Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow "Égjen a láng a munkahelyekért!" - szolidaritási nagygyűlés volt Móron
"Égjen a láng a munkahelyekért!" - szolidaritási nagygyűlés volt Móron Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. szeptember 09.

Image„A hosszú éveken át tartó szocialista kormányzás felelőtlen viselkedése, hamis adatokra épülő illuzionista megoldásai elgyengítették az országot. Ez az ingatag alapokon álló gazdasági környezet, a kiszámíthatatlanság, a tervezhetőség hiánya pedig elijesztette a befektetőket... Ígérem, hogy a térség országgyűlési képviselőjeként a híd szerepet fogom betölteni Önök és a kormányzat között. Mindent megteszek azért, hogy munkahelyteremtő beruházások létesüljenek a régióban, visszaadva ezzel a most megélhetésüktől megfosztott, valamint a munkájuk elvesztésétől félő munkavállalók hitét a jövőben.” – jelentette ki Törő Gábor a tegnap esti szolitási nagygyűlésen, Móron.

 

A Kábelkonfekcionálók Munkástanácsa Szakszervezet „Égjen a láng a munkahelyekért - Gyújtson egy gyertyát velünk!” címmel szolidaritási nagygyűlést tartott tegnap este Móron, ahol a Márkushegyi Bányaüzem és Flextronics móri üzemegységének dolgozóival közösen gyertyát gyújtottak a munkahelyekért.

Az eseményen Törő Gábor a Fejér Megyei Közgyűlés elnöki feladatkörrel megbízott alelnöke beszédet mondott, amely így hangzott:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Munkavállalók!

Gyertyát gyújtani jöttünk ma ide, hogy így hívjuk fel a figyelmet egy közösség nehéz helyzetére, így hallassuk sok száz ember elkeseredett szavait. A mai nagygyűlés szomorú aktualitását az adja, hogy a móri ipari parkban újabb létszámleépítést hajtanak végre. A számok, amelyekről a Kábelkonfekcionálók Munkástanácsának elnök asszonya tájékoztatott, ijesztőek. A tervek szerint a DEH Draxlmaier Hungária Kft. 450 határozatlan idejű szerződéssel rendelkező munkavállalót bocsát el, illetve 128 határozott szerződéssel rendelkező alkalmazottnak nem hosszabbítja meg a munkaviszonyát. A gazdasági válság kezdetétől ez év végéig ezzel közel 2000 munkahely szűnik meg az ipari parkban.

A régióban élőket azonban egy másik munkahely, a Márkushegyi Bányaüzem bezárása is fenyegeti, így a térségben összesen mintegy 3000 ember veszítheti el munkáját, biztos megélhetését. Az ország korábbi vezetése az egyre növekvő, és az egyre inkább érezhetővé váló gondokat újra és újra a gazdasági világválsággal indokolta. Valójában azonban az elmúlt évek elhibázott gazdaságpolitikájának látjuk most lesújtó eredményét. A gazdasági világválság valóban nehéz helyzetbe hozta még a legerősebb nemzetgazdaságokat is, de Magyarországot ez a jelenség még inkább felkészületlenül érte, súlyos károkat okozva ezzel.

A hosszú éveken át tartó szocialista kormányzás felelőtlen viselkedése, hamis adatokra épülő illuzionista megoldásai elgyengítették az országot. Ez az ingatag alapokon álló gazdasági környezet, a kiszámíthatatlanság, a tervezhetőség hiánya pedig elijesztette a befektetőket. A gazdasági válság, a rossz gazdasági politika azonban nem lehet vigasztaló magyarázat a 3000 munkahelyét elveszítő dolgozónak. A számok mögött emberi sorsok, személyes tragédiák rejlenek. Azoknak az embereknek az élete inog meg alapjaiban, akik családot tartanak el, akik családot terveznek, gyerekeket nevelnek, idős szülőket gondoznak, hiteleket fizetnek. Mórra 60-70 km-ről utaznak dolgozni a munkavállalók.

Jönnek a Bakony kis falvaiból, és a környező városokból. Mindannyiuk természetes célja és igénye, hogy képességeikre, szorgalmukra hagyatkozva anyagi biztonságot, jólétet teremtsenek önmaguk és családjuk számára. A mai nap is azt bizonyítja, hogy ez a szándék csak akkor válik valósággá, ha összekapcsolódik a nemzet vezetésének törekvéseivel. Az elmúlt 8 évben csak olyan öncélú gazdasági döntések születtek, melyekkel a kiváltságosok jól jártak, ám a többség, a munkavállalók nem érezték előnyeit.

Az elhibázott döntések és lépések sokasága pedig ide vezetett. Még csak néhány hónapja, hogy a polgári kormány átvette az ország irányítását. Befolyása a múltban elkezdődött és máig ható negatív folyamatokra nem lehetett. Ezt a nehéz örökséget nem lehet egyik napról a másikra hátrahagyni. A gazdasági hatalom birtokosai felelősséggel tartoznak a kisebb közösségekért. Az új polgári kormány tudja ezt. Ismeri az Önök értékeit, és tudja, hogy erős gazdaságot, erős országot csak úgy lehet felépíteni, ha abban minden munkavállaló érzi munkájának megbecsültségét.

Tudom, hogy Önök most az új kormánytól várnak segítséget. Attól a polgári kormánytól, amely egyik legfontosabb feladatának az új munkahelyek létrehozását tartja. Azért vagyunk ma itt együtt Önökkel, hogy együtt hallassuk a hangunkat, és kifejezzük szolidaritásunkat a nehéz helyzetben lévőkkel. Ígérem, hogy a térség országgyűlési képviselőjeként a híd szerepet fogom betölteni Önök és a kormányzat között. Mindent megteszek azért, hogy munkahelyteremtő beruházások létesüljenek a régióban, visszaadva ezzel a most megélhetésüktől megfosztott, valamint a munkájuk elvesztésétől félő munkavállalók hitét a jövőben.

Biztos vagyok abban, hogy a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően Magyarország újra elsődleges célpontja lesz a beruházásoknak, és Önök újra munkahelyre találhatnak. Őszintén kívánom valamennyiüknek, hogy a ma este fellobbanó gyertyák fénye szimbolizálja a reményt is, a bizakodást az újrakezdésben. Köszönöm, hogy meghallgattak!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >