Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Parragh: Ösztönözni kell a fiatalokat, hogy szakmát tanuljanak Nyomtatás E-mail
Írta: Hiradó, Fidesz   
2010. november 12.

ImageA Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke pénteken a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában azt mondta: nagy tömegben ott lehet álláslehetőséget teremteni, ahol alacsony a képzettség és a munkakultúra. Hozzátette: a munkahelyteremtés célja annyi, hogy a segélyt helyettesítse a fizetéssel. - "Legkorábban 3-4 év múlva léphetnek ki a padok mögül azok a fiatalok, akik most elkezdik az új szakképzési módszerekkel történő tanulást, így a most meghozott döntések eredményeire még várni kell." - nyilatkozta.

 

Parragh László szerint a kétkezi munkának ma Magyarországon nincs nagy becsülete, ezért ösztönözni kell a fiatalokat, hogy szakmát tanuljanak. Az ösztönzés egyrészt az iskolarendszerben lesz: az iskola többet támogatást kap, ha hiányszakmákat tanít. Másrészt a diák is kap ösztöndíjat. Az iparkamara elnöke szerint a 2011-es egy átmeneti költségvetés, ami eléri a stabilitás határait, ugyanakkor megmozdítja a gazdaságot is. Bízom abban, hogy fog nőni a fogyasztás is Magyarországon a jövő évi büdzsé hatására - mondta Parragh László.

A különadókkal kapcsolatban a szakember elmondta: az államon fog múlni, hogy a különadóra kötelezett szektor áthárítja-e a lakosságra a többletterheket. A kormány előtt - mint mondta - két lehetőség volt a költségvetési egyensúly megteremtésére: egy direkt kivetett adó emelésével próbálja elérni a kívánt célt vagy kiemel bizonyos csoportokat, gazdasági szektorokat és azoktól von el többletforrásokat.

A kormány utóbbit választotta, ilyen szempontból a bankadó megszületése egyértelmű volt. A kamara közgazdaságtani véleménye szerint a minimálbér számos kockázatot foglal magába - közölte az elnök, s mint mondta: annak emelése iparágakat tehet tönkre, ez történt néhány éve, amikor a textilipar gyakorlatilag kisöprődött az országból, akkor fel kellett volna függeszteni a minimálbér rendszerét három évre.

A vállalkozások azonban szerencsére megértőbbek, nem csak a minimálbér emelését tartják szem előtt, hanem az egyéb terheket is, amit az állam a munkaadókra ró. Parragh László szólt a munkahelyteremtés nehézségeiről is: nagy tömegben ott lehet munkát teremteni, ahol alacsony a képzettség, alacsony a munkakultúra. A munkahelyteremtés célja annyi, hogy a segélyt helyettesítse a fizetéssel - fűzte hozzá.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >