Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Mivel foglalkozik a szociális munkás? Nyomtatás E-mail
Írta: a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskola Kar III. éves, szociális munka szakos hallgatói   
2010. november 17.

ImageNapjaink gyorsan változó világában, mindannyian kerülhetünk olyan élethelyzetbe, hogy bizonyos szükségleteink kielégítésében, problémáink megoldásában segítségre szorulunk. A segítség elsősorban a szűkebb környezetünkből, barátaink, ismerőseink, családtagjaink köréből kerül ki. Vannak olyan élethelyzetek, amikor ez a segítség önmagában már nem elég, s a körülöttünk élőkön túl további támogatásra is szükségünk lehet.

 

ik is ezek és kikhez, hova fordulhatunk, ha úgy érezzük, hogy életünkben nehézségek merülnek fel. Erre a kérdésre szeretnénk egy lehetséges választ adni önnek. A következőkben bemutatunk néhány olyan élethelyzetet, ahol segítségére lehetünk. Mindennapjaink rohanó világában gyakran nem jut elegendő energiánk, időnk és figyelmünk egymásra. Elmaradhatnak az addig kialakult szokások, családon belüli közös beszélgetések, játékok, foglalkozások.

Ezért akár a szülők, a gyermekek, a nagyszülők, érezhetik úgy, hogy gondjaikkal, problémájukkal, esetleg örömeikkel magukra maradtak. Egyesek ilyenkor rossz társaságban keresik azt a támaszt, azt az örömöt, amit egy kiegyensúlyozott családi élet jelenthetne számukra. Ha ön ezt a problémát felismerte, örömmel állnak segítségére az alapellátásban dolgozó munkatársaink. Mindannyian szeretünk szép és igényes környezetben élni, jó minőségű, új termékeket használni.

A sajtóban megjelenő hirdetések és a közhangulat gyakran arra sarkall bennünket, hogy mindig új és újabb dolgokat vásároljunk magunknak, megteremtve ezzel a boldogság illúzióját. A fogyasztási javak, mint minden más dolog a világon anyagi erőforrásokat, pénzt igényelnek. Előfordulhat aztán, hogy kiadásaink fedezésére hitelfelvételhez kell folyamodnunk.

Amíg van munkánk és keresetünk, addig a hitelek visszafizetése a legtöbb esetben nem okoz gondot. Azonban, néha jobban nyújtózkodunk, mint ameddig a takarónk ér, s pillanatok alatt adósságcsapdába kerülünk. Ilyenkor segíthet önnek, kollegáink adósságkezelési szolgáltatása. Miközben gyermekeink felnőnek, iskolába járnak, kulturális és szórakoztató rendezvényeken vesznek részt a legtöbbször kiegyensúlyozott családi háttér mellett, harmonikus fejlődésben telik el gyermekkoruk.

A tinédzser kor felé közeledve megnő életükben a kortárscsoport jelentősége, ezek a kapcsolatok egyes esetekben nemcsak barátságokat, hanem olyan magatartásmintákat szülhetnek, melyek veszélyesek lehetnek mind erkölcsi, mind testi fejlődésükre nézve. Tovább erősítik ezt a veszélyt a fiatalkorúakkal való visszaélések, melyek gyakran a köreikben árusított könnyű vagy egyéb drogok terjesztése által fordulhatnak elő.

Mint minden szülő, mi is alapvető felelősséget érzünk abban az irányban, hogy ezek a visszaélések vagy ne történjenek meg, vagy ha már megtörténtek az általuk okozott ártalmakat minél kisebb szintre szorítsuk vissza. Kérjük, amennyiben ön úgy érzi, hogy környezetében ilyen előfordul, kérjen segítséget lakóhelye gyermekjóléti és családsegítő szolgálatánál. Sétálva településünk utcáin egyre szembetűnőbb, hogy mennyire jelentős az időskorú emberek száma. Ők az életkor előrehaladtával egyre több és sokszor speciális szolgáltatások igénybevételére szorulnak rá.

Róluk gondoskodni elsősorban nem teher, hanem erkölcsi kötelességünk is, hiszen az ő sokszor, kétkezi munkájuk eredménye jelenünk és jövőnk fejlődése. Amikor családjának és közvetlen környezetének ereje már nem elég, segítséget nyújthatnak ebben a településeken működtetett alapellátási szolgáltatások. A gyermek születése a családban mindig nagy öröm. Öröm, de ugyanakkor szomorúság, ha ez a gyermek, sérüléssel, akadályozottsággal születik. A harmonikus családi élet és a szülők segítése alapvető feladat az ilyen családok esetében.

Segítenünk és támogatnunk kell ilyenkor pl.: a család utazását, a gyermek pedagógiai nevelését, fiatalok és felnőttek esetében azok napközbeni foglalkoztatását. Ilyenkor is segítségére lehetünk!

A felsorolt információk nem teljes körűek, a szociális intézmények által nyújtott ellátások a felsoroltaknál több élethelyzetben nyújthatnak önnek támogatást! Tájékozódjon ezért települése önkormányzatánál, a szükségleteihez mérten igénybe vehető pénzbeli, és természetbeni ellátásokról, valamint az általuk biztosított alap- és szakellátások rendszeréről!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >