Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Katalin-napi ünnepséget rendeztek
Katalin-napi ünnepséget rendeztek Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. november 26.

ImageIdén is a Liszt Ferenc utcában kezdődött a hagyományos Katalin-napi ünnepség Székesfehérváron. Kati néni szobránál a város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András, valamint Földi Zoltán önkormányzati képviselő köszöntötte az egybegyűlteket, majd a polgármester egy-egy szál virágot adott a névnapjukat ünneplőknek. A hidegben forralt borral és zsíros kenyérrel kínálták a vendégeket, majd a menet a Felsővárosba vonult. A Szent Sebestyén Templom előtti téren tradicionális felsővárosi ételeket lehetett megkóstolni, kezdetét vette a batyús bál...

 

„Katalin nap alkalmából képzeletbeli utazásra hívok most mindenkit. Ha visszaforgathatnánk az idő kerekén nyolcvan esztendőt, akkor most az 1930-as évek elejére érkeznénk.” – kezdte ünnepi beszédét dr. Cser-Palkovics András – „Tőlünk 200 méterre, a Harang helyén éppen a heti élelmiszerpiac van. Kiabálnak a kofák, kínálják portékáikat, a gondos háziasszonyok pedig válogatnak a szép és egészséges áruik között.”

Image
Dr. Cser-Palkovics András nyitotta meg az ünnepséget

Majd így folytatta: Középen és a járda mellett földig érő, redős szoknyáikban zöldségfélét ajánlgatnak az asszonyok. A kendős baromfiárusok az akkoriban még egészen alacsony fák alatt állnak és tejtermékeket, tyúkot, kacsát, tojást árulnak.

Image
.

A sátrakba friss kenyér, cipó és péksütemény illata csalogatja a vásárlókat. Kati néni, a fertályos asszony is éppen erre a piacra igyekszik, szinte halljuk, ahogy zörög, nyikorog az öreg kocsija, amelyen tej, tejföl, kacsafertály és zöldség várja, hogy egy jó asszony hazavigye.  

Image
Földi Zoltán is köszöntötte az egybegyűlteket

Talán még mindig élnek köztünk olyanok, akik ismerték Kati nénit és még most is maguk előtt látják, amint lassan tolja nehéz kocsiját.

Image
.

Kati néni alakja mára legendává vált. Számunkra a múltat jelképezi. Azokat a rokonainkat, akik hajdan ezeken az utcákon jártak. Akik ugyanúgy szerettek, küzdöttek és reméltek, mint most mi. Erre jártak, találkoztak, megálltak beszélgetni egy kicsit. Igen, Kati néni hallotta, miről beszélgetnek.

Image
A Katalinok virágot kaptak a polgármestertől

Látta nagyszüleinket, dédszüleinket, ismerte a hangulatukat, hallotta a hangjukat, tudta, mi érdekli őket.

Image
Zsíros kenyérrel és forralt borral kínáltak mindenkit
 

A mi Kati nénik megőrizte számunkra a régmúlt idők titkait. Ha napközben elsietünk mellette, s vetünk rá egy pillantást, a kendője árnyékában mosolygó tekintete biztosan segít felidézni nekünk egy-egy régi történetet.

Image
.
 

„Legyünk büszkék Kati nénire, mindannyiunk régi jó ismerősére! Ma, Katalin napon köszönjük meg neki, hogy szerencsét hoz, hogy színt visz a hétköznapjainkba, hogy gazdagítja városunkat!” – fejezte be beszédét a polgármester. – „Isten éltesse, Kati néni!”

Image
Fotó: Temesvári Márta
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >