Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Puskás Ferenc a világ egyik legismertebb Alzheimer-áldozata
Puskás Ferenc a világ egyik legismertebb Alzheimer-áldozata Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. november 18.

ImageJótékonysági koncertet rendezett a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága a Székesfehérvári Püspöki Székesegyházban. A program a „Szentmise Puskás Ferenc lelki üdvéért, halálának negyedik évfordulóján – emlékkoncert az alzheimer-kór magyar áldozataiért” –címet kapta. Az est az Alzheimer Világnapjának záró eseményének is számított.

 

A szentmise és az emlékkoncert a futball géniusz Puskás Ferencért szólt, halálának 4. évfordulóján. Azért az emberért, aki a világ legismertebb magyarja, akinek nimbusza fél évszázad óta egyformán fényesen csillog, aki számos magyar és külföldi magas állami kitüntetése mellett megkapta a NOB Olimpiai Érdemrendjét, akit a XX. század legnagyobb férfi sportolójának választottak meg, akit a magyar sport tiszteletbeli nagykövetének neveztek ki, akinek nagysága előtt tisztelegve a FIFA Puskás-díjat alapított, akiről Madridban utcát neveztek el - és aki a világ egyik legismertebb Alzheimer-áldozata.

„A koncert megrendezésével széles körben szeretnénk felhívni a társadalom figyelmét az Alzheimer-kórra, mivel e gyógyíthatatlan betegség a társadalmi körülményektől, szociális és kulturális háttértől függetlenül mindenkit érinthetnek, így egyre többünk családtagjait és barátait is.” – nyilatkozta a Fehérvári Híreknek Himmer Éva, aki elmondta, hogy az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Jótékonysági koncert 2006-ban a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága kezdeményezésére jött létre.

Először a budapesti Mátyás Templom, azután kétszer a Szent István Bazilika, tavaly pedig a szegedi Dóm volt a házigazda. Jövőre, az ötödik évfordulón Madridban lesz az emlékkoncert. Az idei koncert kezdeményezője és támogatója Dr. Benkó Sándor Kossuth-díjas előadóművész volt, a Benkó Dixieland vezetője, aki egyben a hazai Alzheimer-ügy kiemelt támogatója is.

Image
Fotó: Videoton FC

Az immáron hagyománnyá nemesült emlékkoncert támogatóinak sorából kiemelkedett Dr. Spányi Antal Székesfehérvári Megyéspüspök, Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi Megyéspüspök, Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár Polgármestere, Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés Elnöke, Szöllősi György, a PUSKAS.COM ügyvezetője, az MLSZ, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, a MOB, a Szentkirályi Ásványvíz, a Suzuki, valamint a Székesfehérvári Püspöki Székesegyház.

Az koncert védnökei voltak: Schmittné Makray Katalin, a Köztársasági elnök felesége, Dr. Mádl Ferenc volt Köztársasági Elnök, Dr. Hámori József agykutató, volt MTA Alelnök, Dr. Spányi Antal Székesfehérvári Megyéspüspök, Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi Megyéspüspök, Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés Elnöke, Dr. Benkó Sándor Kossuth-díjas előadóművész, Enrique Pastor de Gana, Spanyol Nagykövet, Javier Pérez Bazo, a Budapesti Cervantes Intézet Igazgatója.

Díszvendégek voltak: Puskás Ferencné, Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Szepesi György.

A szentmisét Dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi Megyéspüspök celebrálta.

A közreműködő művészek ezen az estén azért vállalták a fellépést, hogy tisztelegjenek Puskás Ferenc méltó emléke előtt; segítsenek felhívni a társadalom figyelmét a betegségre; elősegítsék az Alzheimer-kór körüli stigmák, tabuk és tévhitek megszűnését.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >