Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Prima Díj - ötödször a megyében
Prima Díj - ötödször a megyében Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2010. október 21.

ImageAz 5. Fejér Megyei Prima Díjjal kapcsolatban tartottak a sajtótájékoztatót  a Megyeházán. - Az asztal körül a tizenkét jelöltön és a fő szervezőn kívül Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke is helyet foglalt, aki köszöntőjében igazán örömtelinek nevezte azt, hogy a jelen gazdasági nehézségei ellenére is sikerül forrást, támogatókat szerezni egy ilyen elismeréshez, rendezvényhez. „Bár négy kerékkel kátyúban állunk – mondta -, a legfontosabb dolgok közé tartozik az, hogy azokat, akik a mindnyájunknak fontos értékeket megteremtik, méltó erkölcsi és – ha lehetséges – anyagi elismerésben részesítsük."

 

A megyei önkormányzat ezért minden ilyen kezdeményezést, lehetőségeihez mérten, egyértelműen támogat.”

Őt követően Varga István beszélt, elmondva, hogy idén először, már itt, a sajtótájékoztatón bemutatják a tizenkét Különdíjas jelöltet. Közülük kerül majd ki a három Fődíjas és az egy Közönségdíjas is, de mindnyájan komoly elismerésben részesülnek. Azzal folytatta, hogy 2010-ben – 2008-hoz és 2009-hez hasonlóan – Nagy Benedek szobrászművész 20 cm-es plakettjét kapják a Fődíjasok - az 1 millió forint pénzbeni díjazás mellé.

Visszatekintve elmondta még, hogy az elmúlt négy év díjátadó ünnepségein eddig összesen 12 millió forint értékben, 12 Fődíjas vehette át az 1-1 milliós csekket, a Príma Különdíjasoknak átadott tárgyi felajánlások pedig meghaladták az 5 millió forintos értéket.

Image
.

A Príma Díj kimagasló rangját jelzi – mondta Varga István -, hogy napról-napra mind többen bejelentkeznek, felajánlva támogatásukat. Cukrász, pék, nyomdász, éttermes, szállodás, optikus, üveges, autókereskedő, kertész, bútorgyártó, ékszerész, ásványvíz-szolgáltató, kozmetikus, órásmester, virág-kereskedők, utazási iroda, bankár, oktató, fűtésszerelő, ...és még sokan mások veszik ki a részüket a díjazásból. Ma már minden megyében megrendezik a Prima Díjátadó gálaestet – folytatta a VOSZ elnöke -, köszönhetően a vállalkozóknak, a bankoknak, az önkormányzatoknak, a sajtónak.

Külön köszöni dr. Guseo Andrásnak, a 2008-as Prima Díjasnak megismételt, jelentős pénzbeli felajánlását. Fehér László nemzetközi hírű festőművész egy 100 ezer Ft értékű szitanyomatot adott át, Flaschner Kálmán 12 db. kelyhet kínált fel, további ajándékokat például a Magyari Kft, a Pannonia Kert, a Publo Ajándék, a Zalacsányi Kastély és sokan mások...

Image
.

A díjhoz kapcsolódó 2010-es újdonság az, hogy Fejér megye részéről idén négy „Országos Év Vállalkozója” lesz (ők Budapesten, a Művészetek Palotájában vehetik majd át a díjat), továbbá tizennyolc megyei kitüntetett (ők a november 26-i, székesfehérvári Prima Gálaesten vehetik át a díjakat).

A Közönségdíjra térve elmondta Varga István, hogy 2009-ben összesen 48 712 szavazat érkezett (ebből 22 600-at az Alba Regia Atlétikai Klub kapott), idén pedig a nyomtatott sajtón - „FehérVár” hetilap, Fejér Megyei Hírlap és a „Hírváró a jóHírhozó” havilap - kívül már három helyen lesznek leadhatók az online szavazatok is, a www.fmh.hu és a www.hirvaro.hu webhelyeken kívül a www.fehervartv.hu címen is. Ünnep lesz tehát 2010. november 26-án 17 órakor, a kiemelkedő emberi teljesítmények ünnepe fejezte be ismertetőjét.

Image
.

Idén több mint 100 jelöltből választották ki a 12 jelöltet és Különdíjast, kategóriánkénti sorrendben:

 Magyar irodalom:

1.) Bobory Zoltán - költő, a VÁR kulturális és közéleti folyóirat főszerkesztője, a Vörösmarty Társaság elnöke ( Székesfehrévár )

2.) Móser Zoltán – író, fotóművész (Bicske)

Magyar színház- és filmművészet:

3.) Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, Dunaújváros (Knódel Mária igazgató)

Magyar képzőművészet:

 4.) Acsa Szücs Imre, festő (Gárdony)

Magyar tudomány:

 5.) dr. Horváth Lajos szemész főorvos (Székesfehérvár)

Magyar oktatás és köznevelés:

6.) Talentum Református Általános Iskola, Székesfehérvár (Pojányi Balázs igazgató)

Magyar építészet és építőművészet:

7.) Igari Antal megyei főépítész (Székesfehérvár)

Magyar sajtó (kivéve a politikai jellegűeket):

8.) J. Mező Éva - újságíró, filmrendező (Székesfehérvár)

Magyar népművészet és közművelődés:

9.) Illyés Endréné - a Szent István Király Múzeum restaurátor-műhelyének vezetője, Babaház Múzeum (Székesfehérvár)

Magyar zeneművészet:

10.) United együttes (Székesfehérvár)

11.) Horányi Ottília karnagy (Prímavera kórus), zenepedagógus (Székesfehérvár)

 Magyar sport:

12.) Puskás Ferenc Labdarugó Akadémia (Felcsút)

A közönségszavazás a holnapi nappal indul, a Gála helyszíne még nem dőlt el véglegesen.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >