Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Szabolcs atya heti útravalója: VÁLLALJUK-E LÁZÁR SORSÁT? Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2010. szeptember 27.

ImageMúltkor azt kérdeztük: Hol vagy Ádám? Most meg azt kiáltom: Hol vagy Lázár? Ki vagy Lázár? Vannak kérdések, amelyeket a Biblia nélkül nem is tudnánk igazán megválaszolni. Ez a történet is tulajdonképpen mese, példálózás Jézus ajkáról. Mégis érezzük, hogy az emberiség egész története benne van. Mindaz, amiről évszázadokon át írtak a szociológusok, kapitalisták és marxisták, azt Jézus egy zseniális példabeszédben foglalja össze néhány mondatban. Mi is a lényege a Lázár-mesének?

 

Az, hogy vannak gazdagok, sőt dúsgazdagok és vannak szegények, sőt testi-lelki fekélyekkel teli koldusok. És jaj a gazdagoknak, ha életükben vagyonukat nem a kirekesztettek, nincstelenek, hajléktalanok megmetésére fordítják, hanem csak a maguk jólétére gondolnak. Éppen ilyenről beszél Jézus.

A megdöbbentő az, hogy ez a dúsgazdag sem érzi magát bűnösnek, mint ahogy a legtöbb gazdag sem. Mondják is, hogy nincs bűnük. Ha gyónni mennének, nem is tudnának mit mondani. A legnagyoob vétkük ezeknek, hogy bár nem tettek rosszat, de jót sem (Ezért mondom nektek mindig, hogy a legtöbb és legnagyobb bűnt a mulasztással követjük el!).

A mai napon el kell jól elgondolkodni azon, hogy hétről hétre milyen életbevágóan fontos igazságokat olvasunk a Bibliából Nem véletlen, hogy eddig 1526 nyelvre és nyelvjárásra fordították le az Újszövetséget. A Biblia az Isten szava. De épp a gazdagok nem figyelnek rá.”Hiába van Mózesük, meg prófétájuk…”

Mikor vetted utoljára kezedbe a Bibliát? Arany János azt mondta, hogy a Biblia az egész család életét megváltoztatja. Borsos Miklós szerint neki a Biblia mondta meg mindig: mi a jó, mi a rossz. Gárdonyi még többet mond:”Isten szíve dobog benne”

Mikor szorítottad utoljára a szívedhez?

 
< Előző   Következő >