Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Használjuk ki a házi komposztálás előnyeit!
Használjuk ki a házi komposztálás előnyeit! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. július 18.

ImageÉvente közel tíz köbméternyi zöldhulladék termelődik átlagosan egy családi háznál Székesfehérváron. – tudtuk meg Gárdonyi Lászlótól, a Gaja Környezetvédő Egyesület irodavezetőjétől – Az Egyesület ezért arra bíztatja a lakókat, hogy használják ki a házi komposztálás előnyeit, s ily’ módon is járuljanak hozzá a környezetvédelemhez. E célból mintegy 200 komposztkeretet ajánlanak fel azoknak, akik élni kívánnak e módszerrel.

A Gaja Környezetvédő Egyesület munkatársai idén 12 iskolában, mintegy 900 tanulónak tartottak előadásokat a környezettudatosságról, a természet megóvásáról és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról.

Városunkban az óvodások, általános iskolások és középiskolás diákok számára különböző vetélkedőket is szerveztek, hogy még inkább beléjük ivódjon mindaz, amit elméletben már megtanultak. (kapcsolódó cikkünk: http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=385&Itemid=32 )

Image
Fotó: Temesvári Márta
 

A környezetvédelemhez pedig igen szorosan kapcsolódik az újrahasznosítás, amelybe a komposztálást is sorolhatjuk. A családi házaknál – a felmérések szerint – évente tíz köbméternyi zöldhulladék termelődik (levágott fű, lomb…), amelyet vétek lenne nem felhasználni – gazdaságosan.

A komposztálás előnyei közé tartozik, hogy nem igényel szállítás a „hulladék”, nem szennyezzük vele a környezetet, s – ami talán a gazdák számára a legfontosabb – a komposzttrágya hatása sokkal tovább tart, mint más szerves trágyáké, a keletkező humuszanyagok pedig javítják a talaj szerkezetét (vz- és hőháztartását).

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >