Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Aláírták a "BELVÁROS REHABILITÁCIÓJÁNAK FOLYTATÁSA" CÍMŰ projektet Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. november 22.

ImageA Hiemer-házban írták alá a „Belváros rehabilitációjának folytatása” című kiemelt projekt támogatási szerződését. Székesfehérvár Önkormányzata a Közép-Dunántúli Operatív Program keretében 1.787.180.464 Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. A támogatásból megvalósul a Hiemer-Font-Caraffa épülettömb III. ütemének rekonstrukciója, valamint a Fő utca díszburkolatának megújítása, díszvilágítás kialakítása is.

 

Székesfehérvár MJV Önkormányzata 2008-ban nyújtotta be a „Belváros rehabilitációjának folytatása” című első fordulós pályázatát a Közép-Dunántúli Operatív Program „Megyei jogú városok integrált városfejlesztési stratégiái megvalósításának támogatása” kiírására. A Kormány 2008. november 19-i ülésén döntött a projektjavaslat akciótervi nevesítéséről és a támogatás elnyeréséről.

Image
.

Ezt követően kidolgozásra és benyújtásra került a második fordulós pályázati dokumentáció és 2010. június 22-én a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a bírálati szakaszt követően értesítette az Önkormányzatot a támogatói döntésről. Ennek értelmében Székesfehérvár MJV Önkormányzata 1.787.180.464 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „Belváros rehabilitációjának folytatása” című kiemelt projekt megvalósítására.

Image
.

A projekt teljes költségvetése 2.182.485.968 forint, mely tartalmazza a támogatási összegen felüli 18% önkormányzati önerőt is (395 millió forint). A projekt lebonyolítását az NFÜ előírásai és a Közgyűlés döntése alapján az Önkormányzat cége, a Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. végzi, szorosan együttműködve az Önkormányzat Irodáival.

Image
.

Az Önkormányzat a projektet konzorciumi partnerekkel együttműködve valósítja meg. Az Alba-Korzó Kft., mint konzorciumi tag által működtetett vendéglátóipari egység külső portáljában kerül felújításra; a Belvárosi Kereskedő Egyesülete, mint konzorciumi tag, különböző belvárosi programok lebonyolításával kívánja növelni a lakosság bevonását, szerepvállalását a fejlesztésben, valamint tovább népszerűsítik az Ősfehérvár programot.

Információk a beruházásról:

A megvalósuló fejlesztések:

- Hiemer-Font-Caraffa épülettömb III. ütemének közösségi célú rehabilitációja és babamúzeum kialakítása. Cél az épülettömb jelenleg leromlott és használhatatlan állapotban lévő III. ütemének felújítása, az épület műemléki értékeinek megőrzése, a Babamúzeum számára kiállítóterek kialakítása, multifunkcionális rendezvényterem, vendégtér telepítése.

Image
.

 - Fő utca és környéke rehabilitációja, díszvilágítás és szökőkút kiépítése a Fő utca mentén, a Városház téren és a Liszt Ferenc utcában meglévő díszburkolat fugázása. Cél a Városház tértől a színházig, valamint a Magyar Király Szálló előtti tér díszburkolatának megújítása, a műemléki környezethez méltó díszburkolat kialakítása.

A Magyar Király Szálló előtti téren interaktív szökőkút megépítése. Díszvilágítás kialakítása a Fő utca mentén, a Városház tértől a Szállóig az elöregedett közművek cseréje, Városház téren és a Liszt F. utcában a díszburkolat fugázása és javítása.

Image
.

Megvalósítás A beruházások előkészítése már a szerződéskötés előtt megkezdődött. A Hiemer-ház III. ütemének felújítását végző kivitelező és a műszaki ellenőr sikeres közbeszerzési eljárást követően már kiválasztásra került, a munkaterület átadása 2010. novemberében lesz.

A kivitelezés várhatóan 9 hónapot vesz igénybe, ezt követően történik a berendezés és a funkciók, szolgáltatások kialakítása. A Fő utca kivitelezőjének és műszaki ellenőrének kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás hamarosan kiírásra kerül, ezt követően indulhat a kivitelezés, mely várhatóan 12 hónapot vesz igénybe. A beruházások és a projekt várható befejezése 2012. május.

Image
.

Várható eredmények: A Hiemer-Font-Caraffa épülettömb III. ütemének felújításával a város egyik kiemelkedő műemléke megújul, új közösségi tér létesül. A Babamúzeum méltó és akadálymentes elhelyezést kap, ezzel biztosítva lesz az épület állandó nyitvatartása. A város lakossága, civil szervezetei és vállalatai reprezentatív kialakítású, a modern kor igényeinek megfelelő rendezvénytermet kapnak a város szívében, mely alkalmas közösségi, üzleti, szakmai találkozók megszervezésére. Ezáltal felélénkül a belvárosi közösségi élet, és a vállalatok, klaszterek számára is hasznos szolgáltatást nyújt a város.

Image
.

A viziközmű-hálózat rekonstrukciója a Fő utca mellett lakók életkörülményeinek javulását eredményezi. Az új díszburkolat, valamint a Városház téren és Liszt F. utcában a meglévő díszburkolat fugázása azt eredményezi, hogy a fogyatékkal élők és kisgyermekes szülők számára kényelmesebb lesz az áthaladás a téren. A fejlesztés ezen kívül a belvárosban működő üzletek forgalmát is fellendíti.

Image
Fotó: Temesvári Márta
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >