Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Az ország egyik legdinamikusabban fejlődő régiójává válhat a Közép-dunántúl
Az ország egyik legdinamikusabban fejlődő régiójává válhat a Közép-dunántúl Nyomtatás E-mail
Írta: KDRFÜ, Temesvári Márta   
2010. szeptember 19.

ImageDr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter látogatást tett a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségnél. A miniszterelnök-helyettest Dr. Cser-Palkovics András, a Közép- Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke és Dr. Temesvári Balázs, a KDRFÜ ügyvezető igazgatója fogadta. A programon részt vett Porga Gyula, Veszprém MJV alpolgármestere, Schmidt Csaba, Tatabánya MJV polgármesteri feladatokkal megbízott alpolgármestere, valamint Varga Tamás országgyűlési képviselő.

 

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes székesfehérvári programja keretében látogatott el a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, ahol megbeszélést folytatott a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökével, dr. Cser-Palkovics Andrással valamint az ügynökség ügyvezető igazgatójával, dr. Temesvári Balázzsal. Ezt követően az ügynökség munkatársaival is találkozott, hogy személyesen is tájékozódjon a szervezet egységeinél folyó munkákról.

Image
.

A látogatás végén a politikusok sajtótájékoztatót tartottak. Ennek során dr. Navracsics Tibor elmondta, hogy a találkozó keretében lehetőségük nyílt arra, hogy megbeszéljék azokat a dolgokat, amelyeknek következtében a Közép-dunántúli régió ismét az ország egyik legdinamikusabban növekvő régiójává tud válni. Olyan dinamikusan fejlődő régióvá, ahol egyetlen térség sem szenved hátrányt mások kárára.

Nem egyszerű dolog ez, hiszen a fejlesztési ügynökségnek meglehetősen viharos volt a múltja, közelmúltja. Több olyan probléma is adódott - részben az uniós pénzek felhasználásával, részben vezetési, közpénz-felhasználási kérdésekben- , amelynek következtében sok szempontból tiszta lappal kell kezdeni a régió fejlesztését- fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Image
.

Dr. Navracsics Tibor kiemelte: a jó személyes kapcsolat is lehet az egyik biztosíték arra vonatkozóan, hogy a régió megyéit nem egymással rivalizálva, hanem egymást segítve lehessen fejleszteni. Intenzív a párbeszéd a régió legjelentősebb városai között, a kormány teljes támogatását biztosítja a régió fejlesztési terveinek megvalósításához, ahol a cél a közösségek, vállalkozások segítése, a gazdasági növekedés beindítása és megtartása, a munkahelyteremtés.

A miniszterelnök-helyettes szerint a régiónak ezen a területen példát kell mutatnia a közeljövőben, be kell bizonyítani az itt lakó polgároknak, hogy új, felelős vezetése van a régiónak, a megyéknek, a városoknak a fejlesztéspolitika tekintetében is. Ennek a régiónak a felzárkózása nagyban függ attól, hogy a tanács és az ügynökség munkája stabilitáson alapul-e a jövőben, megteremthető-e az a biztonság és kiszámítható jövőkép, ami a régióból hiányzott az elmúlt esztendőkben- emlékeztetett a KDRFT elnöke.

Image
.

Dr. Cser-Palkovics András elmondta, ahhoz, hogy mindez megvalósuljon két szempontnak teljesülnie kell. Az egyik a kormányzati támogatás. Miniszterelnök-helyettes úr látogatása jelzi azt, hogy a stabilitásnak ez a nagyon fontos alapfeltétele biztosított ebben a régióban. Ugyanígy megvan a másik fontos elem is, az együttműködési készség a régión belül, a megyék és a nagyvárosok tekintetében egyaránt.

A régió 3 kiemelkedő nagyvárosa is- Székesfehérvár, Tatabánya és Veszprém- végre megértheti azt a következő évekre vonatkozóan, hogy nem versenytársai, hanem együttműködő partnerei kell, hogy legyenek egymásnak. Ezzel az együttműködéssel lehet elérni, hogy a régió fejlődjön, gazdagodjon, fejlesztési forrásokhoz jusson- fogalmazott a KDRFT elnöke.

Image
.

A sajtótájékoztató keretében megyénként ismertették azokat a legújabb nyertes KDOP-s pályázatokat, melyekről az elmúlt egy-két hónapban született támogató döntés. Fejér megye részéről Varga Tamás országgyűlési képviselő kiemelte: fontos cél és törekvés, hogy a kistelepüléseken is meg kell tartani és fejleszteni kell az óvodákat, iskolákat; Fejér megye déli részén munkahelyeket kell teremteni, akár a mezőgazdaságra alapozva.

Az ilyen elképzeléseket segítenek megvalósítani azok a pályázatok is, amelyeknek köszönhetően Polgárdiban és Lovasberényben inkubátorházak jönnek létre, Kőszárhegyen és Pákozdon ipari terület fejlesztésére nyertek el támogatást, Fehérvárcsurgón pedig turisztikai beruházás indul, szálláshelybővítéssel. Komárom-Esztergom megye részéről Schmidt Csaba Tatabánya polgármesteri feladatokkal megbízott alpolgármestere szerint nagy változás, hogy a fejlesztési tanács párbeszédre építi a jövő fejlesztéseinek meghatározását, hiszen az elmúlt években azt lehetett látni, hogy az akkori kormányzat sokszor a megyék, az önkormányzatok ellenében próbálta fejleszteni a térséget.

Image
.

Ez a párbeszéd alapot ad arra, hogy a jövőben sokkal jobban tudjunk koncentrálni a fejlesztési forrásokra és valóban a problémák megoldására törekedjünk-véli az alpolgármester. Jó irányba indult el a régió, hiszen alapvetően a munkahelyteremtésre, a versenyképesség megteremtésére koncentráló pályázatok kerültek támogatásra Komárom-Esztergom megyében is.

Schmidt Csaba bejelentette, a nyergesújfalui ipari park fejlesztésére 286 millió forintot nyertek el, Tatabányán inkubátorház létesül 17 millió forintos támogatással valamint Lábatlan és Bajót felhagyott állati hulladékgyűjtőinek rekultivációjára nyert el az önkormányzat közel 12 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást.

Image
.

Veszprém megye részéről Porga Gyula Veszprém alpolgármestere a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, ez a régió akkor lehet sikeres, ha kistelepülései, városai, nagyvárosai is fejlődnek, ez közös érdek. A régió fejlődését a párbeszéd és az együttműködés csak segítheti- fogalmazott. Porga Gyula bejelentette Veszprém megyében 15 nyertes pályázat esetében született támogató döntés, az általuk elnyert vissza nem térítendő európai uniós támogatás összege közel 2,4 milliárd, a fejlesztések összköltsége pedig meghaladja az 5,5 milliárd forintot.

Veszprémben a Séd parti Malom Panzió és Látvány sörfőzde építésére 155 millió forintot, az „Ezüsthíd”, első osztályú panzió építésére szintén 155 millió forintot valamint a „"Wellnes völgy Veszprémben" elnevezésű projekt megvalósítására 134 millió forint összegű támogatást nyertek el a pályázók. Veszprém alpolgármestere hozzátette, emellett uniós támogatással Pápán új szálloda létesül, bővítik a sümegi Hotel Kapitány szállodát és fejlesztik a pulai lovas parkot is.

Image
Fotó: Temesvári Márta

A sajtótájékoztató végén dr. Temesvári Balázs a KDRFÜ ügyvezető igazgatója elmondta, az ügynökség működésével kapcsolatban is fontos küldetés a partnerség, az együttműködés elvének elmélyítése és gyakorlati megvalósítása, valamint a szolgáltató jelleg erősítése. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: megkezdődött a szervezetnél az az átfogó jogi, gazdasági és pénzügyi átvilágítás, amely szükséges ahhoz, hogy az ügynökség valóban tiszta lappal tudja folytatni a munkáját.

Dr. Temesvári Balázs felhívta a leendő pályázók figyelmét, hogy az év hátralévő részében még lehet pályázni a KDOP keretében egyedi regionális ipartelepítésre, szennyvízelvezetés és kezelés fejlesztésére valamint omlás- és csúszásveszélyes partfalak állékonyságának biztosítására.

Kapcsolódó cikkeink:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=6797&Itemid=32

 http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=6678&Itemid=31

 http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=6784&Itemid=31

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >