Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow 20 éves a Székesfehérvári Beszédjavító Intézet
20 éves a Székesfehérvári Beszédjavító Intézet Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. november 26.

ImageOrszágos Logopédiai Szakmai Konferenciát rendezett ma a Székesfehérvári Beszédjavító Intézet. A program apropóját a 20. születésnap adta, helyszínéül pedig a Novotel szolgált. Az intézetben évente 1200-1300 beszédhibás, nyelvi fejlődési zavarral küzdő gyermeket látnak el Székesfehérvárról és a környék 16 településéről. A munkában 27 logopédus vesz részt.

 

Az ünnepségre meghívást kapott dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is, aki a következő beszédet mondta:

A házigazda város polgármestereként sok szeretettel köszöntöm a 2010-es Országos Logopédiai Szakmai Konferencia résztvevőit Székesfehérváron! Örömmel befogadunk minden olyan programot, amivel az élet fontos területein dolgozók segítik egymás szakmai fejlődését.

Ahol a helyi szakemberek bemutatkozási lehetőséget kapnak és a folyamatos eszmecserékkel mindenki feltöltődve, új tudással gazdagodva térhet haza. Nagy szükség van mai társadalmunkban a logopédusokra és a beszédjavítás területén dolgozó szakemberekre. Sőt, a statisztikákat elnézve sajnos egyre több a beszédhibás gyermek, ami komoly problémát jelent, hiszen ez a tanulásban is hátráltatja a felnövekvő generációt. Önök nagy varázslók! 

Hiszen beszélni tanítanak gyerekeket és kisebb részben felnőtteket is. A beszédnek pedig varázslatos ereje van. Ha őszinték vagyunk, beismerjük, hogy egymást nemcsak cselekedeteiből, hanem beszédéről is megítéljük. Sajnos ez a sokak számára természetes folyamat embertársaink egy részének azonban nagy problémát okoz. Mégis megkerülhetetlen, ha egyenlő esélyekkel akarunk indulni az életben. És itt kezdődik az Önök munkája! A rendezvényükre való készülődés közben több szakmai oldalt, anyagot is átolvastam.

Így most már tudom többek között azt is, hogy a környezet szerepe óriási. Hogy a gyermek akkor fog jól beszélni, ha jó beszédpéldát lát. Ha filmek helyett a család otthon egymással beszélget és ha a gyermek időben elindul az olvasás útján, ezzel is kifejezőkészségét gazdagítva. A hétköznapokon, amikor az ember végzi a munkáját, talán nem jut eszébe választott hivatása kapcsán a „szépség” szó. Pedig az élet bármely területéről is beszélünk, érdemes elgondolkozni a nagy francia szobrász, Rodin következő gondolatáról: „A szépség mindenütt ott van. Nem rajta múlik, hogy nem tudjuk meglátni.”

Higgyék el, az Önök munkájában is ott rejlik a szépség. Például, amikor egy iskolakezdés előtt álló gyermeknek segítenek „megtalálni” minden hangot, így a tanulásban már nem akadályozza a selypítése. Vagy amikor egy külföldön közgazdásznak tanuló fiatalról kiderül, hogy kisdiákként a diszlexiával küzdött és az Önök egyik kollégájának kitartása segítette hozzá, hogy legyőzze problémáját.

Megtanuljon nemcsak magyarul, hanem idegen nyelven is, publikáljon és egy szakterületen kiválóan érvényesüljön. Az, hogy ma Önök és én is itt lehetek ezen a szakmai konferencián, az a Beszédjavító Intézetnek köszönhető. Az immár lassan 5 éve kistérségi feladatokat is ellátó székesfehérvári intézmény idén jubilál. 20 éves fennállásukat ünneplik, többek között ezzel a rendezvénnyel is.

Csak hálával és köszönettel szólhatok munkájukról, amihez az elkövetkező évtizedekre is minél kevesebb kicsi és nagy pácienst, és nagyon sok sikert kívánok!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >