Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Elfogadta a Közgyűlés a 2011-es év költségvetési koncepcióját
Elfogadta a Közgyűlés a 2011-es év költségvetési koncepcióját Nyomtatás E-mail
Írta: szekesfehervar.hu   
2010. december 10.

ImageA Közgyűlésen a városatyák határozatot fogadtak el arról, hogy 2013 emlékév legyen Székesfehérváron. Határoztak a helyi tömegközlekedés támogatásáról és elfogadták a jövő évi költségvetés koncepcióját is. A testület kiírta a „Királyi Séta – Történelmi időutazás az ezeréves Székesfehérváron” és „Székesfehérvár Fő utca rehabilitációjának” generál kivitelezése tárgyában a közbeszerzési eljárást. A közgyűlés inflációkövető díjemelésekről is határozott.

 

--- A Közgyűlésen a városatyák határozatot fogadtak el arról, hogy 2013 emlékév legyen Székesfehérváron. Ebben az esztendőben lesz ugyanis 75 éve, hogy Székesfehérváron kihelyezett ülést tartott államalapító Szent István Király tiszteletére az Országgyűlés. Döntöttek egy emlékbizottság felállításáról is, melynek elnöke dr. Csurgai Horváth József a Városi Levéltár igazgatója lett.

--- Az Alba Volán és a város közötti megállapodásról is szó volt: a képviselők döntöttek, hogy mintegy 70 millió Forinttal támogatják Székesfehérvár helyi tömegközlekedést. Az előterjesztésben olvasható, hogy „a Polgármesteri Hivatal valamennyi egyéni képviselővel részletesen áttárgyalta a Volán járatritkítására vonatkozó javaslatát, azonban a képviselők egyike sem fogadta el a járatok ritkítását, illetve megszűntetését célzó Alba Volán Zrt. előterjesztést. Ennek megfelelően jelen előterjesztés határozati javaslata nem tartalmaz rendelkezést.”

 --- A testület a 2011-es költségvetési koncepcióról is tárgyalt.

„Székesfehérvár jövő évi költségvetési koncepciójának összeállítása a magyarországi gazdasági folyamatok lokális hatásai, a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat Önkormányzatunk számára releváns elemei, forrásszabályozási elvei, valamint önkormányzatunk stratégiai céljai, programjai és saját bevételi forrásai figyelembevételével történt.” –áll a koncepció előterjesztésében.

Elhangzott, hogy a koncepció különösképpen tekintettel kell, hogy legyen arra a kényszerítő keretre, amelyet a belső pénzügyi tényfeltárás során felmért 18 Mrd Ft-os adósságállomány törlesztése jelent. Az adósságállomány törlesztése évenként átlagosan 2 Mrd Ft-tal terheli a kiadásokat 2018-ig. évig (2018-2024. évek időszakában a hiteltörlesztés folyamatosan csökken.). Kiugró évek 2012-2014. évek, amikor 2,6-2,7 Mrd Ft /év a kötelezettség.

A város polgármestere dr. Cser-Palkovics András kiemelte, hogy a koncepció elgondolásai alapozzák meg a jövő évi költségvetés előkészítését, majd a négy éves gazdasági program megalkotását. A koncepció ezért nemcsak a meglevő helyzet felmérését tartalmazza, hanem kijelöli azokat az irányokat, feladatokat, amelyeket részint a költségvetésig, jórészt a gazdasági program megalkotásáig ki kell jelölni, végrehajtásukat meg kell kezdeni.

--- Egy polgármesteri tanácsadó testület felállításáról is döntöttek a képviselők, melybe köztiszteletben álló fehérváriak és egyesületeket választanának. A testület működését a Szervezeti és Működési Szabályzat határozza majd meg.

--- A közüzemi díjak emeléséről:

- A vízdíjak inflációkövető emeléséről is határozott a testület, a városban 4.7 százalékkal emelkedik a víz és csatornadíj. 2010. évi díjak Ivóvíz és szennyvíz együtt Közületi díj 904 Ft/m3 Intézményi díj 739 Ft/m3 Lakossági díj 634 Ft/m3 2011. évi díj Ivóvíz és szennyvíz együtt Közületi díj 946 Ft/m3 Intézményi díj 774 Ft/m3 Lakossági díj 664 Ft/m3

- A szemétszállítási díjak is emelkednek januártól: 2010-ben 316 Forintba került egy 110 literes kuka ürítése, ami 2011-ben 356 Forint lesz (Veszprémben 449 Forint, Győrben 524, Dunaújvárosban 521 Forint ugyanez a szolgáltatás)

- Az uszodajegyek és bérletek árai 5 százalékkal emelkednek 2011-től:a felnőtt belépő 800 Forint, a diák, nyugdíjas pedig 400 Forint lesz.

- A távhődíjak is emelkednek jövőre: az alapdíj változatlan marad, a hődíj 8.1 százalékkal emelkedik majd, ami összességében 5.6 százalékos emelést jelent. A Magyar Energia Hivatal egyébként több, mint 15 százalékos emelést javasolt, amit nem támogatott a Pénzügyi Bizottság és a Közgyűlés sem. (A napirendi pont tárgyalásánál a Fűtőerőmű 2004-es "kiszervezéséről" is szó volt. Mint ismeretes rendkívül előnytelen szerződést kötött akkoriban a Fűtőerőmű fejlesztésére a város, aminek eredményeként csupán 45 százalékos tulajdona maradt a cégnek Fehérvár kezében. Nehéz tárgyalások eredményeként sikerült csak újra többségi tulajdonossá válnia az önkormányzatnak.)

- A parkolási díjak mintegy 5 százalékal emelkednek jövőre, azonban a lakossági bérletek ára nem változik. 2010: Parkolási díj (bruttó) I. Zóna 320 Ft/óra II. Zóna 160 Ft/óra III. Zóna 80 Ft/óra 2011: Parkolási díj (bruttó) I. Zóna 320 Ft/óra II. Zóna 170 Ft/óra III. Zóna 90 Ft/óra

- A temetői szolgáltatások átlagosan 4.4 százalékkal emelkednek: 2010-ben egy sírhely 25 éves megváltása 12.800 Forintba került, ez 2011-ben 13.360 Forint lesz. (Ugyanezen szolgáltatás Győrben 19.000 Forint, Dunaújvárosban 16.100 Forint, Veszprémben pedig 14.600 Forint.)

--------------------------------------------------------------------------------

--- Új rendelet az önkormányzati lakások bérbeadásáról

Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló rendeletet fogadott el a testület. A rendelet megalkotásánál kiemelt szempont volt az Önkormányzat tulajdonosi és bérbeadói jogainak erősítése, valamint a szociális helyzet alapján történő bérbeadás feltételrendszerének átalakítása.

A régi rendelet nem elsősorban a bérlőket, sokkal inkább a „lakásokat” támogatta azzal, hogy a lakás alapterülete alapján, mintegy normatív módon határozza meg azok lakbérmértékét. Ezzel szemben az új tervezet az egyénre, a bérlakásban lakó polgárokra fókuszál azáltal, hogy egyféle lakbérmértéket határoz meg, amely –a bérlő szociális, jövedelmi, vagyoni viszonyai alapján– lakbértámogatás formájában csökkenthető – mondta a napirend tárgyalásánál Gál Péter Pál vagyongazdálkodási tanácsnok. Farkas László képviselő is támogatásáról biztosította az új, korszerű rendeletet.

Dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott a rendeletet megalkotó Polgármesteri Hivatalnak és azoknak a civil szervezeteknek is, akik munkájukkal segítették a rendeletalkotást.

--------------------------------------------------------------------------------

--- Kiírták a Királyi Séta projekt kivitelezését

A „Királyi Séta – Történelmi időutazás az ezeréves Székesfehérváron” c. projekt megvalósítására, generálkivitelezésére közbeszerzési eljárást írt ki a város képviselőtestülete. A projekt keretében tervezett fő fejlesztések: Királyi Játszópark kialakítása a volt Vidámpark területén, kapcsolódó közlekedési létesítmények (parkolók) kialakítása, Középkori Székesfehérvár Makettjének megépítése, Városház téren díszvilágítás, valamint fény- és hangjáték kialakítása, Országalma és Varkocs szökőkutak felújítása, Fő utca mentén utcabútorok kiépítése. A város polgármestere megköszönte azoknak a fehérváriaknak a szavazatát, akik a város honlapján mondták el véleményüket három látványtervről.

--------------------------------------------------------------------------------

--- Folyamatos őrzés védelem a Mura utcában

Székesfehérvár tulajdonában lévő Mura utca 4/a-c ingatlanok és azok környezetében a rend biztosítása érdekében folyamatos őrzés-védelmre írt ki közbeszerzést az önkormányzat. A Mura utca 4/a-c. címen nyilvántartott ingatlanban összesen 191 bérlakás található, változó lakóösszetétellel. Az ott lakók nyugalma, és az ingatlanok biztonsága érdekében hozták meg döntésüket a képviselők.

--------------------------------------------------------------------------------

--- Városi rendezvények 2011-ben

Szinte valamennyi művészeti területhez kapcsolódnak országos, vagy nemzetközi fesztiválok, melyek az elmúlt évek, sőt évtizedek alatt jelentős szakmai rangra emelkedtek – mondta előterjesztésében Brájer Éva alpolgármester. A rendezvények az egész évet átfedik és a legtöbb esemény megtartására az idegenforgalmi szempontból is kiemelkedő májustól-szeptemberig tartó csúcsidőszakban kerül sor. Gál Péter Pál javaslatában a Trianoni békediktátum aláírásának napját, ami a Nemzeti Összetartozás Napja javasolta felvenni a városi rendezvények közé.

Azon rendezvények esetében, melyeket hagyományosan a Belvárosban tart a város és a Fő utca felújítás miatt a jövő évi helyszínről a szervezőkkel folytatott egyeztetés után később dönt a város. "A helyszínek újra gondolása egyben arra is lehetőséget kínál, hogy átgondoljuk, elemezzük rendezvényeinket és a korábbi évek jó és esetleg rossz tapasztalatait levonva a szükséges változtatásokat megtegyük." - mondta előterjesztésében Brájer Éva.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >