Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Interaktív régiófejlesztés- Tanácskozás Székesfehérváron
Interaktív régiófejlesztés- Tanácskozás Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Kálóczi Beáta   
2010. november 12.

ImageAz Új Magyarország Fejlesztési Tervhez illeszkedő önálló regionális fejlesztési Operatív Program megtervezése és a végrehajtása érdekében szükség volt a régió releváns szereplőinek szakmai alapokon nyugvó véleményére, javaslataira. Az elmúlt időszak jelentős változásokat hozott régiónk társadalmi-, gazdasági életében egyaránt, melyet a jövő fejlesztési tervezésének követnie kell. Ennek érdekében a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, dr. Cser-Palkovics András első ízben hívta közös fórumra Fejér, Komárom-Esztergom valamint Veszprém megye országgyűlési képviselőit.

 

A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács és Ügynökség újfajta kezdeményezésének célja, annak a fejlesztéspolitikának a segítése, támogatása, ami ennek a régiónak valóban a legfontosabb feladatait kész és képes is megoldani fejlesztések területén. Ehhez folyamatos konzultációkra van szükség annak érdekében, hogy mindenki úgy érezze, hogy a fejlesztéspolitika az ő régióján belül a településeket és az ott élők érdekeit szolgálják- fogalmazott a KDRFT elnöke.

Image
.

Dr. Cser-Palkovics András hangsúlyozta: fő feladatunk, hogy a fejlesztési tanács és az ügynökség tevékenysége révén a rendelkezésre álló forrásokat szolgáltató jelleggel valóban oda tudjuk juttatni és ott tudjuk közösen felhasználni, ahol az a leghatékonyabban történhet meg a régióban.

Ennek eredményeként az elmúlt hetekben már konkrét intézkedéseket is tettünk pl. gazdaságélénkítést és ennek fejlesztése érdekében, forrásátcsoportosításra kértünk hozzájárulást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől e célt szolgáló pályázatok indításához vagy épp keretösszegének növeléséhez-fogalmazott a KDRFT elnöke.

Dr. Cser-Palkovics András elmondta: ezt a munkát akkor tudjuk hatékonyan végezni, ha folyamatos konzultáció keretében megkapjuk azt az információt, ami helyben, térségek szintjén van meg, akár szakmai és képviselői közegben. Éppen ezért a mostanihoz hasonló régiós képviselői konzultációkat rendszeres időközönként szorgalmazunk és tartunk, hogy eljusson a tanácshoz és az ügynökséghez minden hasznos információ, amivel dolgozni tudunk a régió fejlesztése érdekében.

Image
.

Hozzátette: az elmúlt hetekben a civil egyeztető fórum valamint a gazdasági élet szereplőivel is folytatott már konzultációt helyi és régiós szinten a régió vezetése. A székesfehérvári Hiemer-házban megtartott régiós országgyűlési képviselői tanácskozáson közel 30 honatya vette részt, köztük többek között Fejér megyéből Varga Gábor, L. Simon László, Komárom-Esztergom megyéből Kontur Pál és Michl József valamint Veszprém megyéből dr. Bóka István és Ékes József.

Interaktív régiófejlesztésben gondolkodunk, vagyis szeretnénk elérni, hogy a régióban meghatározó szervezetek, szereplők együttműködésével történjen a régió fejlesztési irányainak meghatározása illetve azon források elosztásában való közreműködés, amit a régió számára vagy kormányzati, vagy európai uniós támogatások szempontjából meghatároztak- fogalmazott a tanácskozáson a KDRFÜ ügyvezető igazgatója.

Dr. Temesvári Balázs ismertette az országgyűlési képviselőkkel a Közép-dunántúli Operatív Program regionális akciótervének munkaközi tervezetét, amely szerint 2011 és 2013 között 38 milliárd forint európai uniós támogatás áll majd rendelkezésre pályázatok formájában a régió számára.

A tervezet szerint gazdaságfejlesztésre 6 milliárd Ft, turizmusfejlesztésre 7,4 milliárd Ft, integrált városfejlesztésre 1,1 milliárd Ft, környezeti- és közlekedési infrastruktúra fejlesztésre 21 milliárd Ft valamint humán infrastruktúra fejlesztésre 2,57 milliárd Ft összegű támogatás juthat pályázati úton a régió 3 megyéjének településeire.

Image
Fotó: Kálóczi Beáta

Az akcióterv tervezetében, ezen belül is a pályázatok keretösszegében még várhatóak módosítások, átcsoportosítások; a regionális akcióterv végleges változatát a kormány várhatóan az év végéig fogadja majd el.

A konzultáció keretében a Fejér, Komárom-Esztergom valamint Veszprém megyei országgyűlési képviselők egységes igényként fogalmazták meg a pályázati rendszer egyszerűsítését, valamint azt, hogy a pályázati lehetőségek, a kiírásra kerülő pályázatok az önkormányzatok, gazdasági szervezetek és a potenciális pályázói kör valós igényeit tükrözzék.

Hangsúlyozták annak lehetőségét, hogy az iszapkatasztrófa által sújtott területeken Devecser városrehabilitációs valamint Kolontár vízrendezésre irányuló terveit - az érintettekkel valamint a szaktárcákkal egyeztetve – részben uniós források segítségével lehessen megvalósítani.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >