Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Két születésnap Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2010. november 02.

ImageKétszer születünk meg ezen a földön. Mind a kétszer édesanyánk hoz a világra. Földi édesanyánk engem 91 évvel ezelőtt, ezen a napon tett apám karjaiba. Pár héttel később a kassai székesegyházban a másik édesanyánk, az egyház karjaiban születtem újjá a keresztségben. Lényegét tekintve erről a második születésről szól a mai evangélium. Zakeus vámos megtérése nem más, mint újjászületés.

 

Már legutóbb is vámos szerepelt az evangéliumban. Ők a gazdagokat képviselik. Mindenük megvan,-összkonfortos az életük, mert annyi pénzük van, amennyit akarnak. És csalnak, lopnak, uzsoráznak. És egyszer mégis eljutnak a holtpontra: teljes sötétség, abszolút üresség. Kosztolányi negyven évesen rohant ki az erdőbe és üvöltve kérdezte:Hol vagy Isten?

Ilyenkor szokta váratlanul átölelni az embert az Isten, ahogy Ady is tapasztalta. A horror vacui, a teljes üresség elviselhetetlen, és óriási tettekre serkent. Zakeus nem törődik semmivel,-nem érdekli, hogy nevetségessé teszi önmagát, ahogyan mászik ágról-ágra, fel a fügefa lombjai között a fa csúcsáig. Különös páholy az élet színpadán, a teatro del mondo-n.

Azért szeretné látni Jézust, ezt a csodálatos prófétát és orvost, mert hallotta, hogy még a magafajta csalókat is szereti, és új életet tud teremteni bennük. És ahogy ezen gondolkodik, már szól is a Mester: ”Jőjj le a fáról, mert ma nálad KELL meg-szállnom”. Tudjuk, hogy ez mit jelent a jézusi szóhasználatban: a teljes katarzist és az egész életet újjáteremtő konverziót.

Ez az igazi születésnap!

Kapcsolódó cikkünk:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=7139&Itemid=34

 

 
< Előző   Következő >