Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A régiók számára fontos a közös stratégia Nyomtatás E-mail
Írta: Kálóczi Beáta   
2010. november 26.

ImageAz OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) Közigazgatási és Területfejlesztési Igazgatósága regionális fejlesztési politikákkal foglalkozó részlegének vezetője kezdeményezte Magyarország részvételét a „Lemaradó régiók növekedése” című projektben. 2009-ben a Területfejlesztési Indikátorok Munkacsoportja döntött az adott projekt beindításáról azzal a céllal, hogy felmérjék, egyes lemaradó régióknak hogyan sikerült más lemaradó régiókhoz képest növekedésnek indulni és ebben milyen regionális politikák játszottak szerepet. Szintén cél volt azon elemek meghatározása is, amelyek ezt a folyamatot akadályozzák.

 

A projekt keretében három lengyel, egy szlovák és egy magyar régió, a Közép-Dunántúl került kiválasztásra, amelyek esetében az elemző munka és a készülő esettanulmány célja azon legjobb gyakorlatok feltérképezése és az okok megértése, amely ahhoz vezetett, hogy a régió a növekedés útjára lépett és megerősödött.

Image
.

Vagyis a magyar esettanulmány pozitív példaként szolgálhat más lemaradó régiók számára. Az OECD Közigazgatási és Területfejlesztési Igazgatósága regionális fejlesztési politikákkal foglalkozó részlegének vezetője, Enrique Garcilazo e projektmunka során érkezett kétnapos látogatásra Székesfehérvárra, amely keretében a régióban működő kis-, közepes és nagy vállalkozások, önkormányzatok, gazdasági szervezetek, kamarák vezetőivel, a tudományos élet meghatározó szereplőivel találkozott- ismertette a látogatás előzményeit a KDRFÜ ügyvezető igazgatója.

Dr. Temesvári Balázs kiemelte a szekcióülések keretében szó volt többek között a humán tőke és az innováció szerepéről, a régió főbb erősségei, az intézményrendszer valamint az üzleti környezet fejlesztéséről. A konzultáció első napján többek között a Pannon Egyetem, a Komárom-Esztergom Megyei valamint a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarák, a Közép-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, a Közép-Pannon Zrt, a Közép-dunántúli Regionális Informatikai Klaszter képviseltette magát, míg a találkozó második napján a Magyar Suzuki Zrt., a Jüllich Glas Zrt., a SAPA, a László Pack Kft. , a Fehér Ablak Kft. képviselői voltak jelen Székesfehérváron, a Hiemer-házban.

Image
.

Dr. Temesvári Balázs bejelentette: a Financial Times magazin ebben az évben a Kelet-Európai régiók körében a legjobb 10 közé sorolta a Közép-Dunántúlt. Az erről szóló tanúsítványt a sajtó munkatársai is megnézhették a Hiemer- házban tartott sajtótájékoztatón. Az ügyvezető szerint ez az elismerés bizonyítéka annak, hogy a gazdasági fejlődés, az innováció valamint a fejlesztésekben való közreműködés a Közép-dunántúli régióban valós eredményeket tud produkálni.

A régiós konzultáció tapasztalatairól Enrique Garcilazo a sajtótájékoztatón elmondta, az OECD számára nagyon fontos ez a régió, hiszen amikor a régió fel tudja használni a saját forrásait és erősségeit, az egy nagyon jó példa számukra is. Egy közös stratégia meghatározó a régiók számára- véli a szakember- nagyon fontos, amikor az egyes területek meghatározó szereplői összegyűlnek, meghatározzák a közös teendőket, kialakítják ezt a közös stratégiát.

Image
Fotó: Kálóczi Beáta

A Közép- Dunántúl nagyon jól teljesít mind az infrastruktúra, mind az innováció és a humán tőke területén, ennek megfelelően nem beszélhetünk visszamaradt régióról. Az itt szerzett tapasztalatokat fel szeretnénk használni olyan régiók esetében, melyek fel szeretnének zárkózni- fogalmazott Enrique Garcilazo. Az OECD képviselője hozzátette, a készülő esettanulmány 20 régiót vizsgál.

A projekt zárókonferenciája 2011 júniusában lesz Párizsban, melyre a régió vezetői, képviselői is meghívást kapnak-jelezte a spanyol származású, Párizsban dolgozó szakember.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >