Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Friendship Cup (Mizsnaródníj Turnir) - Lemberg, Ukrajna
Friendship Cup (Mizsnaródníj Turnir) - Lemberg, Ukrajna Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. október 05.

ImageNem mondhatnánk, hogy a szerencse volt a Magyar Női Rögbi válogatott kísérője ezen a tornán, az itthonról hozott vírusokkal, a helyi konyha „remekeivel” és az ukrán étkezési szokásokkal is meg kellett harcolniuk Lányainknak az igen erős mezőny mellett. Sajnos ketten alul maradtak ebben a küzdelemben! A két órás késéssel történő indulást követően, tíz óra utazás után érkeztünk az esős, hideg Lembergbe (Lviv).

 

Gyölcsös Ferenc edzőtől megtudtuk, hogy a takarodót követően egy órával előkerülő vacsora és a másnapi érthetetlen mennyiségű és összetételű reggeli sem a maximális sportteljesítmény leadását segítette elő.

Másnap a megnyitó igazi keleti „retro”, zászlófelvonós, lufi eregetős, fúvószenekaros volt, amihez a célterülettől két méterre parkoló, sötétüveges luxus terepjáró adta meg a kellő kontrasztot. A házigazda szervezők segítőkészsége, kedvessége semmi kívánnivalót nem hagyott maga után.

Image
.

Ellenfelek - csoportbeosztás:

1. csoport: • Ukrajna 1 • Románia • Litvánia • Lembergi regionális válogatott

2. csoport: • Ukrajna 2 • Moldova • Lengyelország • Magyarország

Mérkőzések:

1. mérkőzés, ellenfél: Lengyelország Lányaink nagyon erősen kezdtek a Gdanski csapatra épülő lengyel válogatott ellen, a 45 másodpercben Huszti Kata által szerzett célt követően a 6. percig az ellenfél a felezővonalat sem tudta átlépni. Gyolcsos Marika kétszer, Fehér Csilla egyszer tette le a labdát az ellenfél célterületére.

A félidőben, a megfázással küzdő Kovács Verát, Katona Erika majd Krizsák Aliz váltotta a szélső posztján. A második játékrészben Kiss Brigitta három, „Csibe” egy céllal örvendeztetett meg bennünket, kilencesünk három jutalomrúgást is értékesített a végére teljesen összeomló lengyel lányok ellen.

Magyarország - Lengyelország 46 : 0 ( 20 : 0 )

Image
.

2. mérkőzés, ellenfél: Moldávia A mérkőzés eleve rossz előjelekkel indult, az erős gyomorpanaszokkal küzdő Fehér Csilla nem tudta vállalni a játékot, így a nyitó poszton változtatást kellet eszközölni, Kiss Brigi személyében és a center posztjára Katona Erika került. A kezdőrúgást követően egy, a tolongásoldalon történt visszarúgásból a Moldávok célt szereztek a 30. másodpercben és a jutalomrúgást is értékesítették.

Huszti Kata a második percben, egy labdaelrúgást követően, tipikus labdarúgó sérülést szenvedett. A támaszkodó láb, fordulás közben leragadt, térde egy reccsenéssel feladta a harcot, számára játékosként véget ért a torna. Újabb átszervezés, most a tolongás oldalon. Egy cserejátékossal folytatódott a mérkőzés. A taktikai fegyelem teljesen felborult, a védekezés szétesett, támadásnál mindenki egyéni akciókból akart pontot szerezni.

Az első félidőben még két célt és egy érvényes jutalomrúgást sikerült bekapni. A második játékrészben kissé összeszedettebben küzdött a csapat, de így is sikerült két célt kapni. Egy ilyen kvalitású csapat ellen, mint Moldávia laza védekezéssel és egyéni akciókkal nem lehet eredményt elérni, ezt tükrözi a végeredmény is.

Moldávia - Magyarország 29 : 0 ( 19 : 0 )

Image
.

3. mérkőzés, ellenfél Ukrajna 2. csapata Az ukránok második csapata jelentősen kisebb játékerőt képviselt, mint a másik ágon veretlenül menetelő első válogatott. Lányaink is sokkal fegyelmezettebben védekeztek és keresték az ellenfél gyenge pontjait. A félidőben Erika és Marika egy-egy céljával és Brigi által értékesített jutalomrúgással fordultunk. 12 - 0 .

A második játékrészre észrevehetővé vált, hogy a védelmi vonal átjárható és Lányaink ezt ki is használták. Marika két, Erika és Andrea egy-egy célt szerzett, Brigi két jutalomrúgást tudott értékesíteni. Ezen a mérkőzésen a védekezés és a támadó játékosok támogatása is jól működött.

Ukrajna 2 - Magyarország 0 : 41 ( 0 : 12 )

Csoportunkban a második helyen végeztünk Moldávia mögött, a másik csoportban veretlenül menetelő Ukrajna 1 mögött, Románia végzett. A harmadik helyért küzdhettünk keleti szomszédjainkkal. A moldáv - román párharc mellett ez volt a torna második legdurvább, legszabálytalanabb mérkőzése. A játékvezetés pártatlansága is hagyott kívánni valót maga után ( bár ilyet soha nem szoktam leírni! )

4. mérkőzés, küzdelem a harmadik helyért, ellenfél Románia

A bronz mérkőzésre Sipőcz Ági gyúrónak sikerült rendbe hoznia Fehér Csillát annyira, hogy vállalni tudja a kezdést, de egy ilyen brutális mérkőzésen ez nem bizonyult tartósnak. A borzasztó keményen kezdő Románok az első percekben tudomásunkra hozták, hogy nem fognak kíméletet tanúsítani Lányainkkal szemben. A második percben cél kaptunk, de sikerült kivédekeznünk az egyre erősebb támadásokat, brutális, szabálytalan fogásokat. A kérdéses játékvezetői ítéletek sem tettek jót a csapat moráljának. 0 - 5 fordultunk.

A második félidőben a románok felvonultattak repertoárjukból mindent, ami szabálytalan. A második percben újra célt kaptunk, amire Marika egy áttörésből a harmadik percben méltó választ adott. Újra felcsillant a remény, de az ellenfél tett róla, hogy innentől a mérkőzés egy nagypályás utcai harcra emlékeztessen. Csibe ellen kiütéssel győztek, megpróbálták átszabni az orrát, Ancsi száját szétfejelték a tolongásban, vérző csere! Marikát a gallérjánál fogva rántották a földre, állával később is megtekinthető krátert ütött az ukrán talajba.

Image
.

Andi kiemelős fogását viszont azonnal büntetővel „jutalmazta” a bíró. A negyedik percben ismét begyötörtek egy célt a román amazonok és a jutalomrúgást is értékesítették. Láthattunk egy-két szép elfutást a széleken, Erikától és Aliztól, de támogatás hiányában sajnos az utolsó métereken elhaltak az akciók. Brigi egy futással nehezített kick-box mérkőzést vívott emberével, de amikor Ő is visszaütött majdnem kiállították. Az utolsó percben már csak azért szorítottam, hogy mindannyian viszonylagos épségben tudjanak lejönni a pályáról. Ez hellyel-közzel sikerült is.

Románia - Magyarország 17 : 5 ( 5 : 0 )

A torna végeredménye:

1. Ukrajna első csapata

2. Moldávia

3. Románia

4. Magyarország

5. Lengyelország

6. Litvánia

7. Ukrajna második csapata

8. Lembergi regionális válogatott

A díjátadó ceremónián Gyolcsos Marikát beválasztották az All Star válogatottba. Az is kiderült számára, hogy a technikai tudáson, a hihetetlen küzdeni akaráson kívül, az itthonról vitt „monokli” a legnépszerűbb exportcikkünk, az ukrán tévések, fotósok és a legváratlanabb pillanatokban és helyeken, kéretlenül felbukkanó egészségügyi stáb szemében.

Image
.

„A jövő évi EB felkészülés időszakában fel tudtuk mérni lehetséges ellenfeleink erejét, technikai tudását, kijelölni a saját fejlődésünk irányvonalát, súlyponti kérdéseit.” – mondta Gyölcsös Ferenc – „Nagy tanulság volt, hogy milyen kockázatokat hordoz magában az ilyen szűk játékoskerettel történő szereplés és a taktikai fegyelmezettség szigorú betartásának fontossága. Sok tapasztalattal, elismerő szóval és több nemzetközi tornára való meghívással gazdagabban térhettünk haza Lembergből, Ukrajnából.”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >