Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Múlt, jelen, jövő - Választások előtt, ahogy mi látjuk Nyomtatás E-mail
Írta: Szatzker Csaba, Báthoryné Gitta   
2010. szeptember 24.

ImageA Kincsesbányára haza, vagy visszalátogatótól több alkalommal hallottuk, hallhatták: Itt semmi sem változik, mintha megállt volna az idő. Tény, hogy látványos változások nem történtek hosszú évek, de inkább évtizedek alatt... Ha körülnézünk a környező településeken hiányérzetünk, támad. Sokkal látványosabb fejlődést érzékelünk, tapasztalunk másutt. Tény, hogy Kincsesbánya nem állt fejlődési pályára. A legfontosabb pályázatok sikere elkerült.

 

A Kincsesbányára haza, vagy visszalátogatótól több alkalommal hallottuk, hallhatták: Itt semmi sem változik, mintha megállt volna az idő. Tény, hogy látványos változások nem történtek hosszú évek, de inkább évtizedek alatt. Épült két játszótér, (igaz egy harmadik, áttelepítendő játszótér eszközeit egyszerűen ellopták) aszfalt burkolatot kapott két utca, és egy járda szakasz.(Jellemző azonban, hogy a feltört utakat, nem az eredeti állapotában állítják helyre)

Szépen kezd megújulni az iskolánk (elsősorban a vezetőjének az érdeme) és az óvoda is, ha kis lépésekben, de fejlődésnek indult. Az pedig az idei év eseménye, hogy az önkormányzat (az egyesületünkkel ) több mint 50 millió Ft-ot nyert az egykori súlyfürdő átépítésére közösségi térré alakítására.

Mégis. Ha körülnézünk a környező településeken hiányérzetünk támad. Sokkal látványosabb fejlődést érzékelünk, tapasztalunk másutt. Tény, hogy Kincsesbánya nem állt fejlődési pályára. A legfontosabb pályázatok sikere elkerült.

A település fölé magasodó szellemházával, undorítóvá züllesztett strandjával, strandbüféjével (sokáig ide lehetett sorolni az önkormányzat udvarát, a DRV telephelyeit és környékét), az ürességtől kongó Művelődési Házával, a felújításra régen megérett orvosi rendelőjével, mind-mind a változatlanságot, a leépülést mutatták, mutatják.

Image
.

Mégis. Úgy gondoljuk a legnagyobb veszteséget, amit az elmúlt négy évben elszenvedtünk, nem látjuk, de nagyon érezzük. A polgármester előterjesztésére a képviselőtestület előbb eladta a kábel tv hálózatot,(nem lett megpályáztatva) arra hivatkozva, hogy az ötmilliós eladási árra égetően szükség van, és a vevő bővíti a hálózatot.(nem bővítette)

A következő évben, szintén a polgármester előterjesztésére, - anyagi okokra hivatkozva - a képviselőtestület a Falu tv csatornáját is megszüntette. Óriási hiba volt. Kincsesbányán meghalt a kommunikáció.

Visszatértünk a múltba, a hirdetmények, táblákon, intézmények, lépcsőházak ajtóin próbálnak információkat eljuttatni a lakosokhoz. A valóságban pedig senki nem tud semmit hitelesen a köz dolgairól. Az idei év sztorija az volt, hogy a polgármester bírósági eljárás megindítása helyett,(a képviselőtestület erre hatalmazta fel) megállapodást hozott össze (erre viszont nem volt felhatalmazása) az Axian Kft-vel, az egykori kábel tv vevőjével.

A megállapodást, melynek értelmében az Axiannak nem kell bővítenie a kábel tv hálózatot(Rákhegy, Felső-Kincses, Somosmál területeken), helyette internetet biztosít, és hálóba kötötte az intézményeket. Mindezt pénzkidobásnak, pocsékolásnak, és tökéletesen értelmetlennek tartjuk.(egy millió Ft-ért) A megszűnt csatorna után különösen aggasztónak tartjuk a képviselőtestületi ülésekről készült jegyzőkönyveket.

A legenyhébb kifejezés szerint is, időnként nem úgy, és nem azt tartalmazza, ami a valóságban elhangzott. Kétségtelen, és többszöri fellépésünk eredményének tekintjük, hogy idén látványos javulás állt be e tekintetben. Az elmúlt ciklusban is próbáltuk elérni a Falu tv visszaállítását (a polgármester szerint pénz, szerintünk meg szándék kérdése), amennyiben megválasztanak legelső feladatunknak, azt tekintjük, a faluban ismét működjön önálló csatorna.

Kincsesbányán jelenleg a legégetőbb feladatnak a Felső-Kincsesi bányagödrök környezetvédelmi problémáját tekintjük. Minden eszközzel meg kívánjuk akadályozni a hulladék lerakását. Évek óta küzdünk ennek érdekében, igaz nem képviselőként, mert ott nem mutatkozott erre igény.

A Kincs Kultúra Sport Egyesület keretein belül mindent elkövetünk, hogy az általunk nem megbízhatnak tartott vállalkozók, ne szerezhessenek engedélyt, az illegálisan lerakott hulladékok ügyében pedig jó néhány hatósági eljárás indult fellépésünk nyomán. Tevékenységünket megerősítendő járt Kincsesbányán Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár (mi is jártunk nála és levélben tájékoztatjuk a helyi eseményekről), valamint Miklósa Erika is. Képviselői díjunkkal folyamatosan támogatjuk a település egyetlen, napi szintjén is működő civil szervezetét.(Évente kb. 400 ezer Ft)

Image
.

Tisztában vagyunk vele, nagy, megoldandó probléma az iskolából kikerülő fiatalok helyzete. Utolsó információnk szerint, a súlyfürdő átépítésével kialakításra kerül egy kondi helyiség, amely jelentősen csökkentené a problémájukat. Kincsesbányán, Somosmálon megtörtént a terület szabályozási tervének az elfogadása. Közel 100 ingatlan kialakítása válik lehetségessé, a közművek kiépítésének a kialakítása azonban pillanatnyilag megoldhatatlan feladat, a falu azonban biztos, hogy ebbe az irányba tud fejlődni. (Ezért is volt érthetetlen, a kábel tv hálózat bővítésének jogáról lemondani)

Rendezni kell továbbá a rendezési tervben felmerült vitás kérdéseket is, hiszen az önkormányzatot nagy összegű, kétes kimenetelű perekbe vihetik bele, a rendezési tervvel hátrányos helyzetbe került tulajdonosok.

Rákhegy is fejlődési irány lehet, itt egyértelműen a DRV, a környezetet, elcsúfító létesítményeit kellene elbontani (nem használják), de a cég szerint, a Gumi-medence és a két méter magasan éktelenkedő csővezeték elbontása állami feladat, több százmilliós költséggel. (Egyértelműen polgármesteri feladat lenne, a nyomásgyakorlás, a cél kikényszerítése)

Végezetül pedig egy szubjektív megjegyzés. Úgy gondoljuk a 2006-2010 között működött képviselőtestület, nem töltötte be feladatát.

Olyan vezetőkre, képviselőkre van szükségünk, akik nem hiszik magukat tévedhetetlennek, nem szégyellik tévedésüket elismerni és nyitottak az értelmes vitára, okos kezdeményezésekre, a helyi polgárokkal és közösségekkel való mindennapos és alázatos, partneri együttműködésre.

Véleményünk szerint, egy szinte teljesen megújult képviselőtestületre van szükség, mely igazi érdemi munkát végez, méghozzá a falu teljes nyilvánossága előtt!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >