Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Nagy munka folyik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fehérvárcsurgói Csoportjánál Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. december 07.

ImageTizenegy éve működik Kissné Lázár Erzsébet vezetésével a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fehérvárcsurgói Csoportja. A csoport elkötelezettségét, felelősségét és nagyfokú ügyszeretetét jelzi, hogy megalakulása óta személyi változás nélkül - tíz avatott és hat önkéntes tag segítségével - végzi tevékenységét A Magyar Máltai Szeretetszolgálat céljában megfogalmazott komplex feladatkörből a csurgói csoport a helyi sajátosságokból adódó feladatokat igyekszik maradéktalanul elvégezni.

 

Ezt a feladatkört a szociális helyzetfelmérés, valamint a személyes beszélgetésekből levonható igényrendszer határozza meg. A község lakosságával folyamatosan tartott kapcsolaton túl, a csoport tevékenysége két területre fókuszálódik.

"A sajnos nem csökkenő egzisztenciális gondok lehetőségek szerinti csökkentésére, valamint az általában ebből fakadó lelki sérülések enyhítésére." - nyilatkozta honlapunknak Kissné Lázár Erzsébet - " A csoport munkájának elismeréseként kell értékelni, hogy a bármilyen téren rászorulók őszintén fordulnak a szeretetszolgálat tagjaihoz, bízva anyagi, vagy éppen lelki problémájuk enyhítésébe esetleg megoldásába."

Ez a nagy szeretettel, odaadással végzett munka, a rászorulókon történő önzetlen gondoskodáson, valamint az egyéni problémák enyhítésén túl erkölcsi, morális értékek közvetítése, megerősítése és elmélyítése is egyben.

"Hálás szívvel gondolunk első lelki vezetőnkre, a székesfehérvári Barlay Ö Szabolcs atyára, akit kora és egészségi állapota már megakadályoz abban, hogy továbbra is tevékeny lelki támasza legyen a szeretetszolgálat csurgói csoportjának." - nyilatkozta Kissné. - "Ezt a munkát segíti lelki vezetőnk, Frits Zsuzsanna egyetemi tanár (biológus, teológus), aki előre felépített tematika szerint tart havonta egy alkalommal magas színvonalú előadást a lelki konfliktusok megelőzéséről, ill. annak feloldási lehetőségeiről. Az előadásokat általában jó hangulatú, kis uzsonnával egybekötött, meghitt beszélgetések követik."

Példaként álljon itt pár cím az elmúlt években elhangzott Fritz Zsuzsanna, illetve Cserta Gáborné előadásaiból:

Biblia az erkölcs tükrében / A házasság és erkölcs, a hűség az ember életében / Mélylélektani jelenségek felejtés, elnyomás, szublimálás. / Zárógondolatok a morálteológiáról / Mély lélektani jelenségek összegzése. / Az erkölcsi erények, a négy sarkalatos erény, az alázat erénye. / A keresztény okosság erénye / A keresztény igazságosság erénye / A keresztény bátorság és mértéktartás erénye / Nagyszülők szerepe a családban / A keresztény mértéktartás erénye / A restség, alázat erénye / Az eredendő vagy ősbűn értelmezése és a szeplőtelen fogantatás.

Külön ki kell emelni Dr Kemény János, Konfliktus megoldása a családban és barátok közt, valamint Dr Szabó Ferenc jezsuita szerzetes Prohászka Ottokár élete című nagysikerű előadásait. Ugyancsak külön szót érdemel Kertész Péter kanonok úr nagyszámú hallgatóság előtt megtartott, szentmisével egybekötött lelkigyakorlata is. Megjegyzendő, hogy valamennyi előadásról videó felvétel készült.

2009. szeptember 27-én ünnepelte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fehérvárcsurgói Csoportja fennállásának 10. évfordulóját. Az ünnepi szentmisét Dr . Barlay Ö Szabolcs Atya tartotta. Az emléknapon a helyi Művelődési Házban fotókiállítás nyílt a szolgálat 10 éves munkájáról, valamint . A kezdetektől a mai napig címmel video vetítéssel egybekötött visszaemlékezés történt.

A minden év július első vasárnapján a hagyományos Gyermek nap keretében a szeretetszolgálat szórakoztató programsorozatot szervez a község gyermekeinek. A készségeket fejlesztő ügyességi játékokat, valamint a kézműves foglalkozásokat Wágner Tiborné és Kerpel Vilmosné óvónők szervezik és bonyolítják nagy szakértelemmel. A szórakoztató programokat fagyizás, lufifújás, ruha- és játék ajándékozás zárja. Ugyancsak 11 éve hagyomány már, hogy decemberben bensőséges hangulatú ünnepséget szervez a csoport Gyertyafényes karácsony címmel.

A műsor közreműködői A helyi általános iskola tanulói, az ifjusági klub fiataljai, az Isztiméri Edlweis németnemzetiségi kórus, a Csurgói csalogány kamara kórus, a helyi Eszterlánc Óvoda óvodásai, a székesfehérvári Hermann László Zeneiskola diákjai, Herbák Valéria ének művész, valamint Kiss Jenő, Kiss Béla, Gróf Mária hangszeres előadók. A szereplők jutalma szerény ajándékcsomag . ( déligyümölcs, szaloncukor, virág ) A műsort ünnepi vendéglátás, szeretetcsomag osztás követi. (Általában 100 kisebb csomag - kalács, szaloncukor -, illetve 30 nagy csomag - élelmiszerek 1600 Ft értékben – kerül kiosztásra)

A karácsonyi műsor ünnepi hangulatát emeli a helyszín, a Károlyi Kastély kápolnájának atmoszférája. A szeretetszolgálat meghatározó feladata a rászorulók anyagi gondjának enyhítése. Ezen próbál segíteni a havi gyakorisággal - esetenként több alkalommal is - szervezett ruhaosztás, valamint a havi 2-3 alkalommal is sorra kerülő alapvető élelmiszercsomag - kenyér, zsemle, zsír, zsírszalonna, szalonna, füstölt oldalas, stb. - kiosztása. (Előfordult, hogy egy alkalommal karácsony előtt 68 pár téli gyerek és felnőtt cipőt sikerült kiosztani.)

Megjegyzendő, hogy a MMSZ ruharaktárát Dr. Gróf Károlyi György a Károli Kastély melléképületében biztosította. Kissné elmondta, hogy nagy öröm látni, hogy a község lakói értékelik a szeretetszolgálat tevékenységét, és azt, hogy sokan - lehetőségükhöz mérten – igyekeznek támogatni munkáját.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fehérvárcsurgói Csoportjának eddig elért eredményei az avatott máltai testvérek, név szerint Rácz Jánosné Ibolya, Dr Fogarassy Tiborné Évak, Kiss György ,Laki Mihályné Jutka, Wágner Tiborné Erzsike, Wágner Tibor, Kerpel Vilmosné Viola, Nagy László, Krainné Margit, és Marothy Ottoné Éva nagy szeretettel, alázattal és odaadással végzett munkájának köszönhető. A nevükben is mondható, hogy a csoport, a továbbiakban is szeretne a rászorulók testi-lelki problémáinak enyhítéshez hozzájárulni. „ Krisztusnak nincs keze csak a mienk, Hogy művét, munkáját ma véghezvigyük. Nincs lába, csak a mienk, Hogy az Ő útján járjunk az emberekkel. Mi vagyunk az Isten üzenete Szavunkkal, teteinkkel „

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >