Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Ulf Weinstock: "Még 30-40%-kal több van bennünk"
Ulf Weinstock: "Még 30-40%-kal több van bennünk" Nyomtatás E-mail
Írta: Andics Gábor   
2010. augusztus 31.

ImageSapa Fehérvár AV19 vezetőedzője honlapunknak a felkészülési időszak eddigi tanulságairól beszélt. A mester optimistán várja az Ifj. Ocskay Gábor Emléktornát, ahol jó játékot remél a csapatától. Jópár hete zajlik a felkészülés. "Milyen benyomásokat szerzett a csapatról?" - "Azt gondolom, hogy két és fél jó meccset játszottunk, és ugyanennyi rosszat, de akadtak jó periódusaink ezek alatt a mérkõzések alatt is. Ez mindig így van a felkészülés során. Volt, hogy öt és volt, hogy tizenöt percen át játszottunk jól. Összességében azt mondhatom, még nem vagyunk elég jók."

 

- Mi ennek az oka?

- Talán azért, mert a játékosok túl sokat gondolkodnak. Új játékrendszert gyakorolunk be, talán ezért is gondolkodnak annyit játék közben, hogy merre is kéne helyezkedni, mit is kéne csinálni. Így elveszítünk egy másodpercet itt, egy másodpercet ott. De egyáltalán nem aggódom emiatt. Amúgy kicsit változtattunk a rendszeren, bizonyos elemeket illetõen újra a tavalyihoz hasonlóan játszunk. Egyébként pedig emberelõnyben számos gólt szereztünk, ez jó dolog. Van, ami jól mûködik, van, ami rosszul.

 - Jól értem, van olyan dolog, amelyben visszatértünk a tavalyihoz?

 - Igen, a kezdeti elképzeléseimhez képest például visszább vontuk a védelmi vonalat, több játékos helyezkedik a középsõ harmadban és mélyebben védekezünk. - Ennek a játékosok egyéni képességeiben keresendő az oka?

- Igen. Emellett, ha 35 éves vagy, már nem olyan könnyû változtatni, pláne ha évekig teljesen mást játszottál. A meccseken is azt láttam, hogy a játékosok sokszor ott kötöttek ki a jégen, ahol a tavalyi taktika szerint kellett lenniük. Nincs elég idõ, hogy száz százalékosan megvalósítsam a saját játékrendszeremet. De sok elemét azért alkalmazni fogjuk: kiugrások, letámadás, emberelõny - ezek az én szisztémám szerint fognak mûködni. És örömmel láttam, hogy sok biztató volt látható az eddigi mérkõzéseinken is ezek kapcsán. Ám a végeredményeket a védekezési hibák úgy alakították, ahogy.

- A védekezési hibák következménye akár az is lehet, hogy új hátvéd leigazolását kezdeményezi?

- Igen, a klubvezetéssel arról beszélgettünk, hogy egy bekkre még szükség van. Hogy a tárgyalások hol tartanak, azt nem tudom. De egészen biztos, hogy szükségünk van még egy védõ szerzõdtetésére. Szavaiból úgy veszem ki, hogy a támadóalakzat már kialakult, több csatárt nem igazolunk. Így van. Ha képesek leszünk 3-4 gólt lõni akár itthon, akár idegenben, azzal már pontot, pontokat fogunk tudni szerezni. És nagyon tetszik, amit eddig láttam Palkovicstól, aki igen-igen jó játékos, vagy a fiatal Sofrontól, akinek már három jó meccse is volt, bár gólt még nem szerzett, de ez csak idõ kérdése. Szóval számos olyan játékosunk van, aki gólt tud szerezni, ám védõ még kell. És nemcsak a védõmunka miatt, hanem az elõrejátékot illetõen is.

- Tehát akkor amit eddig láttunk támadásban a csapattól, az elég lesz az EBEL-ben...

 - Hadd mondjam erre azt, hogy ennél jóval többre vagyunk képesek. Ennél 30-40%-kal jobban is tudunk játszani szerintem. Magamat ismétlem, egyelõre sokat gondolkodnak a játékosok a jégen. Amint automatikus lesz, hogy mikor hova kell helyezkedni és mit kell csinálni, ugrásszerûen fel fog javulni a teljesítményünk.

- Kemény feladat vár a csapatra, következik az Ifj. Ocskay Gábor Emléktorna. Mik az elvárásai?

- Mindkét mérkõzésen igen-igen jól kell játszanunk. Nem mondogathatjuk magunknak, hogy majd a szezonkezdetre kell jónak lenni. Ez nem olyan, mint egy kapcsoló, amit egyszer csak átállítunk, Már most jól, sõt, kimondottan jól kell jégkorongoznunk. Az eredmény nem is a legfontosabb, de a mutatott játéknak lényegesen jobbnak kell lennie, mint eddig. Pláne védekezésben. És a középsõ harmadban is szervezettebbnek kell lennünk, nem csak bolyongani össze-vissza. És egymással is többet kell kommunikálni a meccs alatt. Sajnos akadnak problémáink. Satosaati megsérült, éppen most mûtik, Ackeström gyomorrontást kapott, kihagyta a szombati és a hétfõi edzést, Mihály térde is rakoncátlankodik. Szóval vannak nyitott kérdések.

- A Medvescsak elleni meccs nem volt egy sikertörténet. Hogy látja, tanult a csapat abból a vereségbõl?

 - Õszintén remélem. Ha ennyire rosszul játszunk, abból tanulni kell, nehogy még egyszer elõforduljon. De persze abból is tanulni kell, ha jól játszunk - tudatosítani kell magunkban, hogy mit csináltunk jól. De ez a súlyos vereség sem aggaszt. Svédországban is sokszor elõfordul, hogy norvég csapatok mérnek a felkészülés során nagy verést svéd csapatokra, szóval akad ilyen a világ minden táján.

 - Érzett türelmetlenséget a lelátóról?

- Nem tudom, nem beszélgettem szurkolókkal, nem ismerem az álláspontjukat.

- És foglalkoztatja, hogy vajon mit gondolhatnak?

- Nem. Engem a csapatom érdekel és a klub. És ez elég is. Tudom jól, hogy ha jól játszunk, a drukkerek elégedettek lesznek. Ez így mûködik. De türelemre szükség van. Minden szezonkezdet elõtt új dolgokat kell megtanulni, ráadásul én is új edzõ vagyok a csapat élén. Szóval egy kis türelmet kérek.

- A játékosok elfogadták az Ön edzõi módszereit?

 - Igen. A világon semmi probléma nincs. - Még az Emléktorna elõtt sor kerül egy "házi" rangadóra a farmcsapatunk ellen. Mi ennek az oka?

- Nem tudom. Illetve igen. A farmcsapatnak nincs elég felkészülési mérkõzése, eddig csak egyet játszottak, így szükségük van rá. Nem az én ötletem volt, sõt, én is csak múlt hét végén tudtam meg, hogy lesz. De nem okoz gondot, edzés helyett játszunk egy meccset. Ráadásul láttam a farmcsapat edzései közül néhányat, sikerre éhes, fiatal társaság. Persze a mi játékerõnk jóval nagyobb, szóval ha végig koncentrálni tudunk és kihozunk magunkból 70-80%-ot, az már megteszi. Hasznos lesz ez a mérkõzés, valószínûleg gyakorolhatjuk az emberelõnyt, -hátrányt. Láthattuk a DAB ellen is, szereztünk három emberelõnyös gólt, míg õk a rengeteg fórjukból egyet sem tudtak kihasználni. Ez is mutatja, hogy azért nem minden rossz a házunk táján. Igenis vannak pozitívumok.

- Ha már a DAB elleni mérkõzést szóba hozta, a fegyelmezettség aligha tartozott a pozitívumok közé azon a találkozón.

 - Nem bizony. Beszélgettünk errõl utána a csapattal, és büntetéseket is kiszabtunk. Ilyen dolgokat egyszerûen nem csinálhatunk. Megjegyzem, tévén is visszanéztem Orbán Attila kiállítását, szerintem nem történt szabálytalanság - az egy kemény ítélet volt. Ettõl függetlenül így nem viselkedhetünk. Mind az öt mezõnyjátékosra szükségünk van a jégen. Nyilván lehet jó az emberhátrányos játékunk, ezen dolgozunk, de azért az fárasztó dolog. Egy-egy meccsen persze belefér, hogy az átlagosnál több a kiállításunk, de nem folyamatosan meccsrõl-meccsre.

 - Akkor tehát egy erõsen koncentráló és fegyelmezett Sapa Fehérvárt fogunk látni a hétvégén?

 - Ezen vagyunk. Egyfolytában ezt hangsúlyozom a játékosaimnak.

- Számít az eredmény az Emléktornán?

- Igen. Mégpedig azért, mert nyernünk kell. Ha nem is a tornát, de az elsõ meccset okvetlenül. A szurkolók ezt várják tõlünk. Egy gyõztes típusú csapatnak az ilyen összecsapásokat meg kell nyernie. Meg kell tanulni nyerni. Meg kell tanulni úgy fellépni, mint a gyõztesek.

 - Megtanulta ezt már a csapata?

 - Még nem. De rengeteget beszélünk róla. Nincs mese, már most el kell kezdeni gyõzelemre törni, nem várhatunk a szezonkezdetig a felpörgéssel. Ezt várom én is, a szurkolók is, és remélem, a csapat is saját magától. Csütörtökön elvonulunk egy egész napos csapatépítésre, az egy igazán hasznos nap lesz. Szükségünk is van rá. Talán nem mindenkinek személyesen. De nekem például igen. Látni szeretném, hogy kik a vezéregyéniségek, és a játékosoknak is hasznos, ha más oldalukról is megismerik egymást, új dolgokat tanulnak egymásról, jobban elfogadják egymást. Nagyon érdekes nap lesz, de nem szeretnék errõl többet mondani, mert még a játékosok számára is meglepetés lesz. A korábbi években mindig csináltam ilyet, még ha nem is pontosan ugyanezekkel a gyakorlatokkal, és mindenki élvezte és 10-15%-ot javított a csapatteljesítményen. Néha nyárra idõzítem, néha novemberre, de most úgy döntöttem, legyen a szezonkezdet elõtt, mert most van rá szükség. Persze felmerülhet, hogy ennyi ideje együtt játszó játékosok vajon mi újat tudhatnak meg egymásról. Szerintem igenis van mit. Más környezetben máshogy tudunk egymással beszélni, mindenki sokkal inkább önmagát adhatja, mint a jégpályán vagy az öltõzõben. Hiszek abban, hogy ez egy jó dolog.

 - Ennek fényében érdekes, hogy a csapat nem vonult edzõtáborba...

 - Nem is hiányzott. Kérdezték, hogy legyen-e, de szerintem akkor kell edzõtáborozni, ha mondjuk tíz új játékost kell beépíteni. Ekkor van hozzáadott értéke, hogy kiszakítjuk a játékosokat a megszokott környezetbõl. Most mi minden munkát el tudtunk végezni Székesfehérvárott is. Kemény szezonra készülünk, tudom, hogy igen jó ellenfelek várnak ránk, azért dolgozunk, hogy elérjük a kitûzött célokat.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >