Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Jobb, nagyobb gimnázium Sárbogárdon Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2010. október 28.

ImageA Közép-Dunántúli Operatív Program pályázatára a Fejér Megyei Önkormányzat projekt javaslatot nyújtott be, melyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vissza nem térítendő támogatásban részesített. Így a „Kulturális Központ Fejér megye leghátrányosabb térségében” programban a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium felújítására és eszközfejlesztésére kerülhetett. A munkát az Ecotech’ 97 Gazdasági és Műszaki Tanácsadó Kft. végezte. A projekt keretében a középiskola 4 tanteremmel bővült, megtörténik a teljes körű akadálymentesítés, energiatakarékos gépészeti berendezések és fűtési rendszerek beszerelésére került sor.

 

Az épület így megfelel már a legmagasabb hőtechnikai követelményeknek is.

 Mindezek és az új iskolai bútorok, taneszközök beszerzése révén az intézmény a kistérség hiánypótló oktatási, kulturális, felzárkóztató és integráló oktatási intézményévé válik. A programban az elnyert 238 millió forintos támogatás mellé a Fejér Megyei Önkormányzat (több lépcsőben, a munkák során felmerülő és megkerülhetetlen műszaki igényekhez igazodva) 306 millió forintos önrészt tett hozzá, így a teljes költség a félmilliárd forintot is meghaladja.

Image
.

Mivel a támogatásul kapott összeget a projektben már felhasználták, az első ütem lezárult, de a második ütemben – a megyei önkormányzat finanszírozásának köszönhetően – még jelentős munkákat végeznek el.

Az ünnepélyes projektzárón az intézmény vezetőjén kívül ott volt Pleizer Lajos, a megyei közgyűlés alelnöke, dr. Sükösd Tamás polgármester, dr. Varjú Mihály, a megye főjegyzője, dr. Molnár Krisztián megyei aljegyző és Veréczi Csinszka Ajándék műszaki vezető. Elsőként Boda János, a Petőfi Sándor Gimnázium igazgatója mondott beszédet.

Idézte 1988-at, amikor először merült fel az igény az intézmény bővítésére. Akkor 253-an jártak a gimnáziumba, és négy új osztály érekezett hozzájuk, az új osztályok azonban nem jelentettek új osztálytermeket is! Kényszermegoldások közepette működött az iskola, miközben - sajnos sikertelenül - pályáztak, próbáltak forrást találni a bővítéshez.

Image
.

Ma 16-17 tanulócsoporttal, 413 diákkal folyik az oktatás, és igazán nagy öröm, hogy a beruházás végre módot adott a terjeszkedésre és a korszerűsítésre - folytatta. Köszönik a fenntartó megye kitartását, anyaqi támogatását, aminek köszönhetően rövid időn belül a még hátra lévő, alsóbb szinti felújítások is befejeződhetnek.

Őt követően Pleizer Lajos, a Fejér Megyei Önkormányzat alelnöke szólt, elmondva, hogy mekkora megtiszteleteltés számára, hogy alpolgármesterként vehet részt az eseményen, és mekkora öröm a pedagógusnak ugyanez. Szűkös időkben különösen szívderítő, hogy tető alá került a bővítés ügye, de aki Klebelsberg Kunó munkásságát és eredményeit tartja követendőnek, azt a nehézségek nem tarthatják vissza.

Minden elszántság mellé kellett persze a külső támogatás, az Uniós segítség is - tette hozzá - és köszönet illet minden támogatót is, továbbá Boda igazgató urat, akinek a kitartása nélkül ez a bővítés nem jöhetett volna létre. Bízhatunk benne – fejezte be -, hogy azok a gyerekek, akik mostantól ennek az intézménynek a falai közt tanulnak, fejlődnek, egy kicsivel közelebb kerülnek esélyeiket illetően a megye szerencsésebb részein élő társaikhoz.

Image
.

A megyei önkormányzat a beruházás technikai kivitelezésével is irányt mutat, hiszen az akadálymentes közlekedés, az energiatakarékos, környezettudatos, korszerű hőtechnika ebben az évezredben már az alapkövetelmények közé sorolható.

Végezetül Pleizer Lajos az intézmény vezetőit, tanulóit és a sárbogárdiakat arra biztatta, hogy használják ki mind oktatási, mind kulturális téren a korszerűsítés adta lehetőségeket, tanítsanak és tanuljanak lelkiismeretesen, csiszolják műveltségüket, mert így szolgálhatják a legjobban a saját, a városuk, a megyéjük és országuk érdekeit is!

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >