Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Előkészületben a székesfehérvári vasútállomás felújítása
Előkészületben a székesfehérvári vasútállomás felújítása Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. szeptember 29.

ImageJövőre lezárulhatnak a székesfehérvári vasúti csomópont tervezett korszerűsítésének előkészületi munkálatai. A páneurópai vasúthálózat fejlesztéséhez kapcsolódó Budapest–Boba szakasz korszerűsítésének részeként folyó előkészítés finanszírozásában jelentős részt vállal az Európai Unió.

 

Az EU támogatásával jelentős vasútfejlesztések indulhatnak a közeljövőben Magyarországon. – kaptuk a hírt a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. Kommunikációs Irodájától - A páneurópai V. korridoron belül – amely a Lyon–Trieszt–Divača/Koper–Divača–Ljubljana–Budapest–ukrán határ vasúti tengelyt foglalja magában – a Budapest felé becsatolást nyújtó Boba–Székesfehérvár szakasz fejlesztését is tervezik.

A fejlesztés következő ütemében, 2013–2015 között várható a székesfehérvári vasútállomáson a pálya és a biztosítóberendezés korszerűsítése.

A tervezett beruházás keretében átépítik Székesfehérvár vasúti csomópont I–XV. számú vágányait, a peronaluljárót – ehhez kapcsolódóan az állomásépületet fogadócsarnokát is – és az utasperonokat, valamint új perontetőket építenek. Elektronikus biztosítóberendezést alakítanak ki, valamint korszerűsítik a villamos felsővezetékeket. Az átmenő vágányokat óránként száz kilométeres pályasebességre tervezik.

A vágányhálózat összesen 19 kilométer hosszon épülhet át. A jelenleg folyó előkészítési munkálatok során elkészült a környezeti hatástanulmány, illetve hatásvizsgálat, az engedélyezési tervdokumentáció – amit a MÁVTI készített –, a tervek ellenőrzése és szükség szerinti felülvizsgálata, valamint folyamatban van a jogerős építési engedély kiadása.

Előkészületben van a támogatási kérelem és a kiviteli tervek elkészítése, valamint az örökségvédelmi hatásvizsgálat is. A tervek szerint az előkészítési fázis 2012-ben zárul le.

A beruházás előkészítésére a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) keretén belül csaknem bruttó 885 millió forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az európai strukturális alapokból fedezik.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >