Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Orbán: Tartjuk a hiánycélt Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz, MTI   
2010. október 13.

ImageOrbán Viktor kormányfő az energiabiztonságot, Horvátország európai uniós csatlakozását és a romakérdést is az Európai Unió jövő évi soros magyar elnökségének fontos feladatai közé sorolta kedden Pécsen. Az Európai Unió jövő évi magyar elnökségére utalva a kormányfő úgy fogalmazott: e tisztség komoly felelősséget jelent, és "kínosan nevetséges volna, ha az elnökséget adó ország nem volna képes tartani az unióban általános gazdálkodási szabályokat".

 

Orbán Viktor azt mondta: "Mi nem vagyunk ilyen kellemetlen alakok. Ezért mi tartani fogjuk a vállalt kötelezettségeket, beleértve az ez évre vállalt 3,8 százalékos költségvetés hiányt".

Kitért rá, hogy a magyar gazdaság az idén stagnált, de jövőre még a legóvatosabb intézmények - mint például az Európai Unió is - úgy látják, lesz Magyarországon gazdasági növekedés, ezért jó esély van rá, hogy jövőre az EU-ban elvárt 3 százalékos hiányt is tartani tudja az ország. Magyarország azon kevés ország közé fog tartozni, amely a következő évben ezt a hiánycélt tartja, méghozzá úgy, hogy "a költségvetési gazdálkodás ésszerűsége nem öli meg, hanem gerjeszteni fogja a növekedést" - mondta.

Hangsúlyozta: a magyar kormány szándéka megfogadni José Manuel Barrosónak a rektorkonferencián elhangzott szavait, miszerint fenntartható növekedésre van szükség. A magyar növekedés azonban nemcsak fenntartható lesz, hanem munkahelyteremtésen alapuló - jegyezte meg. José Manuel Barroso megnyugtatónak nevezte a hiánycél tartásával kapcsolatos magyar törekvéseket, terveket.

--- Energiabiztonságunk az egyik legfontosabb kérdés

Magyarország különös figyelmet kíván szentelni az energiabiztonságnak, amelyről jövő februárban európai csúcsértekezletet tart. Fontosnak tartja Horvátország uniós csatlakozását is, és minden segítséget meg kíván adni Zágrábnak a feltételek teljesítéséhez.

Emellett hozzá kíván járulni a romák kérdésével foglalkozó európai programhoz is - mondta a miniszterelnök az Európai Bizottság elnökével, José Manuel Barrosóval folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >