Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A választók támogatják a kormány módszereit Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz, Hiradó   
2010. december 07.

Image"A leminősítés az leminősítés, de érdemes megjegyezni, hogy a 2008-as és a 2009-es leminősítés óta sokat romlott a Moody's megítélése." - mondta kedden a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, hozzátéve: a nemzetközi hitelminősítő cég Írország esetében mindig kiváló minősítéseket adott, most pedig kiderült: a nyugat-európai ország államháztartási hiánya 40 milliárd forinttal több, mint Magyarországé.

 

A minősítők szerepe fontos, de nem a Moody's és a Standard and Poor's kormányozza az országot, hanem a kormány. Nekünk a választók érdekeit kell szem előtt tartanunk, ők pedig támogatják a kormány módszereit - mondta a politikus, aki szerint ezt bizonyítják a közvélemény-kutatatások eredményei. Kósa úgy fogalmazott: a választók többsége elfogadja azokat a különadókat is, melyekkel a bankokat, távközlési cégeket, az energiaszektort, és az élelmiszerláncokat sújtja a kormány.

Látszik, hogy a vállalatok a fogyasztókra nem tudják áthárítani a többletköltségeiket - tette hozzá. A nemzetközi hitelminősítők mindig azzal jönnek, hogy a kormány sanyargassa még egy kicsit jobban az embereket - közölte a polgármester, kiemelve: egy angol pénzügyi szakértőt, az irodájában ülve nem érdekli, hogy nálunk kapnak-e az emberek 12. havi fizetést.

"Ne az emberek zsírját sütögessük mindig, és keressünk még egy lyukat azon a nadrágszíjon, ami végül már csak egy vékony zsinór marad a derekukon" - mondta Kósa Lajos.

Arra a kérdésre, miszerint strukturális reformokat nem lát a Moody's a magyar gazdaságpolitikában, Kósa Lajos úgy fogalmazott: a különadók rendszere és az adórendszer "drámai, gyökeres átalakítása" a strukturális átalakítások kategóriába sorolhatók.

Mint ismert, egyszerre két fokozattal, a befektetésre ajánlott kategória alsó határára minősítette vissza Magyarország deviza- és forintadósi besorolásait hétfőn a Moody"s Investors Service. Indoklásában a hitelminősítő cég azt írta, hogy a leminősítés elsődleges oka a magyar kormány pénzügyi erejének "fokozatos, de jelentős" eróziója, mivel a hitelminősítő szerint a kormányzati stratégia jórészt átmeneti intézkedéseken, semmit fenntartható költségvetési konszolidációs politikán alapszik.

Kósa Lajos egy másik témával, a debreceni sportkomplexum megépítésével kapcsolatban elmondta: a létesítmény megépítése bruttó 12,5 milliárd forintba kerül majd.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >