Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Kulturális kikapcsolódás a Varkocs szobornál
Kulturális kikapcsolódás a Varkocs szobornál Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. július 23.

ImageKevés olyan kulturális rendezvényről hallani, amelyet magánkezdeményezésből, saját erővel, mindennemű külső anyagi támogatás nélkül, nyereségérdekeltség-mentesen, csupán a művészet hirdetése és közösségteremtő erejének felhasználása céljából hoznak létre. A Varkocs szobor körül holnap egy ilyen program várja az igényes szórakozásra vágyókat.

Jakubek Tibortól, a rendezvény fő szervezőjétől megtudtuk, hogy először négy évvel ezelőtt egy fehérvári költőnőnek, M. Pápay Irénnek tartottak bemutatkozó estet, amelyet gitárzenével színesítettek. Ezt követően többen megkérdezték tőlük, hogy mikor lesz a folytatás? Ezért két hét múlva megismételék a programot. Ekkor egy fiatal költő volt a vendégük, aki saját verseit és novelláit olvasta fel, valamint fellépett a Sárvíz Drámacsoport, volt musical-előadás, és egy fotókiállítást bemutattak a közönségnek.

Az első estre harmincan látogattak el, a másodikra ötvenen, majd elérték a háromszáz főt is abban az évben. Merthogy kétheti rendszerességgel addig, míg jó idő volt, folyamatosan összegyűltek a téren. Az ősz beköszöntével először fedél alá akarták vinni a rendezvényt, de rájöttek, hogy akkor nem lenne olyan miliője, s túlságosna is „bezárt” lenne. Ezért azóta minden évben májustól októberig tartják meg a programokat, míg az idő engedi.

A rendezvényen eleinte csak székesfehérvári alkotók mutatkoztak be, ám a hír gyorsan terjedt, s érkeztek Kalocsáról, Szegedről, Budapestről is. Ez főként annak köszönhető, hogy a szervezők több irodalmi csoporttal is kapcsolatba kerültek, akik beajánlották a művészeket. Sőt, tavaly létrehozták a Várkapu Egyesületet is, hogy „jobban kézben tartsák” a programokat.

A következő estet július 24-én (holnap) tartják 17 órától a Varkocs szobornál. Ennek során bemutatják Bokros János „Mesék mezején” c. verseskötetét, Berta Otília saját verseit szavalja el, hallhatók lesznek még sanzonok, Cserta Gábor és fia, Cserta Balázs is muzsikálni fog, s még egy kiállítás is nyílik…

(Esőnap: július 31.)

Hozzászólások
bakonyi istván   |2008-07-24 19:10:40
Úgy tudom, hogy a mai rossz idő miatt elmaradt programra július 31-én,
délután 5 órakor kerül sor.
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >