Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Állampolgári eskütétel a Hiemer-házban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. november 30.

ImageTizenketten tettek állampolgári esküt a Hiemer-házban. Az esküt dr. Cser-Palkovics András előtt mondták el újdonsült honfitársaink, akik többsége már évek óta Székesfehérváron él. A polgármester köszöntőjében kiemelte: "...ha azt mondom Petőfi, azt mondod Alföld. Ha azt mondom Hollóháza, azt mondod porcelán. Ugyanazon mondókák ütemeire mosolyogtunk rá édesanyánkra és ugyanazon népdalok dallamai ringattak bennünket álomba. Közösek a hagyományaink, a történelmünk, a kultúránk. Mindannyian magyarok vagyunk."

 

„A magyar szó értékét az becsüli igazán, aki sokáig nem hallja saját anyanyelvének egyedi és nagyon szerethető csengését. A magyarság értékét az becsüli igazán, aki – valamilyen oknál fogva – szeretne, de mégsem lehet magyar.” – kezdte beszédét dr. Cser-Palkovics András, majd így folytatta:

Image
.

„Akik Magyarországon születtek és mindig is itt éltek, azok számára természetes a magyarság közege. Ám akik távol laknak Magyarországtól és nem hallják minden nap az ország szívének dobbanását, azok újra és újra fájó szívvel vágynak a gyökereik után. Ők a nagy földrajzi távolságok ellenére is érzik a magyar föld vonzását. „

Image
.

Babits Mihály szavai szépen megfogalmazzák a lényeget: „Minden, ami lélek, egységes és oszthatatlan. A lelki magyarság is egyetlen és oszthatatlan, lényegéhez tartozik az egység.”

Mert nem számítanak az elválasztó kontinensek, a hatalmas óceánok, ha a messze élő magyarok is tudják, hogy ide tartoznak. Fogantatáskor minden magyar minden sejtje megkapja a magyarság összetartozásának kódját, melyet magával hordoz, bárhol is jár a világban.

Image
.

Mi tudjuk, hogy a magyar földbe elvetett és kicsírázott fa lombkoronájának levelei vagyunk, amelyeket bármerre is visz a szél, ugyanazokkal a gyökerekkel szívtuk magunkba az éltető táplálékot. Ezért lehet az, hogy ha azt mondom Petőfi, azt mondod Alföld. Ha azt mondom, Hollóháza, azt mondod porcelán. Ha azt mondom, Balaton, azt mondod magyar tenger.

Ugyanazon mondókák ütemeire mosolyogtunk rá először édesanyánkra, ugyanazon népdalok dallamai ringattak bennünket álomba. Közösek a hagyományaink, a történelmünk, a kultúránk. Mindannyian magyarok vagyunk.

Image
.

Nemes cselekedet megszüntetni a széthúzást, újrateremteni a magyar lelki és szellemi közösséget, s hivatalosan is megpecsételni az összetartozást. Erre szolgál ez az ünnepi honosítási ceremónia is, amely minden, szíve mélyén magyar embernek sokat jelent.

Image
.

„Örömmel és tiszta szívvel fogadjuk magyar közösségünkbe azokat, akik szívesen válnak magyarrá, akik szeretettel lépnek a magyar földre.” – fejezte be beszédét a székesfehérvári polgármester – „ Biztos vagyok abban, hogy hazánk új értékeket szerez azáltal, hogy befogadja más - mongol, szír, lengyel vagy filippínó - népek kultúráját és hagyományait. Kívánom minden új állampolgárnak, hogy érezze jól magát az új hazájában, és távol élő rokonainak is mutassa meg Magyarország kincseit!”

Image
Fotó. Temesvári Márta
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >