Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Orbán Viktor: Magyarország felemelése a tét Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz / MTI   
2010. szeptember 12.

ImageOrbán Viktor szerint az októberi önkormányzati választás tétje az, hogy az elmúlt hetekben megteremtett szilárd alapokon állva elkezdjék felemelni, majd talpra állítani Magyarországot, hogy belátható időn belül erős, sikeres legyen. A pártelnök-miniszterelnök a Fidesz pénteki kampánynyitó nagygyűlésén azt érzékeltette, erre csak a jelenlegi kormányoldal képes. Orbán Viktor a budapesti SYMA-csarnokban elmondott, mintegy negyedórás beszédében úgy fogalmazott: egy évvel ezelőtt már-már aggódni kezdett, hogy ki lehet-e mozdítani az országot a kilátástalan apátia állapotából. Ma, egy év elteltével azonban - folytatta - "egy más ország vesz körül bennünket".

 

"Ha körülnézek, leginkább elszántságot látok az emberek szemében, nem délibáboktól ködös optimizmust, inkább a józan derűlátást" - mondta.

Magyarország ma már elszánt ország; 2010 igenis különleges év lett, mert hosszú idő után lehetett átélni közös sikerélményeket - jelentette ki. Mint mondta, 23 nap múlva ismét egy nagy erőpróbát kell teljesíteni. Szerinte október 3-án Magyarország újra fontos sikert érhet el, és óriási lépést tehet előre; ahhoz, hogy így legyen, a Fidesznek a következő 3 hétben keményen meg kell dolgoznia, mert a siker magától nem fog eljönni, ahogy eddig sem jött el magától soha. A kormányfő óva intett mindenkit attól, hogy múlt sikereiből vagy a jelen felméréseiből bármilyen következtetést levonjon.

Hozzátette: az áprilisi választási eredményeket és számukra kedvező közvélemény-kutatási felméréseket 23 napra el kell felejteni. "Az áprilisi választási eredmények ne vakítsanak el közülünk senkit" - fogalmazott, megjegyezve: érdemes végiggondolni, mi volt a titka a sikernek. Szerinte nagy szerepe volt a kemény munkának, és annak is, hogy olyan irányt mutattak, amellyel a választók elsöprő többsége örömmel azonosult. A legfontosabb az volt - fűzte hozzá -, hogy tavasszal világosan meg tudták fogalmazni, mi a tét, mi múlik a választások eredményén, a részvételen, a szavazatokon. Akkor a tétről azt mondták - emlékeztetett -, lesz-e végre mélyreható változás Magyarországon, vagy minden marad a régiben.

Image
Fotó: Fidesz

Orbán Viktor rámutatott: a magyarok a mélyreható változásra szavaztak, elementáris erővel mondtak nemet az előző nyolc évre, arra a korszakra, amelyben nem jutottunk sehová, amely nem szólt másról, mint meddő vitákról és kudarcokról, a valóság meghamisításáról, a hatalommal való visszaélésről. A nemzeti egység, a kétharmados forradalom megdöntötte a régi, rossz rendszert és újat, a nemzeti együttműködés rendszerét alapította meg - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: ezt követően láttak hozzá a változtatás "gigantikus" munkájához. Az áprilisi választásokon lezárt korszak hamis illúziókra, trükkökre, rövid távú magánérdekekre, erkölcsi nihilre épült, futóhomokra - fogalmazott Orbán Viktor.

Ezért - fűzte hozzá - a választások után szilárd alapokat kellett leverni, hogy azokon állva, biztos lábakkal el kezdjék felemelni és talpra állítani Magyarországot. Az elmúlt száz nap alatt Magyarország visszaszerezte a reményt - értékelte, hozzáfűzve, messzire vannak attól, ahová szeretnének eljutni. Nyolc év kudarcaitól, terheitől nem lehet néhány hét alatt megszabadulni, "most jön a neheze, az igazán nagy vállalkozás, most következik az a mozdulat, amellyel az immár új alapokra támaszkodva fel kell emelni és talpra kell emelni Magyarországot" - fogalmazott.

Orbán Viktor a feladatról úgy vélekedett: példátlan erőfeszítést igénylő küzdelem lesz, és ebből adódóan egyedül, vagy kiscsoportokban nem sikerülhet senkinek, "se nekem, se nekünk, akik itt összegyűltünk, se pusztán a politikusoknak, vagy a gazdasági élet szereplőinek, ehhez megint mindenkinek össze kell kapaszkodnia, ugyanúgy, ahogy áprilisban". A választás tétje, hogy véghez visszük a változást, vagy elakadunk - közölte. Leszögezte: sorsdöntő a választás, ha sikerül összekapaszkodni, akkor sikerülhet az a vállalkozás, hogy Magyarországot talpra állítsák és belátható időn belül erős, sikeres országgá tegyék.

"Mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy tudom, mi a dolgom" - mondta, hozzáfűzve: sok erejüket felemésztette az elmúlt tizenkét hónap, és benne az elmúlt száz nap. "A kemény munka azonban nem mindig vezet elgyengüléshez, van úgy, hogy inkább megacélozza az izmokat és megnöveli a bicepszeket" - emelte ki. Rámutatott: pártja sosem állított még annyi polgármester- és képviselőjelöltet, mint a mostani választás előtt. A Fidesz-jelöltek száma meghaladja az összes többi párt által indított politikusokét.

 "Lassan az a benyomása alakul ki az embernek - helyesen -, hogy Magyarországon már csak egyetlen országos párt, egyetlen néppárt van, amelyre rá lehet bízni, és amely képes vállalni az ország sorsáért viselendő felelősséget" - mondta. A jelenlévőket a kormányfő arra intette: még egyszer össze kell szedniük magukat, s ehhez erőt meríthetnek a jövőből. "Gondoljatok az utánunk jövő nemzedékre, a saját gyermekeitekre, végső soron nekik akarjuk felemelni ezt az országot, nekik és az ő gyermekeiknek, és nem akarunk olyan országot hagyni rájuk, amilyenné az elmúlt nyolc év tette Magyarországot" - mondta, hangsúlyozva: a változást "tűzön-vízen át" keresztül kell vinni.

"Győztes erőként kell beérnünk a célba október 3-án. Három kemény hét. Gondoljatok rá, évtizedek múlhatnak rajta" - buzdított. "Erős gazdaság, munkahelyek, rend és biztonság: erre ma csak mi vagyunk képesek az emberek támogatásával. Csak mi és csak az emberekkel együtt" - mondta, hozzátéve: "az országnak ma ránk, a Fideszre és a kereszténydemokratákra van szüksége". "Vigyük véghez, amit az emberek elvárnak tőlünk! Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" - zárta beszédét Orbán Viktor.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >