Ha nem akarunk gyilkos galócát a levesbe |
Írta: Temesvári Márta | |||||
2010. augusztus 30. | |||||
Az ilyen őszbe forduló, esős idő kiválóan alkalmas arra, hogy sikerélményünk legyen gombászás közben. – Már, ami a begyűjtött mennyiséget illeti. Az erdőkben ugyanis lépten nyomon gombák nőnek, alig győzi leszedni őket a lelkes vándor. Igen ám, de nem mind ehető! Sőt, rengeteg közülük a mérgező fajta. Erről bizonyosodtunk meg mi is, amikor két hatalmas kosár gombát vittünk el a székesfehérvári piac gombaszakértőjéhez, Késmárki Zoltánhoz. Mint kiderült, szinte csak gyilkos galócát és „enyhén mérgező” – kategóriájú kalaposokat sikerült leszednünk.
A székesfehérvári piac hátsó bejáratánál található ingyenes gombavizsgálatánál a szakértő, Késmáki Zoltán egyesével válogatja ki a hozzá betérők gombáit. Miközben a mérgező, enyhén mérgező, ehető, s „megposhadt” kategóriákba sorolja a kalaposokat, még tanácsokat is ad arra vonatkozóan, hogy legközelebb mire figyeljen a gombászni induló turista. Elmondja, hogy melyek a védett gombák és zúzmók, s miről ismerhetők fel az ehető fajták. A mai napon mi is ellátogattunk hozzá. Mint kiderült, a betervezett, több kondérnyi gombapaprikásunkból semmi sem lesz. Ám mégis örülnünk kell, mert így megtudtuk szinte csak gyilkos galócát szedtünk, amelyből egy piciny darab is halált okoz… Kapcsolódó cikkünk: http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1499&Itemid=31
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
Powered by !JoomlaComment 3.21
3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved." |
< Előző | Következő > |
---|