Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megyékben is tarolt a Fidesz-KDNP
Megyékben is tarolt a Fidesz-KDNP Nyomtatás E-mail
Írta: MTI, MNO, Fidesz   
2010. október 04.

ImageEddig stabilnak hitt szocialista bástyák dőltek le vasárnap: Ózdon, Nyíregyházán, Miskolcon, Szombathelyen, Székesfehérváron is a kormánypárti jelöltek győztek. A rendszerváltozás óta először vezeti Budapestet jobboldali főpolgármester. A harmadik legmagasabb választási részvételű szavazás alapján dőlt el, hogy az adott településen ki lesz a polgármester, és milyen összetételben kezdi meg munkáját az önkormányzati képviselő-testület. A valamivel több mint nyolcmillió választópolgár közül vasárnap mintegy 3,6 millió szavazott. A mostani 46,53 százalékos arányt csak a 2002-es és a 2006-os választási részvétel haladta meg.

 

A megyei jogú városokban egy kivételével a kormánypárti jelölt győzött, és minden megyében a Fidesz-KDNP szerzett többséget a közgyűlésben. Budapesten Tarlós István nagy fölénnyel nyert, és a fővárosi közgyűlés többségét is a Fidesz-KDNP frakciója alkotja. Az MSZP nagy arányú vereségét mutatja a képviselő-testületek összetétele is. A tízezer főnél alacsonyabb lélekszámú helyeken a Fidesznek 1588 képviselője van, az MSZP-nek mindössze 108.

A tízezer főnél nagyobb településeken sem jobb a helyzet az MSZP számára: most 342 mandátuma van a pártnak, 2006-ban még 1162 volt - olvasható az MNO összesítésében. Schmitt Pál köztársasági elnök szerint vasárnap minden egyes leadott szavazat erősítette a demokrácia eszményét. Az államfő az Országos Választási Központban tartott sajtótájékoztatóján gratulált a megválasztottaknak, és azt kérte tőlük, fáradozzanak a települések, a megyék felvirágoztatásán, és közösen járuljanak hozzá Magyarország sorsának jobbra fordításához.

Az államfő arra kérte honfitársait, hogy a választás demokratikus végeredményét tartsák tiszteletben. Schmitt Pál szerint az áprilisi országgyűlési és a mostani önkormányzati választás után egy hosszú kampányidőszak végére ért az ország. A köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy az összefogás, "a munka és a közjó szolgálatának ideje" érkezett el.

Orbán Viktor miniszterelnök azt emelte ki: az emberek az önkormányzati választáson azt nyilvánították ki, hogy helyes irányba fordult az ország szekere. Magyarország a vasárnapi összefogással lett igazán egységes, hiszen visszaszerezte a fővárosát. Mint mondta, Budapest az elmúlt húsz évben mindig vitában állt az ország többi részével, mostantól azonban Budapest az egység része, "mától ismét Budapest a nemzet fővárosa".

Leszögezte: a vasárnapi választáson az emberek igent mondtak a nemzeti együttműködés rendszerének politikájára és céljaira, az új, arányos adórendszerre, az együttműködés gazdaságpolitikájára, arra, hogy Magyarországnak új alkotmányra van szüksége, valamint a magyar érdekek határozott érvényesítésére itthon és a nemzetközi világban egyaránt.

Vasárnap Magyarország elérte a legnagyobb sikert: képes volt egységesen kifejezni azt, hogy mit akar - emelte ki. Közölte: Magyarország átlépte saját árnyékát, hiszen immár nemcsak abban elszánt és egységes, hogy "merre ne menjünk, hanem abban is, hogy merre menjünk". Ezért szerinte legalább akkora siker a vasárnapi eredmény, mint az áprilisi győzelem volt. A választási részvételről szólva Orbán Viktor úgy értékelt, hogy aki elment szavazni, felhatalmazást adott, aki otthon maradt, az pedig engedélyt adott munkájuk folytatására.

"A magyarok ma egységesek és elszántak abban, hogy közös erővel nekifogjunk az előttünk álló nagy munkának, és mindenütt, minden településen centiről centire fölemeljük, és talpra állítsuk a hazánkat" - jelentette ki, rámutatva ugyanakkor arra, hogy a neheze most következik: "most már tudjuk, mit akarunk, de végig is kell csinálni. Ehhez mindenkire szükség lesz".

"Nehéz lesz, és biztosan lesznek pillanatok, amikor úgy érezzük, hogy nem sikerül, (...) de bírni kell, és muszáj kitartani" - figyelmeztetett a kormányfő.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >