Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Sikeres volt az első vonósnégyes fesztivál Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. szeptember 29.

ImageSzeptember utolsó hétvégéjén rendezték meg a Fejér megyei fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban az első „Quartettissimo” Európai Vonósnégyes Fesztivált. A háromnapos fesztivál kiemelkedő programjai voltak a francia Quatuor Diotima, a magyar Auer Vonósnégyes és az osztrák Minetti Vonósnégyes koncertjei, amelyeknek a kastély kápolnája adott otthont. A programok egyik célja az volt, hogy az uniós forrásból 2011-re megszépülő fehérvárcsurgói Károlyi-kastély jövő évi programjait előkészítse.

 

A koncertek mellett számtalan gyermekprogram – köztük az Auer Vonósnégyes helyi iskolásoknak szervezett bemutatója –, képkiállítás, gyermek és amatőr vonósnégyesek éjszakai koncertje várta az érdeklődőket, akik a megszépülő kastélyt is megtekinthették.

„Az 1998 óta fokozatosan megszépülő kastély minden évben számtalan kulturális programnak, köztük fél tucat hangversenynek ad otthont.” – mondta el Károlyi György a rendezvény megnyitóján. – „Ez a mostani fesztivál azonban jóval több, mint egy zenei rendezvény, ennek a célja ugyanis az, hogy előrevetítse azokat a programokat és lehetőségeket, amiket a 2011-re uniós forrásból megszépülő kastély kínál majd.”

Image
.

Bajnai Zsolttól, a Picasso Média munkatársától megtudtuk, hogy a fehárvárcsurgói kastély felújítására 1994-ben hívta életre Károlyi György az ükapja nevét viselő Károlyi József Alapítványt. A kastély fokozatos felújítása 1998-ban kezdődött el, ami jövőre befejeződhet a középső szárny, illetve a park rekonstrukciójával. A Károlyi József Alapítvány 2009-ben 461 millió forintot nyert erre a projektre az Közép-Dunántúi Operatív Programtól (KDOP). Pályázatukban nemcsak az épület felújítását vállalták, hanem azt is, hogy a rekonstrukció befejezését követően gazdag kulturális életet teremtenek a történelmi falak között.

Image
.

„Magyarország számára az egyik kitörési pont lehet a komolyzene.” – jelentette ki L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, egyben a Fejér Megyei Közgyűlés kulturális bizottságának vezetője az Európai Vonósnégyes Fesztivál megnyitóján. –„ Nemcsak azért, mert a zene áthidalja a nyelvi nehézségeket, hanem mert a zeneirodalom és komolyzenei előadó művészet terén egyedülálló hagyományokkal rendelkezünk. A jövő évi uniós elnökség is remek alkalmat teremthet arra, hogy megmutassuk a világnak zenei értékeinket.”

A Károlyi József Alapítvány és a francia ProQuartet Egyesület által szervezett fesztivál elérte azt a célját is, hogy megszólítsa a fiatal közönséget, illetve lehetőséget teremtsen fiatal zenészeknek a bemutatkozásra. A három nap alatt ismét sokan keresték fel a Székesfehérvártól néhány kilométerre lévő kastélyt.

Image
Fotó: Bakos Zoltán

Kapcsolódó cikkünk:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=6703&Itemid=33

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >