Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Alkalmazott informatika és határterületei szimpózium Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. december 01.

ImageIdén ötödik alkalommal került sor az „Alkalmazott informatika és határterületei” nemzetközi szimpózium megrendezésére Székesfehérváron az Alba Regia Egyetemi Központban. A konferencia a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat része volt. Ebben az évben először a Kodolányi János Főiskola társszervezőként segítette megvalósítani azt a törekvést, mely szerint erősíteni kell a régió oktatási és gazdasági szereplőinek együttműködését.

 

A rendezvény fővédnöke Prof. Dr. Rudas Imre, az Óbudai Egyetem rektora; elnökei: Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Főiskola rektora, Prof. Dr. Tóth Mihály, a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola nyugalmazott főigazgatója, Prof. Dr. Fodor János, az Óbudai Egyetem általános és tudományos rektor-helyettese. A konferencia megnyitó ünnepségén Dr. Tick József az Óbudai Egyetem rektor-helyettese, Dr. Györök György az Alba Regia Egyetemi Központ főigazgatója, a Kodolányi János Főiskola részéről Dr. h.c. Szabó Péter PhD rektor köszöntötte a konferencia résztvevőit.

Dr. Györök György főigazgató úr díszoklevelet adott át Fajkusz Ferencnek, az IBM Hungary szolgáltatásfejlesztési igazgatójának, az IBM felsőoktatási nagykövetének az Alba Regia Egyetemi Központtal folytatott tartós szakmai együttműködéséért, a közösen végrehajtott sikeres projektek elismeréséért.

Tóth Bence kommunikációs titkártól megtudtuk, hogy a rendezvény rangját neves meghívott külföldi és belföldi előadók emelték. A plenáris előadáson elhangzott Fajkusz Ferenc előadása „The Smarter Planet” címmel, amely az IBM jövőképét vázolta fel az információtechnológiai eszközök fejlődéséről.

Hervainé Dr. Szabó Gyöngyvér habil., a Kodolányi János Főiskola fejlesztési és minőségirányítási rektor-helyettese a „Higher Education Analytics in an International Context” című előadásában a felsőoktatás minőségi kérdéseivel foglalkozott. Dr. Takács Márta, az Újvidéki Egyetem oktatója a „Fuzzy Based Approximate Reasoning in Risk Management Models” című előadásában az intelligens rendszerek legújabb kutatási területeiről beszélt. A konferencia ezután három szekcióban folytatta munkáját, amelyeken összesen 14 előadásra került sor.

A szekció ülések egyikével „In Memoriam Lőrincz Péter” címmel az Alba Regia Egyetemi Központ 2009-ben elhunyt főigazgatójára emlékeztek. A másik szekció témaköre az „Intelligent and Computer Systems”, a harmadiké „Informatics and Modelling” volt. A poszter szekcióban 11 munka került bemutatásra, köztük egy a görögországi Technological Educational Institute of Crete egyetemről, kettő a bulgáriai Saint Cyrill and Method University of Veliko Tarnovo egyetemről érkezett. A legtehetségesebb hallgatók, a kötelező tananyag elsajátítása mellett kutatási tevékenységet is folytatnak. Eredményeiket a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat részeként szervezett Tudományos Diákköri Konferencián mutatták be a Gazdasági és a Műszaki szekcióban.

A helyezést elért ifjú kutató előadók kutatásaik eredményeit bemutathatják a kétévente megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencián is. A konferencia egyik kísérő rendezvénye volt a Fejér megye középiskolásai számára, 2010-ben első alkalommal meghirdetett Alba Regia Informatika Verseny döntője (a selejtező Interneten történt).

Az Óbudai Egyetem ezzel is szeretné felkelteni a pályaválasztás előtt álló tanulók érdeklődését az informatika iránt. Helyezettek: I. Major Péter Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola - Székesfehérvár, II. Gelei Máté Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola - Székesfehérvár, III. Nagy András Petőfi Sándor Gimnázium - Sárbogárd, IV. Pesti Péter Ciszterci Szent István Gimnázium - Székesfehérvár, V. Skutai Gergő Belvárosi I. István Középiskola Jáky József Tagintézménye Székesfehérvár.

A díjazottak értékes nyereményeket vehettek át. A versenyzők nem csak a döntőre érkeztek, hanem egy egész napos változatos program részesei is lehettek. Dr. Reskó Barna (Óbudai Egyetem) és Fülöp István Marcell (MTA SZTAKI) „Demonstration of the Virtual Collaboration Arena” bemutatójának aktív résztvevői voltak az érdeklődő hallgatók és vendégek. A HUNOROB projekt keretein belül készült a virtuális robot kollaborációs aréna, amely lehetőséget ad intelligens komponensek 3D virtuális térben való irányítására, és az ezekkel történő együttműködésre.

A szimpóziumot Garainé Mariann fényképkiállításának ünnepélyes megnyitója színesítette. A fotók témája Székesfehérvár és az Alba Regia Egyetemi Központ. A kiállítás Karácsonyig tekinthető meg az Alba Regia Egyetemi Központ K. épületének aulájában.

„Egy konferencia mindig ablaknyitás a világra, a felkért előadók, a szekciók előadói más-más szeletét mutatják meg a tudományuknak, tudományunknak. Ha egy ablakot kinyitunk, azon nem csak mi látunk ki, hanem mi is láthatók vagyunk. Meggyőződésem, hogy minden, amit mutatni tudunk érték, munka van mögötte, büszkén vállalható. Kedves vendégeink vigyék jó hírünket!” ezekkel a szavakkal zárta Dr. Györök György főigazgató a sikeres konferenciát.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >