Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
"Az Audi termelése két százalékkal növeli a magyar gazdaságot" Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz / MTI   
2010. szeptember 24.

Image"Az Audi mintegy 900 millió euró (252 milliárd forint) beruházással bővíti győri kapacitásait 2013-ig, és ezzel közvetlenül 1.800 munkahelyet hoz létre." - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke csütörtökön Budapesten. A beruházás eredményeként 2013-tól évente több mint 125 ezer gépkocsit gyártanak majd az Audi magyarországi telephelyén. Orbán Viktor miniszterelnök közlése szerint közvetve és közvetlenül négy-, illetve hatezer új munkahely jön létre.

 

Az Audi AG elnöke azt emelte ki, hogy a német autógyártó a termelés bővítésével a beszállítókat és szolgáltatókat is beleértve több mint 15 ezer embernek biztosít munkát.

A beruházásról szóló döntést csütörtökön délelőtt hozta meg az Audi felügyelő bizottsága. A 900 millió eurós beruházáson felül 23 millió eurót (6,5 milliárd forint) költött a cég 200 hektáros földterület megvásárlására. Arra az újságírói kérdésre, hogy akadályozza-e a beruházást az, hogy a terület természetvédelmi övezetben van, Orbán Viktor azt mondta: "az összes feltételt előállítottuk és előállítjuk, mindenben a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően oldjuk meg a problémát".

Az Audi elnöke pedig ehhez hozzátette: "nincs szükség B tervre" a terület használatánál. A magyar állami támogatás összegét nem közölték a sajtótájékoztatón, de a miniszterelnök utalt arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium erről szóló előterjesztését a kormány minden bizonnyal jóváhagyja. Orbán Viktor hozzáfűzte: a kormány minden egyedi támogatásnál figyelembe veszi az új munkahelyek számát és a megtérülést is.

Image
Fotó: Fidesz

Orbán Viktor arról tájékoztatta az újságírókat, hogy "a gigantikus beruházás után az Audi termelése két százalékkal növeli a magyar gazdaságot", azaz két százalékponttal emeli a magyar GDP-t, a magyar nemzeti összterméket. Rupert Stadler a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Audi 2015-ig 50 százalékkal 1,5 millióra akarja növelni az eladott gépkocsik számát. Ehhez van szükség új kapacitásokra, amelynek helyszínéért nagy harc folyt a Volkswagen csoporton belül. A versenyszempontok alapján a győri telephely az infrasturktúrával, a rugalmas és kompetens munkaerővel valamint a kedvező bérstruktúrával nyerte el a beruházást - mondta újságírói kérdésre válaszolva az elnök.

Rupert Stadler megjegyezte: annak ellenére nyert a magyarországi helyszín, hogy Kínában 30 százalékkal kedvezőbb a bérstruktúra. A jövőben az Audi győri gyárában teljes gyártási folyamat zajlik majd, a karosszériagyártástól kezdve a fényezésen át az összeszerelésig. A gyártott típusok között lesz az A3-as új változata is. Győrben Audi TT Coupé, Roadster, A3 Cabriolet típusokat gyártanak. Az Audi Hungaria - a korábbi tájékoztatás szerint - az év első felében 681 milliárd forint árbevételt ért el, szemben a 2009 első félévi 490 milliárd forinttal.

Az év első hat hónapjában 32 százalékkal több, közel 880 ezer motor készült el, és a bázishoz képest 25 százalékkal több, 21.493 jármű gördült le a gyártósorokról. Ebből 9.625 az Audi TT Coupé, 3.330 a TT Roadster és 8.538 az Audi A3 Cabriolet típus volt. A magyarországi leányvállalatot 1993-ban alapították. A győri telephelyen 1998-ban kezdték meg az összeszerelést 200 fővel, ma pedig már 5.700 főt foglalkoztat az Audi Hungaria. A kezdetek óta 3,89 milliárd eurót ruházott be az anyacég a győri gyárba, és ezen felül van a most bejelentett 900 millió euró.

Orbán Viktor már jelen volt az Audi fejlesztéseinek egyik másik magyarországi mérföldkövénél, 2000-ben a győri gyárban a négyhengeres dízelmotor gyártócsarnokának avatásán. Kedden egy másik autógyártó jelentette be magyarországi kapacitásainak bővítését. A magyar kormányfő és az Opel/Vauxhall alelnöke közösen tartott sajtótájékoztatón azt közölte, hogy 500 millió euróós beruházásban bővítik az Opel szentgotthárdi motorgyárát, ami közvetlenül ezer új munkahelyet jelent. A beruházáshoz az Opel egyedi kormánydöntéssel 7,5 milliárd forint állami támogatást kap.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >