatban a doktort neve elől. Mert először azzal a szemkápráztató, mindenki csodálatát kiváltó alkotó szolgálattal szeretném ennek a kitüntető címnek a legtermészetesebb jogosságát alátámasztani, amit Ágoston Béla vállalt és végzett „a mi Bory-várunkért”. Városunkért, a nemzetért. 2010. tavaszán megdöbbentő hír járta be Székesfehérvárt. 73 éves korában, otthona kertjében elhunyt Ágoston Béla.

Fehérváron és a térségben nincs olyan ember, aki ne ismerte volna a Bory hagyaték kutatóját és őrzőjét. Bory Jenő unokájaként, a Bory-vár Alapítvány szóvivőjeként fáradhatatlanul népszerűsítette a Bory-várat és annak értékközvetítő üzenetét. Ágoston Béla a hét Bory-unoka egyike, évtizedek óta szenvedéllyel és elszántan ápolta az építész, szobrász nagypapa művészi hagyatékát, emlékét. Székesfehérvár különös ékessége a Bory-vár, mostantól azonban már nem csak az egykori alkotó és feleség-múzsája, a festőművész Komócsin Ilona emlékét őrzi, hanem Ágoston Béláét is.

Image
Az ünnepi közgyűlésen több műsorszámmal is kedveskedtek a közönségnek

A naponta bejárt lépcsők, teraszok, tornyok, szobák, a szeretett kövek, szobrok ezentúl már csak emlékeztetni tudnak a közismert fogorvos valahonnét mindig felbukkanó, tevékeny alakjára. dr. Ágoston Béla választott hivatása a fogorvosi szakma volt. Nagyon sokan hálásak a doktorbácsinak azért, hogy gondosan ápolta a beteg fogát, szeretettel, türelemmel fordulva a beteghez, a tőle segítséget kérő emberhez. Fájdalmas, korai búcsúnk pillanatában sokan gondolták és gondolhatták, hogy egy pótolhatatlan fehérvárit veszítettünk.

Image
.

Mi marad hát nekünk az örökségét átvevő fehérváriaknak mint az, hogy az általa megkezdett utat járva tovább folytassuk a munkáját és megköszönjük mindazt, amit városunkért tett. Hogy a másik „rend” közösségében Alba Regia legkiválóbbjai közé emelhettük, töltsön el minket örömmel, büszkeséggel, és köszönjük meg a Gondviselésnek, hogy ezt megtehettük.

Image
.

Köszönjük, hogy nekünk jutott! Valljuk, hogy bár kissé megkésve és már csak az égi fehérvári kultúrában, de méltán viseli Székesfehérvár Megyei Jogú Város Díszpolgára kitüntető díjat. Soha ne felejtsük azonban, hogy fentről figyelni fog bennünket! Figyelni fogja, hogyan is bánunk örökségével. Na nem saját személyének dicsősége miatt, sokkal inkább szeretett városa, Székesfehérvár érdekében!”

Image
.

További kitüntetések:

Székesfehérvárért díj

Gajda Péter tanár

Dr. Juhász Árpád főorvos 

Kocsis György

Dr. Lakner József tanár

Mohai Judit tanár

Móder Józsefné igazgató

Image
dr. Cser-Palkovics András méltatás közben

Dr. Móré Attila vállalkozó

Reé Géza népművelő

VIDEOTON UEFA labdarúgó csapat 

Zsohár Melinda újságíró

Image
.

Tiszteletbeli polgár cím

Kozma Imre atya Máltai Szeretetszolgálat

Stefan Weber építészmérnök (Schwäbisch Gmünd)

Janusz Karpinski nemzetközi kapcsolatok igazgatója (Opole)

Deák Dénes díj

Dr. Farkas Gábor ny. levéltár igazgató

Image
.

Lánczos Kornél – Szekfű Gyula ösztöndíjak

Albínó Lamantin Színtársulat

Ásmány Gabriella és Simonyi Cecília

Bakonyi István

dr. Banizs Károly

Bányai Balázs

Bokros Judit

Image
.

Büki Zsuzsanna

Fenyvesi Máté 

 dr. Fitz Jenő

Garami Richárd

Dr. Gergely Anna 

 Hegedűs 2. László

Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Inétzmény

Horváth Lajos

Jónás Attila

Image
Fotó: Temesvári Márta

 Kákics Együttes

Magyar Könyvtárosok Egyesülete 

Sohonyai Edit .

Szabó Zsófi és Budaházy Árpád

Dr. Szele Bálint

. Dr. Székely Andrea

Székely János Jenő

dr. Szőcs Huba László Phd.

Tóka Ágoston

dr. habil Ujváry Gábor

Varga Gábor Farkas 

 Vályi Csilla

 

Deák Dénes Ösztöndíj

Smohay András művészettörténész

Kapcsolódó cikkünk:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=3898&Itemid=31

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >