Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megtartotta alakuló ülését a megyei közgyűlés
Megtartotta alakuló ülését a megyei közgyűlés Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2010. október 11.

ImageMegtartotta alakuló ülését a Fejér Megyei Közgyűlés. Az elnök Vargha Tamás, a külsős, főállású alelnök Törő Gábor, a társadalmi alelnök Pleizer Lajos lett. - A himnusz eléneklése (közreműködött a bicskei Prelúdium Művészetoktatási Intézmény), valamint egy Illyés vers elhangzása után (melyet Kelemen István, a Vörösmarty Színház művésze adott elő) az esemény bevezetéseképp három egyház képviselői - Spányi Antal megyéspüspök a római katolikus, Imre Bálint esperes a református, valamint Bence András az evangélikus egyház részéről - kértek békét és áldást a közgyűlés munkájához, tagjainak bölcsességet, hitet, hogy legjobb tudásuk szerint szolgálhassák hazájukat, megyéjüket, választóikat.

 

Ezt követően Törő Gábor, elnöki teendőket ellátó alelnök mondott beszédet. Mint kifejtette, a Közgyűlés egy új korszak küszöbén áll, a jövő feladatai várnak rá. Az elmúlt négy év alaphelyzetét a kormány és a megye szembenállása jellemezte, melyben az életben maradás volt a tét a megyerendszert elsorvasztani igyekvő intézkedések közepette.

Image
.
Image
.

Naponta kellett megküzdeni azokkal az akadályokkal, amit a kormányzat támasztott - folytatta -, az intézmények fenntartása az egyre nehezedő körülmények között óriási terheket rótt a megyei önkormányzatra. De átvészeltük a nehéz időket - tette hozzá -, és köszönhetően a jóakaratú embereknek, sikerült is eredményeket elérnünk.

Ezután Törő Gábor vázolta a "túlélésért" tett gazdasági és a megye, a megyék jogait védeni igyekvő jogi lépéseket. Kitért arra is, hogy minden nehézség dacára pályázatok útján, az Európai Unió támogatásával és az Uniós alapok társfinanszírozásával fontos felújításokat sikerült megvalósítani vagy elindítani az oktatás, az egészségügy vagy a feladatellátás egyéb területein, ezek közül többnek a befejezése az új testület feladata lesz.

Új időszámítás kezdődik a megye életében - fejezte be beszédét az alelnök -, végre nem ellenzéki szerepben kell helytállni, hanem számítani lehet a kormány támogatására, illetve a jobboldali vezetésű Székesfehérvár együttműködésére is. És ha egy akadályozó politikai légkörben a megye képes volt megmaradni, építkezni, akkor így csak nyertese lehet az elkövetkező éveknek.

Image
.
Image
.
 

Utána dr. Kara Pál, a Területi Választási Bizottság elnöke ismertette az önkormányzati választás lefolyását és eredményét. Hangsúlyozta, hogy a megyéknek - a megyei jogú városok különállása okán, ami bár tény, de nem is igazán érthető a véleménye szerint -, a megyék községeinek és városainak közös érdekeit kell képviselniük. Bízik benne - zárta beszédét -, hogy a közigazgatás reformja a megyék megerősödését, régi szerepük és súlyuk visszaszerzését hozhatja el.

A képviselői eskük letétele után Törő Gábor átadta az ülés vezetését a korelnök Kis Györgynek. Megtörtént a napirend elfogadása, megalakult a szavazatszámláló bizottság, majd Tóth Erika képviselő Vargha Tamás személyében - rövid bemutatás után - javaslatot tett az elnöki poszt betöltőjére.

A képviselő testület elfogadta a jelölést, ezt követően Vargha Tamás elmondta programbeszédét. A tavaszi országgyűlési, illetve az őszi önkormányzati választások egyértelműen kijelölték azt az irányt, melyen az ország, így Fejér megye is haladni fog a jövőben - kezdte. - A polgári utat, a fejlődést a helyben járás politikája helyett. Új együttműködés alapjai formálódnak, melynek az egész térség nyertese lehet. Majd kitért az elmúlt ciklusok nehézségeire, és reményét fejezte ki, hogy a megyebarát kormányzat támogatásával Fejér megye is talpra állhat, új korszakot nyithat. Megyei elnökjelöltként azt tartja legfőbb feladatának - folytatta -, hogy Fejér megye minden közössége, települése erősödjön, fejlődjön, méltón az ezeréves örökséghez.

Image
.
Image
.

Azon lesz - tette hozzá -, hogy megszerezze azokat az állami eszközöket, melyek a sikerhez nélkülözhetetlenek. Az egész megyében szeretne előmozdítója lenni olyan kezdeményezéseknek, amelyek megsokszorozzák a vidéki emberek ötletességét - mondta -, és azt, hogy a pályázatok során a legkisebb falu is a nagy településekkel azonos lehetőségeket kapjon. Több mint ezer éve már, hogy a megye és Székesfehérvár sorsa összefonódik - ért beszéde végére -, és most, hogy Fehérvár vezetése is kormánypárti, elkezdődhet a konstruktív, közös munka a gazdasági érdekek egységes képviseletére, valamint a közszolgáltatások (oktatás, egészségügy, szociális ellátás) összehangolására.

Mindezek után, több jelölt híján, dr. Sükösd Tamás, a szavazatszámláló bizottság elnöke levezényelte a titkos szavazást, és kihirdette, hogy Vargha Tamást a képviselők elnökké választották. Majd a Közgyűlés a 2010-re érvényes mérték szerint, bruttó 700 ezer forintban megállapította az elnök illetményét, Vargha Tamás pedig bejelentette, hogy költségtérítésre nem tart igényt. Ezután Vargha Tamás megtartotta székfoglalóját.

Image
.
Image
.

Megköszönte a bizalmat, és jelezte, hogy tiszteletben tartja a másként voksolók véleményét is, bízva abban, hogy a megyéért végzett munkában az ő támogatásukra is számíthat majd. Közgyűlési elnökeként is tisztességgel és alázattal, legjobb tudása szerint kíván dolgozni a megyeiekért, akik szavazataikkal képviselőikre bízták lakóhelyük ügyeit és így valamelyest saját sorsukat is. Majd, visszatekintve az elmúlt évek nehézségeire, megköszönte Balogh Ibolya elnök asszony munkáját, aki helytállásával fenntartotta a megye működőképességét olyan politikai viszonyok között, melyeknek egyik legfőbb célja a megyék ellehetetlenítése volt, és megköszönte Törő Gábor tevékenységét, aki szintén következetesen képviselte a helyiek érdekeit.

Megismételte, amit már korábban is elmondott, hogy a megye végre nem ellenzéki szerepben toporog, hanem konstruktív együttműködésre számíthat a polgári kormány részéről. El kell kezdeni a megye felzárkóztatását, megerősítését Székesfehérvártól Etyekig, Sárbogárdtól Lepsényig. Az az egység kell, amely több mint ezer éve, Szent István munkássága során született meg, és túlélte a történelem gyakran vészterhes időszakait is.

Image
.
Image
.

 Azt szeretné - mondta -, ha a fejér megyeiek büszkék lennének arra, hogy ide születtek, itt élnek, ezt a földet választották lakóhelyül. Mindenki joggal várja el, hogy legyen számára munka, megbecsülés, színvonalas oktatás és egészségügyi ellátás. Sok munka vár a testületre - fejezte be -, a feladat nehéz, ugyanakkor felemelő is. Mindebben tisztességgel, legjobb tudása szerint kíván helytállni.

Ezt követően - az SZMSZ módosítás megszavazása után - javaslatok hangzottak el a közgyűlési alelnökök személyére vonatkozóan, majd a titkos szavazások is megtörténtek. Ezek nyomán a Közgyűlés külsős, főállású alelnöke Törő Gábor lett - javadalmazása bruttó 600 ezer forintban lett megállapítva -, társadalmi alelnöke pedig Pleizer Lajos - bruttó 224 900 forintos tiszteletdíjjal. Mindkét alelnök lemondott az igényelhető költségtérítésekről.

Image
.
Image
Fotó: Temesvári Márta

Ezután bejelentették a frakciók megalakulását - a FIDESZ-KDNP vezetője Tóth Erika, az MSZP vezetője dr. Szabadkai Tamás, a Jobbiké Árgyelán János lett - és megválasztották a Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottság vezetőit és tagjait (Csombók Pál elnök, Dr. Szabadkai Tamás alelnök, Farkas Erzsébet, Gebula Béla és Balogh Zoltán tagok), az Ügyrendi, Jogi és Kisebbségi Bizottság vezetőit és tagjait (Dr. Sükösd Tamás elnök, Árgyelán János alelnök, Balogh Gergely, Wurczinger Lóránt és Iván János tagok), valamint az Egészségügyi Bizottság vezetőit és tagjait (Mahlerné Köfner Anikó elnök, Omischl Mihály alelnök, Adravecz Tamás, Orosz Éva és Krausz Attila tagok).

Miután a döntéshozatalok előkészítéséhez és a szavazáshoz a fentiek szerinti testületek felálltak, a Közgyűlés megtárgyalta és elfogadta az első ülésnap további előterjesztéseit.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >