Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Emléktáblát avattak a Vasvári Általános Iskolában
Emléktáblát avattak a Vasvári Általános Iskolában Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. december 02.

Image50 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Székesfehérváron a Vasvári Általános Iskola. Ezt ünnepelték meg ma délelőtt az intézmény dolgozói, diákjai, s a meghívott vendégek. A fél évszázados múltat egy gránitból készült emléktábla is jelzi mostantól, amelyet a város polgármestere, valamint az iskola igazgatója avatott fel a több száz jelenlévő előtt.

 

„Székesfehérvár ismét ünnepel.” – kezdte ünnepi beszédét dr. Cser-Palkovics András a tábla avatásakor – „Ötven esztendővel ezelőtt snyitotta meg kapuit a Vasvári PáI Általános Iskola a Palotavárosban. Az azóta eltelt öt évtized alatt az iskola igazgatói, tanárai, tanítói, a szülői közösség és diákok százai munkálkodtak azon, hogy az intézmény fejlődhessen, és magas színvonalon oktassa, nevelje tanulóit.”

Image
.

Image
.

Az elmúlt fél évszázadban számos nagyszerű embert nevelt az iskola, akik felnőve tovább öregbítették az intézmény jó hírnevét. Székesfehérvár vezetősége fontosnak tartja az ötven éven átívelő szellemiség fennmaradását és igyekszik támogató segítséget nyújtani az iskolának. A most felavatásra kerülő emléktábla a legmaradandóbb anyagból, fekete gránitból készült.

Image
.

Image
.

Az örökkévalóságot jelképezi és emléket állít a fáradságos munkával megalapozott fejlődésnek. A Vasvári PáI Általános Iskola ugyan ötven éves, ám a története mégis évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza. Az első magyar nyelven oktató tanoda a Magyar Oskola, még a belvárosban, a városházához közeli épületben fogadta a gyerekeket. Mivel egyre több betűvetésre és olvasásra kíváncsi kisdiák jelentkezett az iskolába, folyamatos bővítésre volt szükség. Egyre több és egyre felszereltebb tantermek fogadták a tudásra szomjazó ifjúságot.

Image
.

Image
.

Ötven évvel ezelőtt az iskola átköltözött a Ráczvárosba, hogy a palotavárosi gyerekek könnyebben megközelíthessék a tudás házát. Akkoriban még vályogfalak közt tanultak a diákok, de a tanítás során a magyar nyelv szépségeinek megőrzése és a magyar szellemiség fontossága kiemelkedő szerepet kapott. A korai években még nem ismerték a tervszerű haladás elvét, így tantervet sem készítettek.

Image
.
Image
.

Ma már elképzelhetetlen a tanítás tanterv nélkül, de akkoriban nem is volt rá szükség, hiszen az írás-olvasás elsajátítása és a vallástanítás volt az összes tananyag. A tanító azt vette elő, amihez éppen kedve volt és akkor hagyott fel az adott téma tanításával, amikor azt jónak látta. Ha ennek az épületnek a falai beszélni tudnának, sok érdekes történetet mesélhetnének el nekünk. Csodálatos utazás végigtekinteni az iskola múltján.

Image
.

Image
.
 

„A történelmi események sokszor átrajzolták az iskolával kapcsolatos terveket, voltak nehezebb és könnyebb évek. Többször változott az intézmény neve, de a kultúra, tudomány és a sport iránti érzékenysége, haladó szellemisége minden körülmények között megmaradt.” – zárta szavait a székesfehérvári polgármester - „Ezért lehetünk most jelen ezen az ünnepségen, ezért élvezhetjük együtt a kitartó munka és összefogás eredményét. Kívánom, hogy a Vasvári Pál Általános Iskola őrizze meg a múltat a szívében és nézzen örömmel a jövő pozitív változásai felé!”

Image
.
Image
Fotó: Temesvári Márta
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >