Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
"Maga az élet sérült meg a katasztrófában" Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2010. október 10.

ImageOrbán Viktor parlamenti sajtótájékoztatóján szombaton bejelentette, hogy Magyarország történetének legnagyobb ökológiai katasztrófájával kellett szembenéznünk a hétfő délutáni gátszakadás után. A kormány létrehozott egy kármentő alapot, a felajánlásokat belföldi utalásnál a 11794022 22222222, külföldi utalásnál a HU 28117940 2222222222 00000000 számlaszámra várják. "A bajra mi azonnali cselekvéssel válaszoltunk, kizárólag ennek köszönhetjük, hogy nem történt nagyobb tragédia." - hangsúlyozta a kormányfő. - "Az embereket sikerült megmenteni, de a térség elpusztult." - mondta Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök kiemelte: a kormány létrehozott egy káralapot, amelyre külföldről és belföldről várják az adományokat azoktól, akik segíteni akarnak. Nagyon sokan csatlakoztak a szerencsétlenül járt emberek megsegítéséhez, többek között George Pataky New York állam volt kormányzója is közreműködik a gyűjtésben. Soros György pedig egymillió dollárt ajánlott fel a bajba jutottak javára.

Image
Fotó: Fidesz

Ez a pénz arra lesz jó, hogy minél gyorsabban életet tudjanak lehelni a térségbe, és, hogy segítséget tudjanak nyújtani a helyieknek az újrakezdéshez. A veszély még nem hárult el, a károk felmérése még tart - mondta a kormányfő. A kitelepítések még tartanak, Kolontár teljes lakosságát evakuálni kellett, és ha szükséges a devecseri polgárokat is más helyen fogják elhelyezni - tette hozzá.

A miniszterelnök elmondta, hogy eddig is felmérhetetlen károkat okozott az iszapömlés, de senkit nem hagy magára a kormány, mindenkinek segítséget fognak nyújtani, aki rászorul.

A felelősségre vonás arányos lesz a bekövetkezett kárral

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta, ez a kár mindannyiónkat ért. Most megkísérlünk összehozni egy összefogást, ami önmagában is érték. A számonkéréssel kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszterelnök úgy fogalmazott, a felelősségre vonás arányos lesz a bekövetkezett kárral.

Nem szeretnék a védekezést és a kárenyhítést az érintett cég együttműködésétől függővé tenni, nincs miről megalkudni egymással - hangsúlyozta Orbán Viktor. Rámutatott, óriási károk történtek, emberéleteket vesztettünk el, egy térség életlehetőségei mentek tönkre; ezért valakinek felelni kell.

Új otthonokat kapnak a károsultak

A miniszterelnök a jövőről szólva azt mondta, aki nem akar visszamenni az otthonába, annak vagy felkínálnak egy házat az ország különböző pontján egy már elkészített gyorslistáról, vagy a katasztrófa által érintett település újjáépítendő részén kap új otthont.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által kezdeményezett Magyar Kármentő Alap számlaszámai:

- belföldi utalásnál: 11794022 22222222,

- külföldi utalásnál: HU 28117940 2222222222 00000000

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >